Με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη στο Feeder

Με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη στο Feeder Facebook Twitter
0

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης έχει μια εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα που λέγεται «Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια» (θεϊκός τίτλος και κάτι που αν το καλοσκεφτείς, μπορεί να είναι ένα αιώνιο ζήτημα, σαν αυτό της ρητορικής για τη δημιουργία του κόσμου) και άλλη μια που λέγεται «Αυτόματος τηλεφωνητής» και το κόνσεπτ της βασίζεται σε μηνύματα που αφήνει ο ίδιος σε αυτόματους τηλεφωνητές φίλων και γνωστών. Κάποτε μου είχε αφήσει κι εμένα ένα μήνυμα. Κανείς από τους δυο δεν θυμάται τι έλεγε. Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης είναι σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει το Black Out, ίσως την πιο ουσιαστική, μεστή και καλογυρισμένη ταινία των τελευταίων ετών, μια υπερπαραγωγή με διεθνές καστ, χωρίς τα παλαιοαριστερά low budget κόμπλεξ και τις σεναριακές (δήθεν κουλτουριάρικες) αφαιρέσεις. Αλλά κυρίως είναι παραμυθάς. Τον φαντάζομαι στην πλατεία Τζεμάα ελ Φνα στο Μαρακές να διηγείται ιστορίες ανεβασμένος σε ένα μικρό βάθρο δίπλα σε γητευτές φιδιών κι ανάμεσα σε ένα σύννεφο καπνού από τα τηγανητά ψάρια και τις μελιτζάνες των πλανόδιων τοπικών φαστ φουντάδικων. Περπατάμε στην οδό Κολωνού και θυμάμαι την εποχή που δούλευα εκεί στα γραφεία του ΟΠΑΠ, σε ένα κτίριο κάτω από ένα στούντιο που ηχογραφούσε ο Σάκης Ρουβάς και απέναντι από δυο οίκους ανοχής. Μια κλούβα της αστυνομίας είναι παρκαρισμένη στη γωνιά με την Αγησιλάου, ένας αστυνομικός βγάζει μια πολυθρόνα από ένα υπόγειο, σε ένα ίντερνετ καφέ Πακιστανοί μιλάνε στο skype με Ισλαμαμπάντ, πιο κάτω, στο καφενείο «Οι πυραμίδες της Αιγύπτου» μια παρέα Αιγυπτίων παίρνει την τελευταία τζούρα από τον ναργιλέ τους, ένα άλλο νετ-καφέ έχει απέξω ένα τεράστιο πανό με τον Τζέιμς Μποντ που γράφει «Nightfire» κι ένας ήχος από τρίξιμο πόρτας ακούγεται παντού (είναι αυτές οι βαριές σιδερένιες πόρτες των οίκων ανοχής). Και ύστερα οδός Ιάσονος. Και το καφενείο «Η Άρτα», με τις αφίσες του ΕΟΤ καδραρισμένες στους τοίχους και τα θεϊκά κοκκινιστά κεφτεδάκια που φάγαμε κάποτε εκεί, όπου πολλές φορές καταλήγουν οι Breeder (η γκαλερί τους είναι απέναντι) με την παρέα τους μετά από κάποια εγκαίνια. Το κτίριο της γκαλερί είναι ένα τυπικό δείγμα αστικής industrial αρχιτεκτονικής: κάποτε ήταν βιοτεχνία παγωτού και ύστερα βουλκανιζατέρ και αποθήκη ελαστικών (τα λάδια που έχουν ποτίσει στα πατώματα υπάρχουν ακόμα). Ο δρόμος στα seventies ήταν πιάτσα εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής που έφτιαχναν λουκούμια, τώρα είναι γεμάτος οίκους ανοχής και ένα μπουλούκι ανθρώπων που μπαινοβγαίνουν σε αυτά. Ο Μενέλαος μου λέει για την ανθρωπογεωγραφία των πελατών. Ετοιμάζει ένα πρότζεκτ για την οδό Ιάσωνος. Στήνει την κάμερά του διαφορετικές ώρες της ημέρας και καταγράφει την πελατεία των οίκων. «Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η διαχείριση της καύλας αυτών των ανθρώπων. Από τον συνταξιούχο που έρχεται όταν παίρνει τη σύνταξή