ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο νέος ακτιβισμός

Ο νέος ακτιβισμός Facebook Twitter
0

Σε μια εκδήλωση για το Κοινωνικό Κεφάλαιο στην Ελλάδα συνάντησα έναν πρωτεργάτη της Ομάδας Αιγαίου. Είναι μια λαμπρή πρωτοβουλία, όπου Έλληνες, αρκετοί γιατροί και από τη Νέα Υόρκη, ταξιδεύουν με τα φουσκωτά τους σε μικρά νησιά του Αιγαίου, προσφέροντας έμπρακτη συμπαράσταση. Με αυτή την αφορμή αξίζει μια αναφορά σ’ ένα τμήμα του εθελοντισμού και ακτιβισμού που γνωρίζει ανάπτυξη στις μέρες μας. Είναι μικρόκοσμος, θα πουν κάποιοι. Αυγατίζει, θ’ αντιτείνουν οι άλλοι. Είναι μια τάση κόντρα σε όποιους είχαν σπεύσει να κάνουν σχόλια για τους atenistas ή να μείνουν στο ότι πολλές ΜΚΟ έχουν δικαιολογημένα κακό όνομα.

Αξίζει η ομιλία του καθηγητή Ηλία Παπαϊωάννου και η παρουσίαση της Λίνας Σάρη. Δίνουν και οι δύο (ιδίως η πρώτη) καταιγιστικά στοιχεία για το πόσο χαμηλό είναι στην Ελλάδα το επίπεδο του Κοινωνικού Κεφαλαίου, πόσο υπολειπόμαστε στον εθελοντισμό και γιατί αυτό έχει άμεση σχέση με την αδυναμία να βρούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας (χρεοκοπία, διάλυση κοινωνικού ιστού).

Βρες τρεις κινήσεις που σου ταιριάζουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορείς να εντοπίσεις τρεις πρωτοβουλίες πολιτών που πάνε γάντι με τα ενδιαφέροντά σου. Στη γειτονιά σου, στο χωριό των γονιών σου, στο πανεπιστήμιο, ακόμα και στο facebook. Δώσε τρία λεπτά την ημέρα, βοήθησε κάποιους που πήραν μια πρωτοβουλία πριν από σένα.

Προχώρα στην «κίνηση των 9»: έχεις τη φιλοδοξία να βοηθήσεις τη φώκια του Αιγαίου, να κάνεις μια παρέα που ασχολείται με τη νέα γενιά ελληνικής ροκ, να συνδεθείς με σταρ ελληνικής καταγωγής που κάνουν διεθνή καριέρα. Βρες τους πρώτους τρεις με τους οποίους θα γίνεται ο αρχικός πυρήνας και μετά άλλους 4-5 που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ξεκίνα κάτι, στο καφέ αλλά και στο ίντερνετ. Και στα δύο μαζί. Θα ξεκινήσετε 9, αλλά η εμπειρία λέει ότι θα μείνετε τρεις, ενώ στην πορεία θα προστεθούν και άλλοι που δεν το περίμενες.

Αξίζει να δείτε την καταπληκτική ομιλία του Derek Sivers στο TED για το πώς μια φιλοδοξία τους ενός γίνεται κίνηση και τι σημασία έχει ο δεύτερος που τον στηρίζει. Ένας νέος θέλει να κάνει το TEDxIoannina, ένας άλλος το TEDxKalamata. Χιλιάδες νέοι και λιγότερο νέοι είναι ενεργοί στο Λύκειο Ελληνίδων. Η Ομάδα Αιγαίου, οι atenistas, οι καλλιεργητές του Ελληνικού, προσφέρουν καλά πρότυπα για όποιους θέλουν να δημιουργήσουν μια δική τους, αντίστοιχη κίνηση.

Κάποιος από το Ντουμπάι ξεκίνησε μια εθελοντική πρωτοβουλία για τον ελληνικό τουρισμό, το UP Greek Tourism (αν σου ταιριάζει, κάνε ένα like στο facebook και δώσε 20 δολάρια, αν σου περισσεύουν). Όλοι θα συναντηθούμε κάπου, εκεί που ενισχύεται το Κοινωνικό Κεφάλαιο από το υστέρημα των απλών ανθρώπων, τη διάθεση-χρέος άλλων που έχουν περίσσευμα, τη συμμετοχή μιας τρίτης κατηγορίας που δεν θέλει να μείνει πίσω από τις απαιτήσεις της εποχής.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