Μιχάλης Δέλτα

Μιχάλης Δέλτα Facebook Twitter
2

Γεννήθηκα στην Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια και μεγάλωσα στο Περιστέρι. Οι γονείς μου ανήκαν στην εργατική τάξη. Από υλικά αγαθά δεν μας έλειψε κάτι .


Το πάθος μου για τη μουσική αποκορυφώθηκε στην εφηβεία μου, όταν ξεκίνησε και η ουσιαστική αναζήτησή μου γι' αυτή. Πήγα στο Ωδείο για πολύ λίγο, ένιωθα καταπιεσμένος και διέκοψα. Δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για ένα απλό deck, όλες τις μουσικές που λάτρευα τότε τις έγραφα σε κασέτες. Με την παρέα μου σε ηλικία 14 ετών ακούγαμε Bauhaus, 4AD, Joy Division, Depeche Mode, Cure, Smiths, Eyeless in Gaza, Λένα Πλάτωνος. Φτιάχναμε γκρουπ με φτηνά keyboards, δεν μας ενδιέφερε τίποτα άλλο παρά μόνο η μουσική. Ήταν ο κόσμος όλος.


Δεν έχω κανέναν ως πρότυπο και έτσι δεν ψυχαναγκάζομαι, έστω ασυνείδητα, να «φτάσω» ή να ταυτιστώ με κάποιον. Ωστόσο, θαυμάζω και ευγνωμονώ βαθύτατα ανθρώπους οι οποίοι με το συγγραφικό και ποιητικό τους έργο, κατά κύριο λόγο, μου άνοιξαν τα μάτια και την καρδιά. Ο Νίτσε, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Σίλβια Πλαθ, η Άλις Μίλερ, ο Ζαν Ζενέ, ο Έκχαρτ Τόλε, ο Ταρκόφσκι, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Τσαρούχης, η Δημουλά, ο Θεόφιλος Φάρος και πολλοί άλλοι.


Κάποια πράγματα με ώθησαν στο να αρχίσω να βλέπω διαφορετικά τη ζωή. Από δίσκους, το «Big Science» της Λόρι Άντερσον και το πρώτο άλμπουμ των Στέρεο Νόβα, από βιβλία το Για μια νέα ζωή του Τόλε με βοήθησε να αντιληφθώ ως έναν βαθμό τον πλασματικό εαυτό μου και από ταινίες το The Ρriest της Αντόνια Μπερντ μου μίλησε με καθαρότητα για την αγάπη.


Οι φίλοι που έχω κερδίσει είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω. Με την αγάπη τους αλλά και με τις μεταξύ μας συγκρούσεις άλλαξε και διαρκώς αλλάζει η ζωή μου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλοι και σπουδαίοι για μένα, χωράμε ο ένας τον άλλον ξεπερνώντας τις δυσκολίες, γελάμε σαν τα παιδιά, απολαμβάνουμε τις σιωπές, βουτάμε στις αγκαλιές μας. Ζούμε μαζί.


Αν για ένα πράγμα είμαι περήφανος, αυτό είναι το ότι ολοκλήρωσα μια απίστευτα δύσκολη και επίπονη αρχικά διαδικασία, την ψυχοθεραπεία μου. Αυτή η επαφή και σχέση με τον ψυχοθεραπευτή μου με έσωσε από την αυτοκαταστροφική μου δίνη και με οδήγησε στο ομορφότερο κομμάτι της ψυχής μου, την Αυταγάπη, όπως την έχει ορίσει ο Τσάρλι Τσάπλιν σε ένα θαυμάσιο κείμενό του.


«Στέρεο Νόβα» για μένα σημαίνει ευλογημένη συνάντηση. Μίλησαν για το σύγχρονο άνθρωπο με ωμή ποιητική γλώσσα, με αγάπη και αγωνία. Καλλιέργησαν άθελά τους το έδαφος για την ηλεκτρονική μουσική στη χώρα.

Η πεποίθηση ότι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι μέσω της τέχνης είναι για μένα εντελώς αφελής και ξεπερασμένη, τρέφει μια βαθιά ενοχικότητα και βιωματικά οδηγεί σε μια ελιτίστικη πλάνη. Ο Ίγκορ Στραβίνσκι έλεγε πως ο καλλιτέχνης γίνεται κανάλι με κάτι ανώτερο από τον ίδιο όταν δημιουργεί. Συμπληρώνω ότι εφόσον τελειώνει το κάθε έργο του, επιστρέφει πάλι στην ατελή και αυτοκαταστροφική φύση του.

