Hπρώτη μου ιδέα πίσω από την έκθεση “30 αφίσες για τη μετανάστευση” προέκυψε από τη συμμετοχή μου σε μια έκθεση αφισών στα αεροδρόμια του Παρισιού που επιμελήθηκε ο σπουδαίος Γάλλος γραφίστας Phillipe Apeloig, εκπροσωπώντας την Ελλάδα» λέει ο γραφίστας Δημήτρης Καραΐσκος, ο οποίος κατάφερε να πείσει τριάντα από τους κορυφαίους γραφίστες του κόσμου να συμμετάσχουν στην αθηναϊκή έκθεση.
Η διεθνής έκθεση αφισών με θέμα τη μετανάστευση, που σε πρώτη φάση θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο εκδηλώσεων του σταθμού Συντάγματος του μετρό από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της πόλης στο θέμα των ανθρώπων από άλλες πατρίδες που ζουν και κινούνται γύρω μας. «Σκέφτηκα ότι οι μετανάστες είναι ένα κοινωνικό θέμα που έχει εμφανιστεί αρκετά απότομα γύρω μας» λέει ο Δημήτρης Καραΐσκος. «Νιώθω πως δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτούς, πραγματικά είμαστε σχεδόν αμήχανοι. Στο Λονδίνο ένας Αφρικανός ή ένας Ινδός είναι ένα με το περιβάλλον. Στην Αθήνα ακόμα μοιάζει εξωτικός. Αλλά, και σε άλλες χώρες, οι μετανάστες αποτελούν πρόβλημα και προκαλούν μπέρδεμα, ίσως με άλλους τρόπους, από τις σχεδίες που καταπίνουν οι φουρτούνες στη Μεσόγειο μέχρι την Ακροδεξιά που κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη». Η επιλογή του χώρου και των καλλιτεχνών δεν έγινε τυχαία. Στον κεντρικότερο σταθμό του μετρό, στην καρδιά της πόλης, συναντιούνται καθημερινά χιλιάδες ταξιδιώτες από κάθε φυλή και πατρίδα, ενώ οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι οι ίδιοι μετανάστες, που ζουν κι εργάζονται μακριά απ’ την πατρίδα τους. Ένας από τους θρυλικούς Αμερικανούς γραφίστες που συμμετέχουν στην έκθεση, ο James Victore, είχε δηλώσει κάποτε: «Το graphic design αφορά τα θέματα της κουλτούρας, τα κοινωνικά θέματα. Δεν είναι για να πουλάει κάλτσες. Είναι καλό και για να πουλάει κάλτσες, αλλά εκεί που αποδίδει καλύτερα είναι στα κοινωνικά θέματα. Το graphic design είναι ένα ρόπαλο γεμάτο καρφιά - και θέλω να το χρησιμοποιήσω»…
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
Andrew Ashton (Αυστραλία), Φίλιππος Αρβανιτάκης (Σουηδία), Marcel Bencik (Σλοβακία), Filip Blazek (Τσεχία), PeterBilak (Ολλανδία), Paul Boudens (Βέλγιο), SaraFaneli (Αγγλία), Kiko Farkas (Βραζιλία), Albian Gagica (Αλβανία), Farida El Gazzar (Αίγυπτος), SadifKaramustafa (Τουρκία), Sebastian Kubika (Πολωνία), Anette Lenz (Γαλλία), Catherine Lepage (Καναδάς), Luba Lukova (ΗΠΑ), Alejandro Magallanes (Μεξικό), Nikko Manikas (Αυστρία), ChazMaviyane-Davies (Ζιμπάμπουε), Joana Niemeyer (Γερμανία), Ευάγγελος Παπάζογλου (Ελλάδα), Lucia Pasqualin (Ιταλία), Pierre Porteli (Μάλτα), Liza Ramalo και Artur Rebelo (Πορτογαλία), GediminasSiaulys (Λιθουανία), David Tartakover (Ισραήλ), Alberto Vasquez (Ισπανία), James Victore (ΗΠΑ), Ευριπίδης Ζαντίδης (Κύπρος), Vladimir Zimakov (Ρωσία), Paul Zografakis (ΗΠΑ).
Πολυχώρος εκδηλώσεων μετρό Συντάγματος, 19-21/6, aπό 11 π.μ.-10 μ.μ., εγκαίνια 19/6 στις 7μ.μ.
σχόλια