Rafale
Απόλλωνος 28, Λαιμός Βουλιαγμένης, 210 9671184-5, www.ainikolas.com/rafale
To όνομά του σημαίνει «απότομη ριπή ανέμου» και παραπέμπει στα σίγουρα στην προσπάθεια του Rafale να ταράξει τα νερά στα γαστρονομικά δεδομένα της πόλης, φέρνοντας έναν διαφορετικό αέρα στα νότια προάστια. Σε έναν υπέροχο χώρο όπου κυριαρχούν το λευκό και το ξύλο και φέρει την υπογραφή της Ισμήνης Καραλή, δημιουργήθηκε ένα καλό sea food εστιατόριο. Το μενού του Rafale έχει επιμεληθεί ο Ιταλός σεφ Pino Saccheri και περιλαμβάνει νόστιμες δημιουργίες (με έμφαση στο ψάρι) από κάθε γωνιά της Ελλάδας, φτιαγμένες με μεράκι και τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες. Aπό τη λαχταριστή ψαρόσουπα με φρέσκο ψάρι και λαχανικά μέχρι μαριναρισμένα φιλέτα ψαριού (σε ελαιόλαδο και λεμόνι) που έρχονται σε διάφορες εκδοχές και από το ριζότο θαλασσινών που μυρίζει αρμύρα μέχρι τη μοσχαρίσια ταλιάτα, θα βρείτε σίγουρα κάτι που να ταιριάζει στον ουρανίσκο σας και θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. Το Rafale λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 π.μ. Η τηλεφωνική κράτηση είναι απαραίτητη.
Άι Νικόλας
Λεωφ. Συγγρού 156, Καλλιθέα, 210 9232918, www.ainikolas.com
Το μεγαλύτερο αδερφάκι του Rafale δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού εδώ και μία πενταετία περίπου φροντίζει να προσφέρει στους θαμώνες του «αδιάλλακτη» μεσογειακή κουζίνα υψηλών προδιαγραφών που εστιάζει στα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Στρατηγικά τοποθετημένος στη λεωφόρο Συγγρού απέναντι από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, βασίζεται στη φιλοσοφία της απλής κουζίνας και των καθαρών γεύσεων που φτιάχνονται από τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά και, φυσικά, στην αποδεδειγμένη ικανότητα του Σικελού σεφ Pino Saccheri. Για παράδειγμα, τα ψάρια που μαγειρεύονται στην κουζίνα του προέρχονται από ένα συνεργαζόμενο δίκτυο ψαράδων στο Αιγαίο και το Ιόνιο και φέρουν ειδικά καρτελάκια όπου αναφέρεται ο χρόνος και ο τόπος που ψαρεύτηκαν. Ανάμεσα στα πιάτα του καταλόγου ξεχωρίζουν οι διάφορες εκδοχές σπιτικών (και μη) ζυμαρικών με θαλασσινά, τα απολαυστικά ριζότι, τα ξεχωριστά κυρίως, όπως το Λαυράκι al Cartoccio (δύο άτομα) που μαγειρεύεται στη λαδόκολλα με μύδια, κυδώνια και γυαλιστερές και άλλα πολλά. Τα φρέσκα επιδόρπια και η ισορροπημένη οινική λίστα συμπληρώνουν ιδανικά την εμπειρία. Extra tip: Ο ωραίος χώρος του εστιατορίου ενδείκνυται για επαγγελματικές εκδηλώσεις και διάφορα events.
