ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μοντέλο Κοσόβου

Μοντέλο Κοσόβου Facebook Twitter
4

Μπορεί μια χώρα, μια οικονομία, να συνεχίζει να φυτοζωεί με το ευρώ ως νόμισμα χωρίς ανάπτυξη, με κράτος (ουσιαστικά) εκτός λειτουργίας, με πλήρη αδυναμία να εισάγει πρώτες ύλες και αγαθά (εκτός κι αν οι αγοραστές τα προπληρώνουν πριν εισαχθούν), με μια πολιτική ηγεσία κλεπτοκρατών κι ενίοτε μαφιόζων, με μια συνεχιζόμενη, μαζική μετανάστευση όσων μπορούν στο εξωτερικό; Μπορεί! Και λέγεται Κόσοβο.

Όταν ξέσπασε η Κρίση στη χώρα μας το 2009/10 πολλοί έλεγαν ότι η κ. Μέρκελ σκόπευε να επιβάλει στην Ελλάδα το μοντέλο Βουλγαρίας: μισθοί στο 1/3 των έως τότε ελληνικών, κράτος συρρικνωμένο και σχεδόν ανύπαρκτο στους (ακριβούς) τομείς της υγείας και της παιδείας, μια οικονομία φτωχή μεν αναπτυσσόμενη δε (προσεταιριζόμενη εταιρείες που μεταναστεύουν εκεί, ελκυόμενες από τους χαμηλούς μισθούς και φόρους). Από τότε θεωρούσα πως αυτή η ερμηνεία ήταν λάθος. Αντίθετα, η Ελλάδα βρισκόταν εξαρχής αντιμέτωπη με το μοντέλο Λεττονίας.

Ποια η διαφορά με τη Βουλγαρία; Όπως και στη δική μας περίπτωση, η Κρίση του 2008 είχε βρει τη Λεττονία σε άνθηση (κι αν όχι σε πραγματική άνθηση, τουλάχιστον σε κατάσταση μεγέθυνσης εισοδημάτων). Το εισόδημα κατά κεφαλήν είχε αρχίσει να αγγίζει τα επίπεδα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που ποτέ δεν ίσχυσε για τη Βουλγαρία. Μέσα σε δύο χρόνια το εθνικό εισόδημα της Λεττονίας έπαθε καθίζηση της τάξης περίπου του 28%. Μισθοί κατρακύλησαν, η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ουράνια, οι συντάξεις ουσιαστικά καταργήθηκαν, η μετανάστευση μετετράπη σε εθνικό άθλημα.

Από τότε η οικονομία της Λεττονίας σταθεροποιήθηκε, όπως περίπου σταθεροποιείται ένας ασθενής σε χρόνιο κώμα. Αυτό ήταν το «όραμα» της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας και για την Ελλάδα. Ο ευφημισμός που χρησιμοποίησαν ήταν η «εσωτερική υποτίμηση». Μια εξέλιξη παρόμοια με εκείνη της Λεττονίας. Όμως υπήρξε ένα σοβαρό εμπόδιο σε αυτή την «προοπτική»: αντίθετα με τη Λεττονία, η Ελλάδα είχε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο ήταν ιδιαίτερα διασυνδεδεμένο με το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Επιπλέον, το χρέος του ελληνικού Δημοσίου είχε διασπαρεί σε όλα τα μήκη και πλάτη όχι μόνο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά ολόκληρου του ευρωζωνικού τραπεζικού τομέα. Δεν ήταν, λοιπόν, δυνατόν απλώς να αφεθεί η ελληνική οικονομία σε μια καθίζηση τύπου Λεττονίας, επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Βορρά: καθώς η ελληνική οικονομία θα συρρικνωνόταν, όπως κι εκείνη της Λεττονίας, η δυνατότητά της να αποπληρώσει τα δάνεια προς τις τράπεζες του Βορρά θα μειωνόταν ανάλογα.

