ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η κυβέρνηση των αμετανόητων κουμπάρων κλυδωνίζεται

Η κυβέρνηση των αμετανόητων κουμπάρων κλυδωνίζεται Facebook Twitter
9

Παράλληλα με τη διαβόητη λίστα των 30 και βάλε βουλευτών που ελέγχονται για «περίεργο πλουτισμό», η νέα υπόθεση διαφθοράς, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται 2 πρώην υπουργοί της ΝΔ αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης, αποσταθεροποιεί ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και το υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα. Οι τρεις εμπλεκόμενοι έσπευσαν να διαψεύσουν τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα ξεπλύματος βρόμικου αλλά και άφθονου (κάπου 10 δισ.) χρήματος, χωρίς να διευκρινίζουν αν όσοι κατέθεσαν εναντίον τους στο ΣΔΟΕ είχαν κάποια σκοτεινά κίνητρα ή είναι απλώς φαντασιόπληκτοι.

Το σίγουρο είναι ότι, όταν ο κ. Σαμαράς εκπαραθύρωνε κατακαλόκαιρο τον εργασιομανή και αποτελεσματικό πρώην εισαγγελέα Ι. Διώτη από επικεφαλής του ΣΔΟΕ, βάζοντας στη θέση έναν κολλητό του, κάτι ήξερε παραπάνω: εγκέφαλος του κυκλώματος για το ξέπλυμα φέρεται να είναι ο κουμπάρος του κ. Μεϊμαράκη. Και στη ΝΔ, όποιο σκάνδαλο να σηκώσεις, έναν κουμπάρο βρίσκεις από κάτω.

Ανεξάρτητα από το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την υπόθεση, που τώρα θα συντάξει ο κολλητός (στοιχηματίζω ότι κάποια κουμπαριά τους συνδέει) του κ. Σαμαρά από τη Μεσσηνία, το θέμα με τη ΝΔ δεν είναι ότι είναι όλοι κουμπάροι αλλά ότι είναι και αμετανόητοι. Ένα κόμμα που έφερε 18% στις πρώτες εκλογές και αν δεν το έσπρωχνε η Μέρκελ ίσως να είχε πάρει μικρότερο ποσοστό στις δεύτερες, συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε από τη δεκαετία του ’60, όταν η παντοδύναμη Δεξιά είχε κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο και ο Μαυρογιαλούρος θριάμβευε στο ασπρόμαυρο σινεμά. Τα περιστατικά με τον πρόεδρο για 24 ώρες και τον αντιπρόεδρο της Βουλής που διόρισαν τα παιδιά τους δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται το έλα να δεις με διορισμούς ημετέρων, ρουσφέτια, μικροκομπίνες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο αρρωστημένος νους: πηδάει ο υπουργός κάποια κι ύστερα τη διορίζει με το έτσι θέλω σε κάποιον οργανισμό που εποπτεύει. Η κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι θέλει να εξυγιάνει και να νοικοκυρέψει το Δημόσιο, που κόβει μισθούς, συντάξεις και ιδιωτικοποιεί την περιουσία της χώρας, υποτίθεται γι’ αυτόν το σκοπό διώχνει την ίδια ώρα ικανότατους ανθρώπους από τη θέση τους για να βάλει κάποιον κολλητό, επιβαρύνει τα ταμεία, δηλητηριάζει το κλίμα, αδιαφορεί πλήρως για το αν η δημόσια διοίκηση ξεχαρβαλώνεται όλο και περισσότερο. Βαδίζουμε προς μια διεφθαρμένη μπανανία κουμπάρων, την οποία θα έπρεπε να είχαν αποτρέψει οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κρατούν τις ισορροπίες. Όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει παραλύσει από την εσωτερική του κρίση, ενώ η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται συχνά βασιλικότερη του βασιλέως, σταθερή στη γραμμή της σταδιακής απαγκίστρωσης του κόμματος από το Κοινοβούλιο.

Γιατί, ως προς την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, τα πράγματα είναι σκούρα. Είναι πλέον αμφίβολο αν θα εκταμιευτεί και πότε η νέα δόση των 31 δισ., για την οποία υποτίθεται ότι ετοιμάζονται τα νέα, επαχθή μέτρα. Γερμανικά δημοσιεύματα φουσκώνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα 20 δισ., αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετα, ενώ άλλα εμφανίζουν ως άλυτο το πρόβλημα της Ελλάδας, επομένως δεν χρειάζεται να δοθεί και η δόση.

Ένα από τα βασικά διαπραγματευτικά χαρτιά που διέθετε η χώρα το καλοκαίρι, οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, πριν από τις οποίες ο Ομπάμα είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε διεθνή οικονομική ανακατωσούρα, έχει πλέον χαθεί. Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε το καλοκαίρι στο Βερολίνο και, αντί να διαπραγματευτεί, προσπάθησε να εξευμενίσει τη Μέρκελ με δημόσιες συγγνώμες για τις αμαρτίες του (την εναντίωσή του στο Α' Μνημόνιο) και προειδοποιήσεις για κύμα μεταναστών, αν η Ελλάδα καταρρεύσει, λες και η Γερμανία δεν χρειάζεται φθηνούς γκασταρμπάιτερ με μάστερ και διδακτορικά. Η Μέρκελ, καθώς δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα «λύσει» το ελληνικό πρόβλημα πριν από τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου, έδειξε συγκινημένη, καθώς τον έβαζε στην τσέπη της. Στη γερμανική κοινωνία οι κουμπάροι δεν έχουν αξία.