Μεζεδοπωλείο Ποστάλι
Μ. Γερουλάνου 98, Αργυρούπολη, 210 9601494, facebook.com: Ποστάλι-Postali
Ένα από τα λιγότερο γνωστά και περίεργα ψάρια των ελληνικών θαλασσών είναι η Κατσούλα ή δοντάς, όπως τη λένε οι ψαράδες. Ψαρεύεται στην Αίγινα και στο Αγκίστρι και είναι περιζήτητη για το λευκό, υπέροχο ψαχνό της, που αλειμμένο με βούτυρο στο τηγάνι ξεπερνάει σε γλύκα ακόμη και τη γλώσσα. Η Κατσούλα έχει μια πρωτότυπη ιστορία. Σε σχήμα και χρώμα θυμίζει μπαρμπούνι με κεφάλι σαν παπαγάλου, κόκκινο πορτοκαλί με πράσινες και κίτρινες ανταύγειες, που θυμίζει κάτι τροπικό. Και, πράγματι, το ψάρι αυτό οφείλεται στον Ferdinand de Lesseps και στη διώρυγα που άνοιξε στο Σουέζ της Αιγύπτου. Τότε, μια τέτοια Κατσούλα-«Κολόμβος» οδήγησε την ομάδα του σε άγνωστα νερά, από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο, και τράβηξαν βόρεια, μπήκαν στο Αιγαίο και συνέχισαν το ταξίδι τους, χτυπώντας τοίχο στο βάθος του Σαρωνικού. Η αποικία οργανώθηκε, εγκλιματίστηκε, πλήθυνε, πήρε... υπηκοότητα και πολιτογραφήθηκε... ελληνική. Οι Αιγινήτες το έχουν «εθνικό» τους ψάρι, το ψαρεύουν και το μαγειρεύουν. Είναι ένα σπάνιο ψαράκι που το συναντάς σε όλο το Αιγαίο, από την Κρήτη και σε όλα τα νησιά του, όμως σε μικρές ποσότητες. Eίναι, όμως, και ένα από τα ψάρια και τις εξαιρετικές θαλασσινές γεύσεις που μπορείτε να βρείτε υπέροχα μαγειρεμένα στο Ποστάλι της Αργυρούπολης. Ρωτήστε και παραγγείλτε να σας τα κρατήσουν. Θα σας καταπλήξουν.
Γή
Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 210 9648512, 210 9648514, facebook: YiAthens
Η πρώτη vegan-raw κουζίνα της πόλης βρήκε τη θέση της σε έναν ολοζώντανο χώρο με εκλεπτυσμένο γούστο, όπου το ξύλο, η πέτρα, το πράσινο, οι γήινες αποχρώσεις και οι μοντέρνες πινελιές δένουν αρμονικά μεταξύ τους. To νέο all day café Γή συνδυάζει την παρεΐστικη ατμόσφαιρα με τις πιο σύγχρονες τάσεις στο πεδίο της πράσινης διατροφής. Τι ακριβώς σημαίνει πράσινη διατροφή; Γεύσεις και νόστιμες δημιουργίες που βασίζονται στη φιλοσοφία που λέει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεπεξέργαστων τροφών που καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερα και τα οφέλη μας. Αυτές οι γεύσεις έχουν ως πρώτη ύλη φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και υπερτροφές. Το μενού της Γής επιμελείται ο σεφ Christophe Berg και περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας: πρωινά γεμάτα ενέργεια, όπως το Swiss muesli με γάλα αμυγδάλου, βρώμη, μήλο και σταφίδες, ολόφρεσκους χυμούς, λαχταριστά smoothies και milkshakes, πλούσιες φρεσκοκομμένες σαλάτες, όπως η ελληνική σαλάτα με φέτα, κάσιους και χαβιάρι ελιάς, ιδιαίτερα γλυκά χωρίς γλουτένη, λακτόζη και ζάχαρη και, φυσικά, εξαιρετικό καφέ (speciality café TAF ποικιλίας Arabica 100%), τσάι και βότανα.
Ηλίας Σκουλάς
Ο Ταραντίνο της αθηναϊκής γεύσης είναι εδώ!
Είναι ροκ, σκέφτεται καινούργια πιάτα και συνταγές όλη την ώρα, είναι αυτοσαρκαστικός, σε βαθμό συνεχούς «αυτοτρολαρίσματος», και γενικότερα το πραγματικό με το φανταστικό δεν έχει τεράστια διαφορά για τον Ηλία, αφού θεωρεί ότι τα πάντα γίνονται, φτάνει να τα ονειρευτεί κανείς και να τα πιστέψει.
Έτσι, με την ίδια ευκολία ως σεφ που δημιουργεί ένα τόσο επιθετικό εστιατορικό concept όπως αυτό του νεοϋορκέζικου ύφους Food Mafia, όπου ο κόσμος συρρέει καθημερινά στη Γλυφάδα για να δοκιμάσει τα καλύτερα υλικά του πλανήτη –όπως του αρέσει να λέει– στην πιο comfort εκδοχή τους, σκαρφίζεται κι ένα street food restaurant με το σοκαριστικό όνομα Stay Hungry Bitch, και μάλιστα το υλοποιεί στη συντηρητική Βουλιαγμένη. Δεν σταματάει, όμως, εκεί, αφού αυτές τις μέρες ξεκινάει το «1903 - A taste of Smyrna», το οποίο αποτελεί ένα ονειρικό ταξίδι στη Σμύρνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα και είναι βασισμένο στο πρώτο του βιβλίο για το σμυρναίικο γευστικό ιδίωμα. Το μενού δεν χωρίζεται σε ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια, αλλά σε πιάτα τα οποία συναντούσε κανείς σε ουζερί και μεζεδοπωλεία από τις 6 συνοικίες της σύγχρονης Ατλαντίδας του ελληνισμού με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, τα ούζα και τα τσίπουρα που θα σερβίρονται σε κρυστάλλινα ποτήρια της σαμπάνιας. Η νέα του φαντασίωση αποκτά σάρκα και οστά στη Γλυφάδα, ακριβώς δίπλα στο Food Mafia.
