Το Σπίτι

Δημήτρης Καραντζάς

 

Το σπίτι μας. Η γωνιά μας μέσα στον κόσμο. Το κατεξοχήν καταφύγιο. Εκεί είμαστε ασφαλείς. Ή μήπως όχι; Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει. Με ελάχιστο λόγο και αμείωτη ένταση οι δύο ηθοποιοί, η Αλεξία Καλτσίκη και ο Φιντέλ Ταλαμπούκας, εκτελούν την καθημερινή τελετουργία του νοικοκυριού στο σπίτι τους, έως ότου η βία του κόσμου εισβάλει εντός και ξεθεμελιώσει τα πάντα.

 

Έως 19/11, Τετάρτη - Κυριακή, 21:00, Μικρή Σκηνή

 

Constantinopoliad

Sister Sylvester & Nadah El Shazly

 

Μοιάζοντας με ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση σε ένα ταξίδι στα όρια των φύλων και των διαφορετικών κόσμων, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, σε αυτό που προσδοκάς και αυτό που έχεις ζήσει μέσω του Καβάφη, η πολυπρισματική, διαδραστική περφόρμανς που δημιούργησαν η εικαστική καλλιτέχνιδα Kathryn Hamilton, γνωστή και ως Sister Sylvester, με την Αιγύπτια μουσικό Nadah El Shazly, εικονοποιεί τις κενές και σκισμένες σελίδες της «Κωνσταντινουπολιάδας», του ημερολογίου που είχε κρατήσει ο Καβάφης όταν ο ίδιος και η οικογένειά του εγκατέλειψαν εσπευσμένα την Αλεξάνδρεια για την Κωνσταντινούπολη.

 

21-26/11, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

 

Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες

Tiago Rodrigues

 

Δέκα παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε στη Στέγη
Φωτ.: Joseph Banderet

 

Τα μέλη μιας οικογένειας στη νότια Πορτογαλία έχουν την παράδοξη παράδοση, μία φορά τον χρόνο, να εγκαταλείπουν την κανονική ζωή τους για να σκοτώσουν έναν φασίστα. Το δυστοπικό θεατρικό έργο του Tiago Rodrigues, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν θίγει το φλέγον θέμα της εποχής: Τι σημαίνει φασισμός;

 

4-8/12, Δευ.-Παρ. 20:30, Κεντρική Σκηνή

 

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι

Olivier Saillard & Tilda Swinton

 

Δέκα παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε στη Στέγη

 

Η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον, σε μια τελετουργική περφόρμανς, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι: από τη «Μήδεια» και τις «Χίλιες και μία νύχτες» ως το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα». Η πρωτότυπη παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση που εμπνεύστηκαν ο επιμελητής μόδας Olivier Saillard και η Βρετανίδα ηθοποιός είναι ένα τελετουργικό ντεφιλέ και μαζί ένας απόλυτα ιδιοσυγκρασιακός φόρος τιμής στον μεγάλο αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή.

 

11-16/12, Δευ.-Σάβ. 21:00, Στο -1 της Στέγης

 

ΝΕΚΥΙΑ

Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

 

Στις 21 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, θα οδηγηθούμε στο πιο απόκοσμο, μυστικιστικό και σχεδόν αποκρυφιστικό ομηρικό τοπίο: εκείνο της ραψωδίας λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη. H «Nέκυια» είναι μια μοναδική εμπειρία θέασης και ακρόασης της πιο υποβλητικής ραψωδίας του ομηρικού έπους, από τον κορυφαίο δημιουργό της ελληνικής ροκ σκηνής, Γιάννη Αγγελάκα, στη μουσική και τον ανερχόμενο πανευρωπαϊκά χορογράφο και σταθερό συνεργάτη της Στέγης, Χρήστο Παπαδόπουλο, στη σκηνοθεσία. Την αφήγηση από σκηνής αναλαμβάνουν η Όλια Λαζαρίδου, αλλά και ο Γιάννης Αγγελάκας, μαζί με δύο μουσικούς, τέσσερις γυναικείες φωνές και τον ηχητικό σχεδιασμό του Coti Κ.

 

21/12-28/1. Στέγη

 

ROHTKO

Lukasz Twarkowski

 

Δέκα παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε στη Στέγη
Φωτ.: Artūrs Pavlovs

 

Ένα κινέζικο εστιατόριο, με τα κρεμαστά φαναράκια και τους μάγειρες πάνω από τις κατσαρόλες με τα νουντλς, μια κατάλευκη γκαλερί της Νέας Υόρκης με νέον επιγραφές, το διπλό κρεβάτι με τα ανακατωμένα κλινοσκεπάσματα ενός καλλιτέχνη από τη Λετονία που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της σύγχρονης τέχνης και τρεις γιγαντοοθόνες στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Το μνημειώδες θέαμα-εμπειρία από τον κορυφαίο σύγχρονο Πολωνό σκηνοθέτη Lukasz Twarkowski επιστρέφει στην Αθήνα. Όποιος το δει, δεν το ξεχνά. Σαν τους πίνακες του Ρόθκο.

 

8-10/3, Παρ.-Κυρ. 19:00, Κεντρική Σκηνή

 

Lapis Lazuli

Ευριπίδης Λασκαρίδης & Ομάδα OSMOSIS

 

Ικανός να δημιουργήσει μαγεία με τα πλέον ετερόκλητα και ευτελή υλικά, εφευρέτης ενός υβριδικού είδους θεάματος, στα όρια της περφόρμανς, του χορού και των εικαστικών τεχνών, του μεγαλειώδους και του εσκεμμένα γελοίου, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης επιστρέφει με τη δημιουργία μιας ακόμα ιδιότυπης παράστασης, όπου συνυπάρχουν τα στοιχεία του γκροτέσκου, του κωμικού και του τρόμου.

 

4-21/4, Τετ.-Κυρ. 20:30, Κεντρική Σκηνή

 

Περιμένοντας τον Γκοντό

Θεόδωρος Τερζόπουλος

 

Δέκα παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε στη Στέγη
Φωτ.: Johanna Weber

 

To έργο του Μπέκετ έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη όπως δεν το έχουμε ξαναδεί. Μνημειακό, στα όρια της υψηλής ποίησης και της αυθάδικης κωμωδίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο πιο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, κατευθύνοντας ένα εξαιρετικό ιταλικό καστ, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro που βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία.

 

15-19/5, Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα.

 

Respublika

Lukasz Twarkowski

 

Δέκα παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε στη Στέγη
Φωτ.:Andrej Vasilenko

 

Techno μουσική, θέατρο, περφόρμανς-εγκατάσταση, χορός, σινεμά, εικαστικές τέχνες και DJ set γίνονται ένα στο ολιστικό και υβριδικό θέαμα-κατάσταση στον χώρο και τον χρόνο, που πρωτοπαρουσίασε ο Ταρκόβσκι το 2020, έχοντας προηγουμένως δοκιμάσει ένα πείραμα διαρκείας. Ένα mockumentary που οικοδομεί σε παρόντα χρόνο ένα ουτοπικό μέλλον του θεάτρου και της κοινωνίας. Γιατί ίσως κάποτε να είμαστε όλοι ελεύθεροι, ίσοι και να χορεύουμε έως το ξημέρωμα. Κι αν όχι για πάντα, έστω για έξι μόνο ώρες. Ένα χειραφετημένο πείραμα για χειραφετημένους θεατές.

 

14-16/6, Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οδηγός Θεάτρου