Γι’ αυτό «προέκυψαν» τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, οι τρόικες κ.λπ. Έχοντας, εκ των πραγμάτων, αποκλείσει το σενάριο Βουλγαρίας και Λεττονίας, η Ελλάδα μπήκε σε μια τριετία δανειοληψίας-μετά-λιτότητας. Ουσιαστικά, κατεβλήθη η προσπάθεια να γίνουμε μια όλο-και περισσότερο δανειζόμενη Λεττονία - τουλάχιστον έως ότου το χρέος μας μεταφερόταν από τις γερμανικές τράπεζες στους ώμους των φορολογουμένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας κ.λπ. Βέβαια, κάποια στιγμή η «μεταφορά» αυτή ολοκληρώνεται. Τότε, όπως στις μουσικές καρέκλες, η μουσική σταματά και δεν υπάρχουν αρκετές καρέκλες για να κάτσουν τόσο οι ελληνικές τράπεζες και μη όσο και το ελληνικό Δημόσιο. Αυτήν τη «στιγμή» τη διακρίνουμε στον ορίζοντα - κάπου εκεί τον Νοέμβρη (μετά τις αμερικανικές εκλογές). Το ερώτημα είναι: «όταν σταματήσει η μουσική, τι θα γίνει;». Λογικά, η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει είτε να μας «ακρωτηριάσει» είτε να μας δώσει μια ελπίδα να ορθοποδήσουμε. (Όχι, βέβαια, με «επιμηκύνσεις» και άλλες αντίστοιχες ανοησίες, αλλά με ένα πρόγραμμα που να τερματίζει κι όχι απλώς να επεκτείνει το «κύκνειο άσμα» της χώρας.)

Δυστυχώς, εδώ ισχύει αυτό που λέγαμε στον στρατό: «Εκεί που αρχίζει η ευρωζώνη, σταματά ηλογική!». Γι’ αυτόν το λόγο φοβάμαι ότι «παίζει» και μια τρίτη «προοπτική»: το μοντέλο Κοσόβου.

Να σας θυμίσω ότι το Κόσοβο δεν ανήκει, βέβαια, ούτε στο ευρώ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι καν χώρα (τουλάχιστον όχι κατά τον ΟΗΕ). Κι όμως. Αν πάτε στο Κόσοβο, θα διαπιστώσετε ότι όλες οι συναλλαγές του γίνονται σε ευρώ. Τα ΑΤΜ των τραπεζών δίνουν ευρώ. Στα σύνορα πληρώνετε με ευρώ για τη «βίζα» που σας επιτρέπει να εισέλθετε στη χώρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την οικονομία του Κοσόβου τη διαχειρίζεται, επισήμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ως εντολοδόχος του ΟΗΕ). Με άλλα λόγια, εκεί η «τρόικα» (που όμως αποτελείται από την Ε.Ε., τη Διεθνή Τράπεζα -το αδελφάκι του ΔΝΤ- και τον ΟΗΕ) κυβερνά άμεσα. Όσο για την κυβέρνηση του Κοσόβου, αυτή απλώς βοηθά στο να τηρούνται τα προσχήματα, να δίνεται η εντύπωση της αυτοδιάθεσης μιας κοινωνικής οικονομίας η οποία, χωρίς πραγματικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμιά ουσιαστική εξουσία επί της τύχης της, χωρίς πολιτική εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες ή στη Φρανκφούρτη, παρατηρεί νωχελικά και θλιμμένα τη διαιώνιση της κλεπτοκρατίας υπό συνθήκες αναπαραγόμενης εξαθλίωσης.

Τίποτα, δυστυχώς, από όσα κάνει και λέει η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν μου δίνει κάποια ελπίδα ότι το μοντέλο Κοσόβου τους φοβίζει αρκετά ώστε να το αποτρέψουν. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι μπορεί να το θεωρούν, μπροστά στο φάσμα της αποπομπής από το ευρώ, ένα «καλό» σενάριο. Δεν είναι. Το γεγονός ότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη δική μας κλεπτοκρατία, ώστε να επενδύσει στο μοντέλο Κοσόβου.