Gazi College @ Glyfada
Γρ. Λαμπράκη 5, Γλυφάδα / Περσεφόνης 53, Κεραμεικός / Γρ. Λαμπράκη 117, Πειραιάς www.gazicollege.gr, www.facebook.com/GaziCollegeGr
Mετά τον Κεραμεικό και το Πασαλιμάνι, το Gazi College αποφάσισε να κινηθεί ακόμη νοτιότερα, μυώντας τους κατοίκους των νοτίων προαστίων στην εμπειρία ενός αυθεντικού all-day concept eatery. Tι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ένα μέρος που συνδυάζει τον ποιοτικό χαρακτήρα ενός σοφιστικέ café και συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες της πόλης, ενός χαλαρού snack point για όλους, ενός εστιατορίου υψηλών απαιτήσεων για προσωπικά ραντεβού ή επαγγελματικές συναντήσεις, μιας patisserie που φέρνει στο μυαλό τις αντίστοιχες των παρισινών προαστίων και, φυσικά, ενός ευφάνταστου μπαρ που σας υποδέχεται με πλήρως ενημερωμένες λίστες κρασιών και κοκτέιλ αλλά και ευφάνταστες προτάσεις. Βασικό συστατικό της φιλοσοφίας του Gazi Gollege παραμένει η ανοιχτή κουζίνα, στην οποία τα πάντα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια των θαμώνων. Ολόφρεσκα λαχανικά που κόβονται πλάι σε δροσερά μεσογειακά dressings, φρεσκοψημένα chocolate cookies που απλώνονται πάνω από τις γυάλινες προθήκες με τα χειροποίητα σάντουιτς, σπιτικά σνακ, γλυκά και early cocktails δημιουργούν ένα ωραίο μέρος για όλες τις ώρες της ημέρας. Mάλιστα, το Gazi College, για να γιορτάσει το opening του νέου μαγαζιού στη Γλυφάδα, αποφάσισε να ανανεώσει το μενού του. Ο καταξιωμένος σεφ Μιχάλης Φανερωμένος προτείνει νέες, special επιλογές για lunch ή dinner, και ο «Great Pastry Chef 2014» Δημήτρης Μακρυνιώτης ετοιμάζει νέα, λαχταριστά επιδόρπια.
Μονοκατοικία
Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 210 6819109,www.facebook.com/monokatoikia
Σ' εκείνη την παλιά, κομψή μονοκατοικία του '48, όπου κάποτε στεγαζόταν η θαλασσινή «Αλμύρα», αποφάσισε η νέα γενιά της οικογένειας να δημιουργήσει ένα πολύ ζεστό, φιλικό εστιατόριο με σπιτική ατμόσφαιρα. Η κουζίνα της Μονοκατοικίας δημιουργεί «πειραγμένες» εκδοχές σύγχρονων ελληνικών πιάτων, τα οποία πλαισιώνονται από σαλάτες, ορεκτικά, σπιτικά γλυκά, ψωμί δικής της παραγωγής, καφέ και διάφορα ποτά ως συνοδευτικά. Από την αναφορά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πολύ προσιτές τιμές. Ανοιχτό από Τρίτη έως Παρασκευή 18:00-02:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00-02:00. Extra tip: Ο χώρος διατίθεται για επαγγελματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Vinarte
Μαραγκού 18, Γλυφάδα, 210 8941511 / 6944 828890
www.vinarte.gr, facebook.com: vinarte.gr
H γνωστή «Ιταλίδα» στη Γλυφάδα υποδέχεται τη νέα χειμερινή σεζόν με πολλές γευστικές εκπλήξεις, και όχι μόνο. Οι νέες ετικέτες κρασιού που έρχονται για να εμπλουτίσουν την ήδη πλούσια κάβα του Vinarte συνοδεύονται από μια σειρά γευστικότατων ορεκτικών. Σεμιφρέντο παρμεζάνας με φινόκιο, χέλι και καπνιστή πέστροφα πάνω σε στρώμα ricotta, κόκκινου πιπεριού και ζεστής πατάτας, αχλάδι με γκοργκοντζόλα (τέλειος εραστής των ημίγλυκων κρασιών), pizza contadina (μια τυπική ιταλική πίτσα με πατάτα, δεντρολίβανο και πανσέτα), νέα σαλάτα προσούτο crudo και σταφύλι και ένα ζουμερό φιλέτο με πατάτες style country που βρίσκουν εύκολα το ταίρι τους ανάμεσα στις 120 ετικέτες κρασιού της walk in κάβας (25 σε ποτήρι) και είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που σας περιμένουν. Όσον αφορά τα κρασιά, αξιόλογη επιλογή αποτελούν η νέα σειρά «Telos» (λευκό & ερυθρό) της Tenuta Sant Antonio, μία αποκλειστική εισαγωγή του Vinarte χωρίς θειώδη (το συντηρητικό του κρασιού), και το premium Amarone του ιδίου. Eκτός από το κρασί, το Vinarte γεμίζει όμορφα τις βραδιές σας με οινογνωσίες-παρουσιάσεις παραγωγών, καθώς και live events με σχήματα που εναλλάσσονται κάθε Πέμπτη, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα του στο facebook (fb/vinarte.gr).
