Αποκαλύπτοντας τους Urban Survivors

Αποκαλύπτοντας τους Urban Survivors Facebook Twitter
0

Τι σημαίνει να ζεις σε 3 τετραγωνικά; Να μοιράζεσαι μια βρύση με περισσότερους από 200 συγκατοίκους; Να κοιμάσαι χωρίς στρώμα; Να μην έχεις καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό; Στην αυλή σου να εκβάλλουν τα τοξικά απόβλητα από τις γύρω βιομηχανίες και τα παιδιά σου να παίζουν πάνω σε βουνά από σκουπίδια; Μοιάζουν εικόνες «δυστοπικές» από ένα μακρινό σύμπαν, ωστόσο μια διεθνής έκθεση/multimedia project των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έρχεται να μας δείξει

ότι δεν βρίσκονται πολύ μακριά μας. Σήμερα περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων, σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή 1 στους 10 ανθρώπους στον πλανήτη. Για πρώτη φορά στην ιστορία, πριν από τρία χρόνια ο πληθυσμός των πόλεων ξεπέρασε σε αριθμό αυτόν της υπαίθρου, με τον συνωστισμό, την επακόλουθη κοινωνική βία, την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και την ανεπάρκεια δομών δημόσιας υγείας να καθιστούν πολλά κομμάτια αυτού του πληθυσμού ιδιαίτερα ευάλωτα στις φυσικές καταστροφές, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό στην Αϊτή. Οι παραγκουπόλεις του Καράτσι, της Κιμπέρα, του Πορτ Ο Πρενς βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ανθρωπιστικής και ιατρικής κρίσης.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τόσο πολλές φαβέλες ή να τις έχει καλά κρυμμένες, ωστόσο δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από τις συνέπειες της άνευ προηγουμένου, ανεξέλεγκτης αστικοποίησης. Η χώρα μας τελευταία δοκιμάζεται και η ίδια από μια αδυσώπητη οικονομική κρίση που έχει ωθήσει πολλούς συμπολίτες μας στα όρια της φτώχιας. Ακόμη κι αν οι παραγκουπόλεις του Καράτσι ή της Κιμπέρα μάς είναι άγνωστες, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εικόνες εξαθλίωσης που πλήττουν ιδιαίτερα τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι και οι μετανάστες, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Αποκαλύπτοντας τους Urban Survivors Facebook Twitter
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση, παρεμβαίνουν σε αστικές ζώνες, σε πάνω από 20 σημεία στον πλανήτη, περιθάλποντας είτε υποσιτισμένα παιδιά στην Ντάκα, είτε θύματα χολέρας και σεξουαλικής βίας στο Πορτ Ο Πρενς, είτε ευάλωτους μετανάστες στο Γιοχάνεσμπουργκ. Φέτος, ωστόσο, στη λίστα αυτών ήρθε να προστεθεί και η Αθήνα, όπου χρειάστηκε να παρέμβουν, μεταξύ άλλων, και για να καλύψουν ιατρικές ανάγκες αστέγων, τόσο Ελλήνων όσο και μεταναστών. Οι φωτογραφίες του διεθνούς πρότζεκτ «Urban Survivors» είναι εδώ για να μας θυμίζουν ότι η Μοντίνα, η Ζουχούρα, ο Τόμας -οι αφανείς ήρωες των παραγκουπόλεων- δεν βρίσκονται τόσο μακριά μας. Κάποιοι -λίγοι- από αυτούς θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα τους και, επιλέγοντας το τραχύ μονοπάτι της μετανάστευσης, θα έρθουν να αναζητήσουν στην Ευρώπη ελπίδα κι ευκαιρίες, για να βρουν όμως κι εδώ αποκλεισμό και διακρίσεις. Οι άνθρωποι στις φωτογραφίες του «Urban Survivors» είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συναντάμε στα φανάρια ή που διαβάζουμε στα ψιλά των ειδήσεων πως στην προσπάθειά τους να βρουν ένα καλύτερο αύριο στις δικές μας πόλεις χάθηκαν, διασχίζοντας τον παγωμένο Έβρο.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