Τα κορίτσια με μαντίλα στη Θράκη

Τα κορίτσια με μαντίλα στη Θράκη Facebook Twitter
12

Σε συζητήσεις τα κορίτσια της ΣΤ' ταξης εκφράζουν τα περισσότερα την επιθυμία να φορέσουν μαντίλα. Έχει γίνει πλέον μόδα. Δεν έχει σχέση με την πίστη και τη θρησκευτικότητα. Τα περισσότερα από αυτά το βλέπουν σαν ένα βήμα προς την ενηλικίωση. Έχουν καταφέρει μέσα από διαφημίσεις, καμπάνιες, περιοδικά, αλλά και κοινωνικές επαφές να περάσουν το μήνυμα αυτό στα νεαρά κορίτσια.


Πριν από λίγες μέρες στη γειτονική Τουρκία ο υπουργός παιδείας ανακοίνωσε πως μετά από αιτήματα που δέχθηκε επιτρέπεται πλέον σε κορίτσια της πέμπτης τάξης, δηλαδή παιδιά 10 χρονών, να φορούν μαντίλα στο σχολείο. Από την άνοδο του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία μέχρι σήμερα η στροφή της τουρκικής πολιτικής και κοινωνίας προς τον συντηρητισμό κάτω από το μανδύα της θρησκείας είναι συνεχής.

Αυτή η πολιτική έχει όμως αντίκτυπο και στη Θράκη. Η ούτως ή άλλως συντηρητική και κινούμενη γύρω από τη θρησκεία μειονότητα ακολουθεί τα βήματα της Τουρκίας. Δεν περιμέναμε βέβαια εδώ την άδεια του αρμόδιου υπουργού καθώς είναι σύνηθες κορίτσια που πηγαίνουν στο γυμνάσιο, 12ετη, να φορούν μαντίλα. Είτε στο μειονοτικό, είτε στο ιεροσπουδαστήριο, είτε στο δημόσιο σχολείο, τα κορίτσια που επέλεγαν να φορέσουν μαντίλα το έκαναν χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Το ζητήμα είναι πως τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει αυξηθεί.

Σε συζητήσεις τα κορίτσια της ΣΤ' ταξης εκφράζουν τα περισσότερα την επιθυμία να φορέσουν μαντίλα. Έχει γίνει πλέον μόδα. Δεν έχει σχέση με την πίστη και τη θρησκευτικότητα. Τα περισσότερα από αυτά το βλέπουν σαν ένα βήμα προς την ενηλικίωση. Έχουν καταφέρει μέσα από διαφημίσεις, καμπάνιες, περιοδικά, αλλά και κοινωνικές επαφές να περάσουν το μήνυμα αυτό στα νεαρά κορίτσια. Η επανάσταση της εφηβείας γι' αυτές δε περνά μέσα από την αντίδραση και το σπάσιμο του κατεστημένου. Το ξεπέρασμα της παιδικότητας κι η είσοδος στη νεανικότητα ορίζεται από την αμφίεση. Φορώντας τη μαντιλα, αυτόματα εντάσσονται και σε μια ομάδα με κοινά χαρακτηριστικά, αποκτούν ταυτότητα μέσα από αυτήν. Η πλειοψηφία των κοριτσιών αυτών δεν έχει συνείδηση της πραγματικής διάστασης της κατάστασης στην όποια εισέρχεται φορώντας τη μαντίλα. Είναι μια μόδα σαν όλες αυτές των νεαρών κοριτσιών. Όπως άλλα συνομήλικά τους φορούν πολλά σκουλαρίκια, ιδιόμορφα ρούχα, κάνουν εκκεντρικά κουρέματα για να σηματοδοτήσουν την εξοδό τους από την παιδικότητα, έτσι κι αυτά τα κοριτσια φορούν μαντίλα.

Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να απαλλαγούν απ' αυτήν αν κάποια στιγμή το θελήσουν. Οι γάμοι σε μικρή ηλικία, σύνηθες φαινόμενο ανάμεσα στα μέλη της μειονότητας, δε δίνουν και πολλές ευκαιρίες στα νεαρά κορίτσια. Η μαντίλα με τα έντονα χρώματα, που συνδυάζεται με το υπόλοιπο ντύσιμο, γοητεύει τα νεαρά κορίτσια. Είναι μια μόδα που δυστυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις θα τις ακολουθεί για μια ζωή...

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