Καλαμάκι-Λαμπρινάκι
Τραλλέων 67, πλ. Αγίου Ανδρέα, Λαμπρινή, 210 2222667, www.kalamakilambrinaki.gr, facebook.com/pages/Κalamaki-Lambrinaki
Άνοιξε τις πόρτες του πριν από περίπου δύο χρόνια και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και στην επιμονή των ανθρώπων του να προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του μαγαζιού, σε συνδυασμό με την πρωτότυπη διακόσμηση και τις ειδικά διαμορφωμένες γωνιές, σας δημιουργεί μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Την παράσταση, όμως, κλέβει η κουζίνα του, η οποία λόγω της επιλογής φρέσκων και αγνών πρώτων υλών και κρεάτων, αλλά και του σωστού ψησίματος, είναι σε θέση να προσφέρει πιάτα και γεύσεις που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς. Από τις ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες που έρχονται σερβιρισμένες μέχρι και με γραβιέρα του Συνεταιρισμού Νάξου, μέχρι τα ψιλοκομμένα τηγανητά κολοκυθάκια, τους ντοματοκεφτέδες από ντοματίνια Σαντορίνης, την ψητή πατάτα με κρέμα τυριού και τις χορταστικές μερίδες κρεάτων (μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, μπιφτέκια κ.ά.) ή τα απολαυστικά τυλιχτά, στο Καλαμάκι-Λαμπρινάκι θα βρείτε σίγουρα κάτι να σας ικανοποιήσει. Αυτή η επιμονή στην ποιότητα και στον εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων ήταν που του χάρισε, άλλωστε, το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας-Γεύσης 2014 της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Exta tip: Ο εξωτερικός χώρος με τα ολάνθιστα τραπεζάκια προσφέρεται για λίγο καιρό ακόμη.
Floyd
Περικλέους & Κεραμεικού, Χολαργός, 210 6565115, facebook.com: floyd, www.floyd.gr
Νέα, ενθουσιώδης άφιξη στην πόλη, που ετοιμάζεται να κάνει τα εγκαίνιά της στις 6 Νοεμβρίου με ένα μοναδικό event. To concept του Floyd δίνει έμφαση στο καλό, αλλά όχι ακριβό κρασί. Πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό; Με την εγκατάσταση ενός wine dispenser cooler, ενός ειδικού μηχανήματος που επιτρέπει στο κρασί να παραμείνει αναλλοίωτο μέχρι και τρεις μήνες μετά το άνοιγμά του, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον που δεν μπορεί να καταναλώσει μια ολόκληρη φιάλη ή να σηκώσει το κόστος μιας ακριβής ετικέτας στο κρασί να απολαύσει το κρασί και σε ποτήρι. Η wine list του Floyd συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό μενού που επιμελείται καθημερινά ο σεφ Γιώργος Λέκκας και απ' όπου ξεχωρίζουν πολλά πιάτα, όπως το ταρτάρ σολομού, τα πλατό τυριών και αλλαντικών με κλασικές γεύσεις που ταιριάζουν και αναδεικνύουν τα κρασιά. Εκτός, όμως, από τη wine list και το μενού που τη συνοδεύει, μπορεί κανείς να δοκιμάσει burgers, διάφορα finger foods και ποικιλίες καφέ, όπως ο ναπολιτάνικος (100% arabica kimbo). Τέλος, όσον αφορά τα κοκτέιλ, φέρουν την υπογραφή του γνωστού και πολυβραβευμένου bartender Aristotelis που δημιουργεί τις ολοδικές του συνταγές. Στα συν οι μουσικές επιλογές που κινούνται μεταξύ μπλουζ, τζαζ, σουίνγκ και ρoκ, καθώς και τα δυναμικά live που αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων.
