Αν ο Αντώνης Σαμαράς χτυπά κλειστές πόρτες στην Ευρώπη ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και μείωση των φόρων, φαίνεται ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν πιο φιλικά αυτιά για αυτόν. Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Wall Street Journal, όπου ανέπτυσσε τις απόψεις του, η εφημερίδα αναφέρεται με θετικά λόγια στις θέσεις Σαμαρά, λέγοντας ότι έχει δίκιο παρ' ότι “αντιμετώπισε το χλευασμό των αρχιτεκτόνων της Ε.Ε”. Η υπερατλαντική αποδοχή των θέσεων του αρχηγού της ΝΔ, σκόρπισε χαμόγελα στα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού και επειδή τέτοιες χαρές δεν τις έχουν συχνά, το κείμενο μοιράστηκε στους δημοσιογράφους από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος πάντως προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας απλώς το δημοσίευμα πολύ σημαντικό
Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας:
«Λέγεται, ότι ο Διογένης διέσχιζε την αρχαία Ελλάδα, κρατώντας ένα φανάρι, μέρα μεσημέρι, αναζητώντας έναν τίμιο άνθρωπο. Σήμερα, για να βρεις έναν τίμιο Έλληνα πολιτικό, του οποίου η ατζέντα να περιλαμβάνει μια αναπτυξιακή πολιτική είναι εξίσου δύσκολο.
Όμως, σε χθεσινή του συνέντευξη σε αυτή την εφημερίδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια όσον αφορά την παρούσα στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην φοροεπιδρομή για να σταθεί η Ελλάδα πάλι στα πόδια της, Πρόκειται για μια αποτυχία είπε και "σε τρεις μήνες θα ζητούν περισσότερα χρήματα". Διογένη, επικοινώνησε με το γραφείο σου.
Όλοι, εκτός Βρυξελλών και ΔΝΤ, φαίνεται, ότι γνωρίζουν πως ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Ωστόσο, παρότι καταψήφισε την νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, το μόνο που εισέπραξε, ήταν τον χλευασμό των αρχιτεκτόνων της διάσωσης της Ελλάδος. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να του δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσει τον σκεπτικισμό του για τις παρούσες πολιτικές επί του πρακτέου, κάτι που ακούγεται καλό.
Μέσω των πολιτικών και οικονομικών του θέσεων, ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζει, την μείωση της φορολογίας στα νομικά πρόσωπα από 24% σε 15%, σε συνδυασμό με περικοπές στην φορολογία των φυσικών προσώπων καθώς και σε μειώσεις της φορολογίας στα καύσιμα και στον τουρισμό.
Στην χθεσινή του συνέντευξη, τονίζει, ότι οι φορολογικές μειώσεις θα ωφελήσουν το κράτος στον αγώνα του κατά της φοροδιαφυγής και θα ωφελήσουν την καινοτομία του ιδιωτικού τομέα.
Οι απόψεις του μας βρίσκουν σύμφωνους. Από την στιγμή που ο κ. Σαμαράς ψάχνει για ανορθόδοξες ιδέες, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή του, στις προτάσεις του οικονομολόγου Steve Hanke, οι οποίες αποτυπώθηκαν πέρυσι σε αυτές τις σελίδες. Ο Hanke, υποστήριξε, την δραστική μείωση της φορολογίας των εργοδοτών, ώστε να μειωθούν τα εργατικά κόστη, κάτι που θα ενισχύσει την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τα εργατικά κόστη στην Ελλάδα, έχουν εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία, λόγω των πιέσεων από τα εργατικά συνδικάτα και αυτοί οι μη ανταγωνιστικοί μισθοί αποτελούν ένα εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων της οικονομικής ύφεσης που διανύει η Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη την κουλτούρα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η συνεχόμενη αύξηση της φορολογίας δεν πρόκειται ποτέ να επιφέρει τα απαιτούμενα έσοδα στην Αθήνα προκειμένου να πληρώσει τις τρέχουσες δαπάνες της.
Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά προσφέρουν, τουλάχιστον, την προοπτική να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal, είναι και πάλι γεμάτο Ελλάδα με το κύριο άρθρο να αφιερώνεται στις ελπίδες της Ευρώπης για μια “πολιτισμένη” αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών. Μόνο που όπως γράφει η εφημερίδα, το όνειρο φαίνεται να "ξεθωριάζει" αφού έγινε σαφές ότι οι τράπεζες έχουν πουλήσει σημαντικό μέρος των ελληνικών ομολόγων, παρά τις υποσχέσεις τους να μην το πράξουν.
Η WSJ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει περίπου 64 δις ευρώ σε ομόλογα που θα είναι απαιτητά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και οι ηγέτες της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι οι δανειστές θα αναλάμβαναν την επιμήκυνση τους, προκειμένου να υπάρξει κάποια βελτίωση στα "κακοποιημένα" οικονομικά της χώρας.
“Το πρόβλημα,-γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα-είναι ότι τράπεζες και ασφαλιστικές κάθονται στο τραπέζι χωρίς να κατέχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος των “ώριμων” ομολόγων, τα οποία φρόντισαν να ξεφορτωθούν΄. Η Allianz SE, πχ η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία, έχει δηλώσει ότι κατέχει € 1.300.000.000 σε ελληνικά ομόλογα, σε σύγκριση με € 3.300 εκατομμύρια πέρυσι. Η εταιρεία εμφανίζεται πρόθυμη να μετακυλήσει περίπου 300 εκ. ευρώ στο πλαίσιο της πρότασης που προσπαθούν να υλοποιήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης.
Η συνάντηση των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οίκων είναι προγραμματισμένη για σήμερα στο Παρίσι και το βασικό θέμα θα είναι η προσπάθεια αύξησης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στο σχέδιο για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μόνο, που όπως δήλωσε στην WSJ ανώτερος Ευρωπαίους πολιτικούς που συμμετέχει στις συνομιλίες, είναι απίθανο να υπάρξει κάποια λύση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόταση ήταν απλώς μια βιτρίνα για εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία.
σχόλια