Η Αθήνα παραμένει έντονη και όμορφη. Το κλίμα της, οι αρχαιολογικοί της χώροι, η θάλασσα που την περιβάλλει, τα παλιά διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, το άρωμα από τα νυχτολούλουδα, οι συναυλίες στο Γκάζι, τα μάτια των μεταναστών, ορισμένοι άνθρωποι καθημερινοί που σου λένε καλημέρα και το εννοούν.  Στην Αθήνα μου αρέσουν πολύ οι φούρνοι που είναι καθαροί και ψήνουν νόστιμο ψωμί, οι λαϊκές αγορές, το Μουσείο Μπενάκη, τα θερινά σινεμά, ο Λυκαβηττός, η Πνύκα, οι ελάχιστοι μαύροι όταν ντύνονται με τα παραδοσιακά τους. Αγαπημένη μου διαδρομή είναι μια βόλτα από το σπίτι μου στον Βοτανικό ως την Ακρόπολη. Όταν βγαίνω έξω μου αρέσει να πηγαίνω για φαγητό στη «Δάφνη» και στα «Πρόσωπα», σε σπίτια φίλων, σινεμά και πολύ αραιά σε μπαρ.

Αυτό που με ενοχλεί στην Αθήνα είναι η τυφλότητά μας. Η αντίσταση και η άρνησή μας από φόβο. Η ευκολία της κριτικής εις βάρος των άλλων. Με ενοχλεί το εφτασφράγιστο μίσος που κουβαλάμε από τα απωθημένα μας και με ντροπιάζει η αδυναμία συνασπισμού και ένωσης. Με εξοργίζει η απαξίωση στα ζώα, οι wanna-be σε κάθε τομέα, ο μιμητισμός μας.

Την αισθητική μου την προσβάλλει η τηλεόραση που μονοπωλεί, υποβιβάζει και φασιστικά επιβάλλει χαμηλού επιπέδου διασκέδαση και κατευθυνόμενη ενημέρωση. Προσβάλλει ουσιαστικά τη νοημοσύνη μας και διαβρώνει την ποιότητα της ατομικής μας ελευθερίας. Η τηλεόραση αντικατέστησε το πάθος για ζωή με πάθος για κατανάλωση.

Η λέξη «Θεός», που είναι αρσενικού γένους, φέρει εξουσία και ρατσισμό κι αυτό με βγάζει από τα ρούχα μου! Όπως πιο βαθυστόχαστα λέει ο Τόλε, η πηγή είναι μία. Από την άλλη, δεν μπορώ να συλλάβω και να ερμηνεύσω τι είναι αυτή η πηγή, θα περιαυτολογήσω, θα πω βλακείες. Αν ο άνθρωπος χωράει τελικά κάτι θεϊκό μέσα του, πιθανόν αυτό να ξεκινά με την απενοχοποίηση και την αποδοχή.

Την ευτυχία τη βιώνω μονάχα μέσα στην καρδιά μου, όλα τα άλλα είναι για μένα επίκτητες πεποιθήσεις.


Πόσο επικίνδυνος είναι ο έρωτας; Κάποτε ένας όμορφος άντρας μου είπε «Θα 'θελα να βρεθεί κάποιος στη ζωή μου για να μου γεμίσει τα κενά μου!». Του απάντησα: «Τα κενά μου μονάχα ο εαυτός μου μπορεί να τα γεμίσει, θα ήθελα λοιπόν να βρεθεί κάποιος ο οποίος να μου δημιουργήσει νέα κενά, αντίστοιχα κι εγώ σε αυτόν, έτσι ώστε να είμαστε οι μόνοι υπόλογοι γι' αυτά τα κενά». Σε όλες τις ερωτικές σχέσεις μου έκανα προβολές στους άλλους τα κενά που μου δημιουργήθηκαν από το οικογενειακό περιβάλλον, το ίδιο έκαναν και εκείνοι συνήθως. Αυτές τις ερωτικές σχέσεις τις αντιλαμβάνομαι ως συναισθηματικές πλάνες, αναγκαίες μέχρι το σημείο το οποίο προανέφερα.

Το καινούργιο μου άλμπουμ έχει τον τίτλο «Tech me away» και κυκλοφορεί από την Klik Records. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αποφασίσω ότι αυτή θα είναι η νέα μουσική μου εμπειρία.