Iώδιο
Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π.Φάληρο, 210 9884258, www.iodio.gr
Φέτος συμπληρώνει δώδεκα χρόνια θαλασσινών γεύσεων και είναι το εστιατόριο που από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του έχει ως μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο την ποιότητα, τη φρεσκάδα και την ελληνική προέλευση των ψαριών και των θαλασσινών που σερβίρει. Η κουζίνα του Ιωδίου και ο σεφ Μάρκος Πατεράκης έχουν τη μοναδική ικανότητα να διατηρούν όλη τη γεύση και τα αρώματα των αιγαιοπελαγίτικων «θησαυρών» μέσα από μοναδικές τεχνικές ψησίματος και διακριτικά δημιουργικά πιάτα, όπως το στιφάδο ροφού ή η αχινομακαρονάδα, ή ακόμα και μέσα από το μοναδικό άγγιγμα μιας απλής μαρινάτας σε ιδιότυπα ελληνικά σούσι. Το ανακαινισμένο και πάντα φιλόξενο εστιατόριο του Π. Φαλήρου προσφέρει νέα πιάτα αλλά και τη μοναδική κάρτα με πιάτα ημέρας με τις επιλογές θαλασσινών του σεφ. Στο καθημερινό μενού του εστιατορίου θα βρει κανείς πιάτα όπως το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς και το καπνιστό χέλι στο πήλινο με ντομάτα, κρεμμύδι, πατάτα και πάπρικα, ενώ στα πιάτα ημέρας περιλαμβάνονται προτάσεις του σεφ με διεθνείς επιρροές, όπως χτένια ελαφρά σοταρισμένα πάνω σε κρέμα σαντορινιάς φάβας και ταρτάρ φρέσκου τόνου. Η ιδιαίτερη λίστα κρασιού και αποσταγμάτων από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα αποτελεί ένα ακόμα δυνατό στοιχείο του Ιωδίου.
Ancho
Κολοκοτρώνη & Γυφτοπούλου, Χαλάνδρι, 210 6801097
Το Ancho Mexican Grill είναι ένα ολοκαίνουργιο spot στην περιοχή, μια άφιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και συνδυάζει, για πρώτη φορά στην Αθήνα, το μεξικάνικο street food με την αύρα ενός burrito bar της Καλιφόρνιας. Φιλοδοξία του, να μεταδώσει μια φιλοσοφία στο φαγητό η οποία βασίζεται στις άριστες ποιοτικά πρώτες ύλες, στη φρεσκάδα, στη βαθιά νοστιμιά αυθεντικών συνταγών, στο fun, αλλά και στον σεβασμό προς το περιβάλλον. Όλες οι πρώτες ύλες, σάλτσες και συνοδευτικά που θα μπουν στο πιάτο που θα παραγγείλετε φτιάχνονται από την αρχή, καθημερινά. Για την παρασκευή των περισσότερων συνταγών χρησιμοποιούνται αυθεντικές μεξικάνικες πιπεριές (chipotle, ancho, habanero, piquin, morita), ενώ όλα τα κρέατα προέρχονται από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές, χωρίς ορμόνες. Η απόλυτη φρεσκάδα των πρώτων υλών αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από το γεγονός πως η κουζίνα του Ancho δεν διαθέτει ούτε φούρνο μικροκυμάτων ούτε καταψύκτη. Όσον αφορά τον σεβασμό στο περιβάλλον, τα προϊόντα-σκεύη μιας χρήσεως που χρησιμοποιούνται στο κατάστημα είναι πλήρως βιοδιασπώμενα και παράγονται από φυσικό ζαχαροκάλαμο, ενώ, παράλληλα, όπου το επιτρέπει η ελληνική αγορά, χρησιμοποιούνται προϊόντα και χαρτική ύλη από ανακυκλωμένο χαρτί. Extra tip: Το γρήγορο, ευγενικό και εξυπηρετικότατο service.