Στήλες
9

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Δυστυχως η μονη λυση για να σωθει η χωρα και για αποκτησουμε ΚΡΑΤΟΣ -αντι για τσιφλικι μερικων- ειναι να παραδωσουμε την εθνικη κυριαρχια στους Ευρωπαιους με προϋποθεσεις να μπει σωστη μηχανοργανωση σε ολο το Δημοσιο, ελεγχος και του τελευταιου ευρω που ξοδευεται απο τον δημοσιο κουμπαρα και να γινεται συνεχης αξιολογηση ολου του προσωπικου, με αμεση και συντοπτικη απολυση ολων οσων ειναι ακαταλληλοι για την θεση που κατεχουν. Οταν με το καλο στρωσει η χωρα και μπορει να λειτουργει αξιοπιστα το κρατος και ανεξαρτητα απο την πολιτικη εξουσια ξανακανουμε εκλογες.Οι δικοι μας πολιτικοι εχουν πλεον αποδειχθει περιτρανα ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ για οποιαδηποτε θετικη αλλαγη, επειδη αυτη παταει στα κομματικα και προσωπικα τους συμφεροντα.
Μου ακούγεται σα να ελπίζεις σε μια "ευρωπαϊκή" δικτατορία. Πιστεύεις μάλιστα πως θα λήξει ήρεμα και ωραία όταν ο κηδεμόνας μας αποφασίσει πως μπορούμε και πάλι να έχουμε εκλογές γιατί ήμασταν καλά παιδιά και κάναμε τα μαθήματά μας. Καταρχήν, προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι να ζήσω σε κανενός είδους δικτατορία. Δεύτερον, κανένα απολυταρχικό καθεστώς δεν παρέδωσε της εξουσία σε δημοκρατικούς θεσμούς αυτοβούλως. Τρίτον, καμία βελτίωση συμπεριφοράς δεν επιτυγχάνεται με το ζόρι και δια της βίας. Τέταρτο και τελευταίο, σε φοβάμαι όσο φοβάμαι και τους χρυσαυγίτες. Φαίνεται να πιστεύεις πως η λύση δεν είναι στα χέρια μας, πως δεν έχουμε καμία δύναμη να αλλάξουμε τίποτα, πως πρέπει να έρθει ο μπαμπούλας για να κάτσουμε καλά (ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τα γούστα του καθένα). Οι δικοί μας πολιτικοί έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστοι επειδή τους το επιτρέψαμε. Για παράδειγμα, τολμά κάποιος έστω και να ξεστομίσει μέτρα ανήθικων περικοπών επειδή το αφήνουμε να συμβεί και κανείς δε θα έρθει να μας σώσει από τους εαυτούς μας. Κι εγώ λοιπόν, λυπάμαι αλλά πρέπει να σου το πω: ο Μπάτμαν και ο Σούπερμαν δεν υπάρχουν. Πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, χωρίς σουπερ ήρωες.ΥΓ Η Ευρωπαίοι ,θεωρητικά, είναι ήδη εδώ και ελέγχουν τη χώρα μας, προσπαθώντας να βελτιώσουν τη χρήση του δημόσιου κουμπαρά, όπως λες κι εσύ. Τι περίεργο, όμως, που δεν έχει βελτιωθεί τίποτα...
Τα μετρα τα οριζει η ελληνικη κυβερνηση φιλε μου, ειναι ξεκαθαρο αυτο, ουτε το κακο το ΔΝΤ, ουτε ο μπαμπουλας η Ευρωπαικη Τραπεζα ουτε η στριφνη Κομισιον. Γιατι δε γινονται περικοπες εκει που πρεπει και γινονται στους μισθους και τις συνταξεις? Επειδη δε συμφερει τα "δικα μας" παιδια. Γιατι δε πληρωνουν ολοι τους φορους που τους αναλογουν και ειδικα οι επιχειρηματιες που χρωστανε εκατομμυρια? Γιατι βρισκονται τοσοι χιλιαδες αποδεδειγμενα διεφθαρμενοι ΔΥ αλλα παρολα αυτα δε απολυονται? Και τοσα αλλα γιατι που παντα καταληγουν στον ιδιο λογο.Προσωπικα δε εχω εμπιστοσυνη σε κανενα απο τα κομματα που ειναι στην Βουλη οτι θα καταφερουν να συγκρουστουν με τις σαρκες τους. Ολοι τους χρησιμοποιουν το Κρατος μας ως τσιφλικι τους, απο το μικρο ως το πιο μεγαλο κομμα. Για εμενα αν εφαρμοσουν οι Ευρωπαιοι best practices, πρακτικες δηλαδη που αναγνωρισμενα εχουν δουλεψει στην χωρα τους στην Ελλαδα μας ωστε να λειτουργησει το κρατος σωατα, αποδοτικα και αδιαφθορα θα δουμε φως στο τουνελ και γρηγορα. Θα πληρωνουμε λιγοτερους φορους, επειδη θα τους πληρωνουν ΟΛΟΙ και θα εχουμε καλυτερες παρεχομενες υπηρεσιες σε καθε τομεα.
