Στήνοντας ένα σκηνικό που θυμίζει πλατεία χωριού, η Αυλή στα Πετράλωνα παραμένει αγαπημένος προορισμός κάθε φορά που θέλεις να απολαύσεις ελληνικές, κλασικές, λατρεμένες γεύσεις χωρίς καν να κοιτάξεις το μενού. Εδώ άλλωστε όλα είναι γνώριμα, οικεία και νόστιμα. Συνταγές που έχεις δοκιμάσεις άπειρες φορές –από τα φοιτητικά σου ραντεβού μέχρι τις οικογενειακές εξόδους– και δεν τις βαριέσαι ποτέ. Γιατί τελικά σε αυτά τα πιάτα κρύβεται όλη η οικειότητα της ελληνικής κουζίνας που σε κάνει να μην την αλλάζεις με τίποτα.

 

Αυλή στα Πετράλωνα
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

 

Ντολμαδάκια γιαλαντζί, χόρτα εποχής, αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες, μυρωδάτα κεφτεδάκια, τρυφερό καλαμάρι τηγανητό, δεν έχει τέλος η λίστα με τις συνταγές της Αυλής που ευχαριστιέσαι κάθε φορά, αφήνοντας πίσω σου όλες τις γκουρμέ ανησυχίες. Μάλλον γιατί το αληθινό γκουρμέ είναι αυτό που φτιάχνεται με τα χέρια (όλα είναι χειροποίητα) και με την αγωνία να σε χορτάσει και να σου δώσει χαρά. 

 

Στην Αυλή έχουμε ζήσει πολλές στιγμές χαράς στη σκιά του πλάτανου, χαζεύοντας την ανθισμένη μπουκαμβίλια, ανακαλύπτοντας τελικά γιατί αγαπάμε αυτήν τη χώρα. Έπειτα είναι τα κτίρια που σε περιβάλλουν, θυμίζοντας περασμένες δεκαετίες, ξυπνώντας αναμνήσεις της παλιάς Αθήνας, τότε που οι μυρωδιές της κουζίνας ξεπηδούσαν από τις αυλές και όλοι ήξεραν τι μαγειρεύει η γειτόνισσα. 

 

Αυλή στα Πετράλωνα
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

 

Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα που παίζει μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, η Αυλή είναι πάντα ένα σημείο ξεκούρασης και αληθινής απόλαυσης. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το μαστέλο Χίου στη σχάρα που γίνεται τέλειος μεζές για το κρασί ή το τσίπουρο. Εδώ όλες οι γεύσεις σε καλούν να τις μοιραστείς, όπως αρμόζει στην παράδοσή μας. Τότε είναι που ευχαριστιέσαι ακόμα περισσότερο κάθε πιάτο.

 

Δωριέων 37, Πετράλωνα, 211 7108503

Οδηγός Γεύσης