My pastaflora
Φρυγίας 11 & Λυδίας, 213 0314568, Βύρωνας, facebook.com: My-Pastaflora
Η ιδέα πίσω από αυτό το μικρό βυρωνιώτικο καφέ-μπαρ με τη ρετρό διακόσμηση προέκυψε από μια κοκέτα γιαγιά που έφτιαχνε πασταφλόρα στα εγγόνια της. Η Λίλα, η εγγονή της, θέλοντας να τιμήσει τις συνταγές της γιαγιάς της, πρόσθεσε στον κατάλογο διαφορετικές, πεντανόστιμες και πρωτότυπες εκδοχές τoυ κλασικού αυτού γλυκού (βύσσινο, βερίκοκο, σοκολάτα κ.ά.). Ο κατάλογος του My Ρastaflora δεν σταματάει εκεί, αφού περιλαμβάνει πολλές αλμυρές και γλυκές γεύσεις που εναλλάσσονται καθημερινά (cheesecake, carrotcake, ιταλική ciabatta με προσούτο ή σολομό κ.ά). Extra tip: Το εξαιρετικό και πλούσιο κυριακάτικο brunch (12:00-16:00) με πολλές επιλογές (από αλμυρά muffins μέχρι hot-dog και ισπανική φριτάτα) και, φυσικά, η χειμερινή λίστα με τα κοκτέιλ.
Cosca
Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210229, facebook.com/ristorante.cosca
Φέτος συμπληρώνει επτά χρόνια παρουσίας στην πόλη και στην υπηρεσία της ιταλικής κουζίνας. Ο εσωτερικός χώρος με τους μεγάλους κόκκινους καναπέδες και την ανοιχτή κουζίνα φέρει την υπογραφή της διακοσμήτριας Σίσυς Φειδά. Ο κατάλογος έχει συνταχθεί βάσει της ιταλικής φιλοσοφίας, όσον αφορά την ακολουθία των πιάτων. Ξεκινάει από τα antipasti, όπως το καρπάτσιο μοσχαριού και οι σιτσιλιάνικοι κεφτέδες ρυζιού με γέμιση ραγού, και συνεχίζει με κλασικές σαλάτες, όπως η Μίστα, φρέσκες πάστες (ταλιατέλες με φιλέτο σαρδέλας, ντομάτα, κάππαρη, ελιές και βασιλικό, λινγκουίνι μαγειρεμένα με λιμοντσέλο και γαρίδες κ.ά.) και εξαιρετικά κυρίως. Η μαζεμένη οινική λίστα προσφέρει κυρίως κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα σε προσιτές τιμές, ενώ για τον επίλογο δοκιμάστε οπωσδήποτε το εκπληκτικό σπιτικό τιραμισού.
Ελιές
Ξενοφώντος 155, Καλλιθέα, 210 9431698
www.elieskallithea.gr, facebook.com: elieskallithea
Προσεγμένος και φιλόξενος χώρος που έχει κερδίσει την εκτίμηση του κοινού χάρη στην καλή ελληνική κουζίνα και την τίμια προσέγγιση στο φαγητό. Tα πάντα στις Ελιές, από τις πρώτες ύλες μέχρι την εκτέλεση και την παρουσίαση των πιάτων, γίνονται υπό την απόλυτη εποπτεία του μάγειρα Άγγελου Σαρμπάνη, που φέρνει στο τραπέζι σας καθαρές ελληνικές γεύσεις. Στις Ελιές θα βρείτε πιάτα όπως τα μαυρομάτικα φασόλια με σάλτσα τομάτας, ξίγαλο και φρέσκα χορταρικά ή το μπιφτέκι κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα, αρωματισμένη με τζίντζερ και κόλιανδρο, αλλά και πιο light εκδοχές που λειτουργούν συνοδευτικά, όπως η πράσινη σαλάτα με ανθότυρο, παντζάρι και σύκο ή η σαλάτα με καπνιστό κοτόπουλο και γραβιέρα. Τα πιάτα συνοδεύονται ιδανικά με κάποιο από τα κρασιά της κάβας.
Hug Pizza Bar
Καρνεάδου 25-29, 210 7248916
facebook.com: Hug-Pizza-Bar
Καινούργιο, δημιουργικό άνοιγμα για το γνωστό, παρεΐστικο στέκι του Κολωνακίου που με ενορχηστρωτή τον ταλαντούχο σεφ Δημήτρη Χωματά επιχειρεί ένα καινούργιο άνοιγμα στην αθηναϊκή γαστρονομία. Το Hug Pizza Bar έχει ήδη κερδίσει το απαιτητικό κοινό του Κολωνακίου παντρεύοντας τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Ιταλίας με τις πιο ενδιαφέρουσες πρώτες ύλες της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ιταλική μπρουσκέτα με γραβιέρα Νάξου και απάκι ή η πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, κοπανιστή, σύκα, καρύδια και φρέσκια ρόκα. Από την κουζίνα του, που λειτουργεί 12 με 12, δεν λείπουν φυσικά και οι κρύες επιλογές, όπως η δροσερή σαλάτα με καρδιές μαρουλιού, αυγό ποσέ, μπισκότο παρμεζάνας και τραγανό προσούτο Δράμας. Με άλλα λόγια, το Hug Pizza Bar μετατρέπεται σε ένα ιδανικό spot για ένα γρήγορο διάλειμμα από τα ψώνια ή τη δουλειά, για απογευματινό τσιμπολόγημα ή για χαλαρό δείπνο με καλή συντροφιά.