Οσο εξοργιστικα ειναι αυτα που περιγραφετε, αλλο τοσο ειναι η προσπαθεια σας να κανετε τη ΝΔ (και την "Δεξια") υπευθυνη για ολα τα κακα του τοπου. Το συστημα της κουμπαριας και των διορισμων ειναι ενα κατεξοχην συστημα ΠΑΣΟΚ απο το 1981 και μετα (και ειδικα μετα τον νομο Κουτσογιωργα για την δημοσια διοικηση!), ενα συστημα ΠΑΣΟΚ, το οποιο ηταν κυβερνηση 25 απο τα 30 τελευταια χρονια! Και παρεπιπτωντος το ΠΑΣΟΚ μαλλον δεξια δεν ητανε, αλλα πιο αριστερα απο ολα τα αριστερα κομματα, τα οποια κυβερνησανε στην Ευρωπη τα τελευταια 30 χρονια..
Αυτος ο δεξιος φανατισμος σας, που σας κανει να μην μετρατε και σωστα ( η ΝΔ εχει κυβερνησει τα διπλασια περιπου χρονια απ αυτα που λετε, και μαλιστα τα χρονια 2004-2009 του ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ του χρεους)ειναι που θα μας καταστρεψει. Σας εχει κατσει ο Παπανδρεου στο λαιμο και μονο εμφυλιο εχετε στο μυαλο σας. Φατε τωρα 10 δις , απο τη δεξια του κυριου.....Αγαπητε αρθρογραφε, δεν ειναι μονο αμετανοητη η δεξια ή το πασοκ...αμετανοητοι ειναι τα ζωα οι ελληνες ψηφοφοροι....
Δεν ξερω που βλεπετε φανατισμο, στοιχεια αναφερω.Το θεμα ειναι οι κουμπαριες και εγω ειπα - οπως και πολλοι αλλοι - την γνωμη μου, για το πως διαλυθηκε η δημοσια διοικηση με τον νομο Κουτσογιωργα. Εσεις το πατε αλλου.Επισης, το συνολικο εξωτερικο μας χρεος σε ποσοστο του ΑΕΠ το 1980 ηταν γυρω στο 20%. Το γνωριζετε αυτο; Το 1990 μετα τις δυο τετραετιες Παπανδρεου ηταν σχεδον στο 100%.Τον χαρακτηρισμο περι ζωων σας τον επιστρεφω και θα σας παρακαλουσα να ειστε πιο ευγενης αν θελετε να συνομιλησετε μαζι μου.
Κυριε Βαρδαρη (παρακατω) , προφανως ειστε φανατικος δεξιος αφου θελετε να μας πειτε οτι η πολιτικη του 1981-89 ευθυνεται περισσοτερο για τη σημερινη κατασταση απ οτι η πολιτικη του 2004-2009 ! Δηλ 20-με 25 χρονια αργοτερα! (το οτι εχουμε αλλαξει νομισμα απο τοτε και η παγκοσμια εμπορικη και οικονομικη συγκυρια των ετων 00 δεν εχουν καμια σχεση με τη δεκαετια του 80, φανταζομαι επισης δε σας λεει τιποτα) Επιμενω οτι το κακο με τους ελληνες ειναι οτι βλεπουν τα στραβα της αντιπαλης παραταξης και μονο....παω στοιχημα οτι αν κατεβαινε ο Καραμανλης με την ιδια υπουργικη ομαδα που ειχε , θα τον ψηφιζατε σημερα δαγκωτο...
Κυριε τκτκ, προφανως ειστε φανατικος αριστερος για να μην θελετε να καταλαβετε αυτο που λεω. Βεβαιως και ευθυνεται η πολιτικη του 81 - 89 για αρκετα απο τα σημερινα, γιατι ειναι τοτε που δημιουργηθηκε το εξωτερικο μας χρεος. Και εφτασε σε επιπεδα μη διαχειρισημα. Επισης ευθυνεται και η τραγικη περιοδος 2004 με 2009, η οποια μας αποτελειωσε. Το ποσο λιγοτερο, η περισσοτερο αφορα ιστορικους και φανατικους.Το θεμα ειναι αλλο και εχει να κανει με την διαλυση της δημοσιας διοικησης, η οποια προηλθε με τον νομο Κουτσογιωργα το 1982 επι ΠΑΣΟΚ. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα την δημιουργια ενος μη λειτουργικου, κομματικου μηχανισμου, κατι που το πληρωνουμε ολοι σημερα.Το κακο με αρκετους Ελληνες ειναι οτι βλεπουν μονο τα δικα τους, συμφωνω και επαυξανω..Και για να μην σας κραταω σε αγωνια, Καραμανλη δεν θα ψηφιζα με τιποτα.