Η χορευτική μουσική σε άλλες χώρες τα πηγαίνει μια χαρά. Κυκλοφορούν ακόμα τα βινύλια, διοργανώνονται σταθερά πάρτι, φεστιβάλ, installations και ποτέ δεν έπαψε να είναι παρούσα η ηλεκτρονική μουσική. Επειδή ο Έλληνας έχει μια άλλη σχέση με ορισμένα θέματα, του αρέσει να αντιγράφει με βιασύνη, δεν μπαίνει βαθιά σε πράγματα που είναι «ξενόφερτα» και γι' αυτόν το λόγο πολύ γρήγορα διαφεύγει σε οικείους, ντόπιους τρόπους εκτόνωσης-διασκέδασης. Δεν βοηθά μια τέτοια τακτική στο να φτιαχτεί, για παράδειγμα, ηλεκτρονική ή εναλλακτική μουσική σκηνή και να έχει παράλληλα μια δυνατή υποστήριξη από τις δισκογραφικές και τα media. Δεν βλέπεις τι γίνεται κάθε φορά στη Γιουροβίζιον; Η Γιουροβίζιον είναι το επιχρυσωμένο κατακάθι της αποπροσανατολισμένης μας κουλτούρας και μια τρανταχτή απόδειξη του πόσο μαϊμούδες είναι όλες «αυτές» που ασχολούνται με το θέμα και όλα τα συναφή. Κοίτα, παράλληλα, πόσο στενόχωρος είναι τελικά ο Έλληνας από την ίδια του την επιπόλαιη στάση ζωής, πόσο βαθιά ενοχικός λαός είμαστε. Σαφώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ούτε οι άλλοι λαοί είναι απαραίτητα λιγότερο μίζεροι και πιεσμένοι. Αλλά δεν μονοπωλούν ηλιθιότητα μόνο.

Η βασική πίστη μου στη ζωή είναι πως δεν προσπαθώ να γίνομαι ή να είμαι καλύτερος άνθρωπος, θέλω απλά να «Είμαι».


Η ζωή δεν έχω διαπιστώσει πως είναι διδακτική. Είναι απρόβλεπτη και δύσκολη, αλλά όχι διδακτική. Λάμπει σαν το μαχαίρι στο σκοτάδι. Είναι επιλογή μου το πώς θα ερμηνεύσω μια τέτοια εικόνα.

Οι Αθηναίοι
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Ότι δεν μπορούμε να απωθήσουμε το κάνουμε έργο (τέχνη κλπ.)Ότι απωθούμε το κάνουμε νεύρωση.Ότι δεν μπορούμε ούτε να απωθήσουμε ή να κάνουμε έργο, το κάνουμε διαστροφή.καθ.Ν.Παπαχριστόπουλος "Ψυχανάλυση και Γραφή".Μεστά, συγκροτημένα, αυθεντικά λόγια αγαπητέ Μιχάλη συνομίληκε!Η ζωή μας και οι απολαύσεις της είναι το μέσον, όχι ο σκοπός.Προς την αυτοπραγμάτωση και την πληρότητα, αν μπορώ να έχω μια πιο αποστασιοποιημένη εικόνα της δικής μου υπόστασης.Που δεν ολοκληρώνεται όμως ποτέ, μέσω τούτης της θνητότητάς μας (κι αυτό είναι το υπέροχο σε κάθε καινούργια ημέρα-δώρο που μας προσφέρεται).Επιστρέφουμε στις πεποιθήσεις και τα βιώματα που μας είναι πιο οικεία κάθε φορά, μετά από κάθε νέα αφήγησή τους.Ενίοτε, διαλέγουμε ότι έχει αποκαλυφθεί με πόνο και δάκρυ, σαν βρίσκεται μπροστά μας στο τραπέζι, ωστόσο παραμένει συνδεδεμένο με την πρωτόλεια "ανάγκη" μας.Να είμαστε αποδεκτοί.Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.Όμως η Αγάπη ΔΕΝ είναι ανάγκη, έτσι κι οι σχέσεις οφείλουν να είναι αποσυνδεδεμένες από τούτη το πλαίσιο.Είμαι πλήρης, σημαίνει πως είμαι πλήρης από εμένα και ότι προκύπτει από την ώσμωση με άλλους ανθρώπους, εγώ το έχω προκαλέσει, μέσα από αυτή τη διαλεκτική.Για να συνεχίσω να είμαι ατελής, θνητός, ζωντανός, αναζητητής.Αντιθέτως, η μεγάλη μάζα των ανθρώπων προτιμούν τη βολικότητα του να συνδυάζουν, να συνδέονται με τις ελλείψεις τους, αντί να προχωρούν πλάϊ πλάϊ ο καθένας με τις πληρότητές του!
Σωστός "Την αισθητική μου την προσβάλλει η τηλεόραση που μονοπωλεί, υποβιβάζει και φασιστικά επιβάλλει χαμηλού επιπέδου διασκέδαση και κατευθυνόμενη ενημέρωση. Προσβάλλει ουσιαστικά τη νοημοσύνη μας και διαβρώνει την ποιότητα της ατομικής μας ελευθερίας. Η τηλεόραση αντικατέστησε το πάθος για ζωή με πάθος για κατανάλωση"