Ανθός Γεύσεων
Ευαγγελιστρίας 96 & Γαλάτειας 1, Καλλιθέα, 213 0271631
facebook.com: AnthosGeusewn
Σε έναν μικρό, ζεστό και φιλόξενο χώρο στην Καλλιθέα, ο Γιώργος Γεράρδος παρουσιάζει καθημερινά μια διαφορετική εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, μαγειρεύοντας αποκλειστικά με ελληνικά υλικά άριστης ποιότητας, όπως το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, τα αυγά και τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, ψαγμένα κρέατα σαν τον μαύρο χοίρο και το βουβάλι, και τυριά και αλλαντικά με ονομασία προέλευσης και, φυσικά, εποχικά λαχανικά. Στον Ανθό, εκτός από τα πιάτα ημέρας, διοργανώνονται συχνά ξεχωριστές θεματικές βραδιές για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τις σελίδες του στα social media. Η αρχή γίνεται από 3-5/11, που για τρεις βραδιές o καλεσμένος Ιταλός σεφ Ovidio Brega θα μαγειρέψει αυθεντικά ιταλικά πιάτα, προτείνοντας ένα εξαιρετικό μενού με €25/άτομο.
Καλιμέντο
Σοφίας Βέμπο 16, Γλυφάδα, 210 9611166, 6944 663351
facebook: kalimento, www.kalimento.com.gr
Zεστό και φιλόξενο στέκι που αναδίδει μια ιδιαίτερα φιλική αύρα και σερβίρει πιάτα τα οποία παντρεύουν τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με τη μοντέρνα γαστρονομία. Η κουζίνα του σερβίρει καθημερινά σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, ψητά της ώρας, παραδοσιακούς εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύονται ιδανικά από καλό χύμα κρασί, αλλά και εμφιαλωμένες ετικέτες από επιλεγμένα κτήματα Ελλήνων οινοποιών. Τα μοναδικά γλυκίσματα που έρχονται ως επιστέγασμα της γευστικής εμπειρίας στο Καλιμέντο θα σας αφήσουν με μια ωραία επίγευση. Εκτός από τα πιάτα, στον χώρο φιλοξενούνται προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τα πιάτα του μεζεδοπωλείου και μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι σας. Extra tip: Το Καλιμέντο φιλοξενεί συχνά ζωντανές μουσικές βραδιές.
Ραδιουργίες
Κοίλης 33, Άνω Πετράλωνα, 211 0121426
facebook.com/radiourgies
Ωραίο, ζεστό και φιλόξενο μεζεδοπωλείο που ξεχωρίζει χάρη στον χαρακτήρα και την απλότητά του. Η διακόσμηση και το κλίμα που δημιουργούν οι άνθρωποί του σε κάνουν να νιώθεις αμέσως πολύ άνετα, θυμίζοντας κάτι από τα αυθεντικά φοιτητικά στέκια. Tην παράσταση, όμως, κλέβουν τα χορταστικά, καλομαγειρεμένα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα του. Από τα νόστιμα ορεκτικά, όπως το σαγανάκι με μέλι και οι «πατάτες χωρίς ταυτότητα», μέχρι το απολαυστικό φαλάφελ και την πεντανόστιμη πανσέτα με «πατάτες ραδιουργών», είναι σίγουρο πως στις Ραδιουργίες θα βρείτε κάτι να σας ικανοποιεί. Extra tip: Το καλό κρασί, η μεγάλη ποικιλία από παγωμένες μπίρες και οι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπείς τιμές συμπληρώνουν ένα έτσι κι αλλιώς πολύ θελκτικό σκηνικό.