του, τον μετανάστη που έρχεται μετά από την οικοδομή και τον παντρεμένο Έλληνα που περνάει μια βόλτα πριν πάει σπίτι του για το μεσημεριανό. Επίσης, θέλω να προσεγγίσω τις σχέσεις μονιμότητας που αναπτύσσουν πολλοί από τους πελάτες με τις γυναίκες που δουλεύουν εδώ», μου λέει και μετά ανεβαίνουμε στο Feeder, το νέο πρότζεκτ των Breeder που σχεδίασε ο genius Αντρέας Αγγελιδάκης (ο καλύτερος θεωρητικός της αρχιτεκτονικής της γενιάς του με διαφορά). Το Feeder είναι το πιο καλά κρυμμένο εστιατόριο της Αθήνας. Βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της γκαλερί, η διακόσμησή του (λευκό μίνιμαλ, ελληνικά παραδοσιακά χαλιά και μαξιλάρια, πορσελάνινες καραγκούνες, πιάτα με τη βασιλική οικογένεια) είναι εμπνευσμένη από τους Alafrangas, τους Έλλήνες διανοούμενους των αρχών του 19ου αιώνα (με κύριο εκπρόσωπο τον Καποδίστρια) και στην κουζίνα βρίσκονται οι Troō Food Liberation, μια πολιτικοποιημένη vegan κολεκτίβα που πιστεύει στο ρητό του Ιπποκράτη «Να είναι φάρμακό σου η τροφή σου και τροφή το φάρμακό σου» και στην ωμοφαγία. Στο μενού έχει πιάτα όπως ταϊλανδέζικα ρολά από ηλιόσπορο με ωμή σάλτσα σόγιας, σαλάτα υπερ-τροφών με μαύρα goji, σύκα, κουκουνάρι με σος σπιρουλίνας και τάρτα σοκολάτας με βάση από χουρμάδες και αμύγδαλα. Το Feeder είναι ό,τι πιο αυθεντικά μεταμοντέρνο έχω δει τα τελευταία χρόνια στην πόλη, ένα πρότζεκτ απόλυτα συνυφασμένο με τη δημιουργική εξτραβαγκάντσα των Breeder, ένα μέρος-ύμνος στην high aesthetica. Και ύστερα ο Μενέλαος αρχίζει να μου μιλάει για τη νέα του ταινία, το J.A.C.E., που σε κανέναν δεν αποκαλύπτει την ερμηνεία του αρκτικόλεξου του τίτλου και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Σόμα Μπαντέκας, «ένας πιτσιρικάς που ζει στο Παγκράτι σε ένα διαμέρισμα με έναν δράκο, έναν σκύλο, δυο αράχνες και 14 αρουραίους». Και μετά προσπαθεί να ανατρέψει τα γεγονότα του μύθου του Οιδίποδα και μετά μου λέει ότι όλες οι ταινίες αφορούν στην ουσία την οικογένεια και για ένα γύρισμα σε ένα βυζαντινό μοναστήρι στα Σκόπια, όπου νόμιζες ότι ήσουν στην πηγή του Βυζαντίου, και για τα γυρίσματα που έκανε εδώ, στο ισόγειο της Breeder, ένα βράδυ που έστησε το άντρο του κακού μέσα στο ολόλευκο περιβάλλον της γκαλερί την περίοδο που είχε έκθεση ο Ράιαν Μακγκίνλεϊ. Από τα ηχεία ακούγεται το «Meat is murder» των Smiths («σατανική» επιλογή για το συγκεκριμένο μέρος), ο Κωνσταντίνος Κακανιάς στο διπλανό τραπέζι κρατάει τον δίσκο «Τα Τραγούδια» του Άγγελου Παπαδημητρίου, ο οποίος αυτή την περίοδο έχει έκθεση στο ισόγειο με όρχεις ζώων στη φορμόλη (ω, τι παραδοξότητα!) και με τον Μενέλαο θυμόμαστε κάποτε που τρώγαμε σουβλάκια στη γειτονιά του, στην Κυψέλη, στους Μερακλήδες, στην οδό Αγίας Ζώνης, σχεδόν απέναντι από το Άσυλο Ανιάτων (ήταν κάπως spooky, γιατί μερικοί από αυτούς κυκλοφορούσαν στον δρόμο το βράδυ με τις πιτζάμες). Φεύγουμε. Στον δρόμο σταματάμε για τσιγάρα σε ένα ψιλικατζίδικο ενός Άραβα. Δίπλα είναι ένα καφενείο που λέγεται «Το γεφύρι της Άρτας», το οποίο έχει πράσινες πλαστικές καρέκλες και ένα τραπεζάκι με τυπωμένο το σήμα το ΔΗΚΚΙ. Τσοβόλα, δώσ' τα όλα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