Πολλή κουβέντα έγινε τώρα τελευταία για το αν οι εξεγέρσεις στα μεσογειακά παράλια της Αφρικής, θα εξαπλώνονταν και στη νότια πλευρά της Σαχάρας. Ειδικά σε κράτη όπως η Ζιμπάμπουε όπου "βασιλεύει" ο διαβόητος Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Το καθεστώς του Μουγκάμπε φοβήθηκε πολύ αυτή την πιθανότητα με αποτέλεσμα να φτάσει στην παράνοια συλλαμβάνοντας 46 πολίτες επειδή απλώς παρακολουθούσαν στην τηλεόραση τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν ακόμη και την ποινή του θανάτου.
Η προσπάθεια-γράφει το ΤΙΜΕ- για την ανατροπή του δικτάτορα έγινε, η πράξη όμως απέδειξε ότι η επανάσταση δεν μπορεί να έρθει στην Ζιμπάμπουε, τουλάχιστον με τη χρήση των social media. Η ιδέα έπεσε στο facebook και στο Τwitter για μια μαζική συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας Χαράρε. Η διαδήλωση που θα πραγματοποιούνταν πήρε την ονομασία "συγκέντρωση του ενός εκατομμυρίου πολιτών " και ως ημερομηνία ορίστηκε η Τρίτη 1η Μαρτίου.
Η μεγάλη ημέρα έφτασε, όμως στο σημείο του διαδικτυακού επαναστατικού ραντεβού δεν υπήρχε ούτε ένας διαδηλωτής. Οι διοργανωτές είχαν κάνει ένα τεράστιο λάθος. Υπερεκτίμησαν τη δύναμη του διαδικτύου καθώς τα chat rooms και τα social media, είναι πολύ καλά για να συζητάς και να ενθουσιάζεσαι, απέχουν όμως πολύ από την πραγματική ζωή. Οι περισσότεροι από τους διοργανωτές της επανάστασης ήταν ομογενείς που ζούσαν εκτός Ζιμπάμπουε και λανθασμένα θεώρησαν πως από ένα internet καφέ του Λονδίνου, θα μπορούσαν να ξεσηκώσουν τα πλήθη που ζουν μέσα στα σύνορα της χώρας.
"Δεν είναι εύκολα τα πράγματα" δηλώνει από τη Χαράρε ο πολιτικός αναλυτής Charles Mangongera. "Στρατιωτικά οχήματα περιπολούσαν στους δρόμους της πόλης από την Κυριακή, προϊδεάζοντας τους ανθρώπους για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Την επανάσταση για να την κάνεις πρέπει να την σχεδιάσεις εδώ, αν θέλουν να είναι η Ζιμπάμπουε η επόμενη Αίγυπτος ή Τυνησία πρέπει να έρθουν εδώ".
σχόλια