4

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Από την σκέψη που αποτυπωνετε στην 4_η παράγραφο αφήνετε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση Γ.Α.Παπανδρέου ίσως μπορούσε να παίξει το χαρτί ενός "εκβιασμού ",(ίσως ο όρος είναι αδόκιμος )τότε στις αρχές αντί να τρέχει στο καστελόριζο χώνοντας μας βαθύτερα στο στόμα του λύκου.? Αυτό βέβαια μόνο στην περίπτωση όπου το παιχνίδι δεν ήταν στημένο και ο Γ.Α.Π αντιδρούσε μόνο με καθαρά πατριωτικα αντανακλαστικά. Όταν βέβαια κυρίως οι Γερμανικές &(γαλλικές )τράπεζες ήταν όπως λέτε και εσείς "τίγκα"από ελληνικα ομόλογα -παλιοχαρτα. Πιστεύετε στην αφέλεια των ελλήνων πολιτικών ??Είναι απλά μικρού πολιτικού βάρους η συνέβη αυτό που πολλοί υποπτεύονται ??Τελικά πόσοι έγιναν παμπλουτοιαπο την υπόθέση των ομολόγων & λόγω εσωτ. πληροφόρησης ???
Φίλτατε κε Βαρουφάκη, παρακολουθώ τακτικά τις αναρτήσεις σας στο internet και οι απόψεις σας συχνά με βρίσκουν σύμφωνο. Επειδή όμως έχω ακούσει απίστευτες ανακρίβειες σχετικά με τη Λεττονία (στην οποία διαμένω τα τελευταία 5 έτη), επιτρέψτε μου τις εξής διευκρινίσεις:1) Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Λεττονίας ουδέποτε πλησίασε αυτό της Ελλάδας. Πριν την κρίση είχε φτάσει τα 18 χιλ €, ενώ το ελληνικό ανερχόταν τότε σε 32 χιλ. €. 2) Η λεττονική οικονομία όντως έχει πολύ μικρότερη διεθνή έκθεση απ’ ό,τι η ελληνική, αλλά π.χ. το τραπεζικό της σύστημα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ξένων συμφερόντων, με την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να είναι σουηδική. Επομένως, δεν ισχύει ότι «η χώρα αφέθηκε στην τύχη της διότι κανείς δεν ενδιαφερόταν για αυτήν». Αντιθέτως, υπήρχε σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον για τη διάσωση της λεττονικής οικονομίας και την αποφυγή υποτίμησης του νομίσματός της (που θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες στις ξένες επιχειρήσεις που ελέγχουν τον κτηματομεσιτικό και τραπεζικό κλάδο της). Ορθώς, προκρίθηκε η λύση της εσωτερικής υποτίμησης με διατήρηση της κλειδωμένης, σταθερής ισοτιμίας έναντι του ευρώ. Στη Λεττονία όντως (όπως ορθώς αναφέρετε) παρουσιάσθηκε καθίζηση του ΑΕΠ (18% κατά το 2009) και μείωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά αυτή συνοδεύθηκε από σημαντικότατες μειώσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών (δηλ. το ακριβώς αντίθετο από αυτό που παρατηρείται στην ελληνική αγορά, όπου οι διάφορες στρεβλώσεις οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών). 3) Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής/βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οδήγησαν εντός 2-3 ετών σε δραματική μείωση εμπορικού ελλείμματος και πληθωρισμού και δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές χρήματος ήδη από τον Ιούνιο του 2011. Σε μια περίοδο διεθνούς ύφεσης, το ΑΕΠ της Λεττονίας παρουσίασε αύξηση κατά 5,5% το περασμένο έτος (με πρόβλεψη για αύξηση κατά 2% φέτος), και σταδιακό περιορισμό της ανεργίας. Κατά συνέπεια, δεν αντιλαμβάνομαι που βλέπουν ορισμένες πηγές (τις οποίες καλόπιστα αναπαράγετε) θέμα «κωματώδους κατάστασης». 4) Το λεττονικό μοντέλο όντως δεν έχει εφαρμογή στη χώρα μας (τουλάχιστον, όχι άμεσα), αλλά για άλλους λόγους από αυτούς που κατά καιρούς προβάλλονται. Απλά, η λεττονική οικονομία έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεγέθη απ’ ό,τι η ελληνική: Η διεθνής οικονομική βοήθεια προς Λεττονία ανήλθε συνολικά σε μόλις 7,5 δις € (δηλ. ολιγότερο από μία δική μας δόση), και οι Λεττονοί δεν χρειάστηκε ούτε καν να κάνουν χρήση του συνόλου της. Εξ άλλου, ο συνδυασμός προτεσταντικής ηθικής και προτύπων κατανάλωσης/συμπεριφοράς της σοβιετικής περιόδου (ακόμη διάχυτων στο σύνολο της κοινωνίας), επέτρεψαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων με μία (1) μόνο απεργία. Κάμποσοι Λεττονοί, και πριν και μετά την κρίση (και επομένως όχι εξαιτίας αυτής), είναι συνηθισμένοι να καλλιεργούν τα δικά τους κηπευτικά, τα οποία καταναλώνουν 6 ημέρες την εβδομάδα. Αντιθέτως, εμείς (μεσούσης της κρίσης) εξακολουθούμε να έχουμε από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις κρέατος διεθνώς, και αν θέλεις να πιεις καφέ σε μαγαζί της παραλιακής θα πρέπει να περιμένεις μισή ώρα για να βρεις ελεύθερο τραπέζι.
Το πιο αστείο κομμάτι είναι εκεί που λέει ότι έκαναν προσπάθεια να μας λεττονοποιήσουν μέχρι να μεταφερθεί το χρέος μας στους ευρωπαίους φορολογουμένους ... Δλδ όχι μόνον είχαν προβλέψει PSI, EFSF και ESM, αλλά επιπλέον μας εξαθλίωναν επίτηδες για να μην μπορούμε να πληρώσουμε κ να πάει ο λογαριασμός στους δικούς τους λαούς, εταιρίες και τράπεζες. Dafuq?Τέλειο δεν το είχα σκεφτεί ποτέ