Slim Bites
Λεωφ. Λαυρίου 109, Παιανία, 210 6646716 / Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, 210 6776764 / Αρτέμιδος 8 & Λαοδίκης, Γλυφάδα, 216 7006979, www.slimbites.gr
H ιδέα για τη δημιουργία γλυκών γεννήθηκε από την ανάγκη του να μπορέσουν άνθρωποι που υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκό. Η στέβια είναι φυτικό υποκατάστατο της ζάχαρης και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη αλλά και σε όσους θέλουν να προσέχουν τη δίαιτά τους. H φιλοσοφία της ζαχαροπλαστικής του SlimBites βασίζεται στη χρήση της στέβια και των πιο αγνών και light πρώτων υλών για τη δημιουργία γευστικών γλυκών που περιέχουν το μίνιμουμ των θερμίδων. Στα τρία ζαχαροπλαστεία της αλυσίδας θα βρείτε, μεταξύ άλλων, πολλές παραλλαγές ατομικών γλυκών, μπισκότα, κέικ, παγωτά κ.ά. Όλα τα γλυκά τα επιμελείται προσωπικά ο σεφ Βασίλης Σακελαρίου. Extra tip: Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη νέα σειρά γλυκών σε βαζάκι που βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις (βανίλια, φράουλα κ.ά.) και δεν περιέχει λακτόζη και γλουτένη.
Black Duck Multiplarte
Χρήστου Λαδά 9Α, περιοχή Καρύτση, 210 3234760
facebook.com: The.Black.Duck.Multiplarte, www.blackduck.gr
Τώρα που μπήκε το φθινόπωρο, άφησε τον πανέμορφο κήπο του για να μετακινηθεί στον γνωστό, καλαίσθητο και πολυεπίπεδο χώρο επί της Χρήστου Λαδά. Εκεί το Black Duck, με το café και το μπαρ στο ισόγειο, το εστιατόριο στον επάνω όροφο και την gallery στο υπόγειο, μετατρέπεται ξανά σε βολικό σημείο συνάντησης φίλων, επαγγελματικών ραντεβού ή απλώς μιας γεμάτης βραδινής εξόδου που μπορεί να περιλαμβάνει φαγητό, πότο ή απλώς μια επίσκεψη σε κάποια από τις εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών που διοργανώνει. Ο βασικός κατάλογος της κουζίνας του περιλαμβάνει πολλές επιλογές σε κυρίως πιάτα, ορεκτικά, σαλάτες και γλυκά, όλα φτιαγμένα από εξαιρετικά προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών. Όταν το επισκεφθείτε, δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά με μελάνι μαύρης σουπιάς γεμιστά με καπνιστό σολομό βιολογικής καλλιέργειας, ανθότυρο, ούζο και άνηθο. Extra tip: Η ενημερωμένη και μεγάλη wine list.
Tα μπινελίκια
Νικολάου Τρυπιά 64, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2526353
Το μαγαζί έχει ως φιλοσοφία του την ανάδειξη παραδοσιακών συνταγών με προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Στα Μπινελίκια μπορεί κανείς να απολαύσει πιάτα όπως η γουρουνοπούλα αργοψημένη με τραγανή πέτσα, το χειροποίητο λουκάνικο Δράμας αλλά και η κοτοσαλάτα με ξινόμηλο, κάρι και δυόσμο. Κι ακόμη, συκωτάκια κρασάτα με δεντρολίβανο, αυγά καγιανά με καβουρμά μοσχαρίσιο και κασέρι Μυτιλήνης. Extra tip: Μεγάλη επιλογή από αποστάγματα και ιδιαίτερα ρακόμελα (π.χ. πορτοκάλι-τζίντζερ και πράσινο πιπέρι-κάρδαμο).
Green Rose
Αιμιλίου Βεάκη 72, Περιστέρι, 210 5769580
www.greenrose.gr, facebook.com: Green-Rose-Beer-Restaurant
Σε ένα ζεστό, όμορφο περιβάλλον, με ωραίο ντεκόρ που παραπέμπει απευθείας στις πιο παραδοσιακές βρετανικές παμπ, θα ανακαλύψετε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές στον συνδυασμό μπίρας και φαγητού. H κάβα του Green Rose περιλαμβάνει περισσότερες από 70 ετικέτες και 6 βαρέλια που ανανεώνονται συνεχώς (Guinness, Konig, Ludwig-Budweiser, Franziskaner, Warsteiner, Green Rose). Μάλιστα, η τελευταία, που είναι και η μπίρα του μαγαζιού, είναι Νο 1 σε κατανάλωση (κοστίζει μόλις €3). Οι μπίρες συνδυάζονται άψογα με τα πλούσια και λαχταριστά πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα του, όπως το super πιάτο (ένα μέτρο μήκος), που είναι μια μικρογραφία του καταλόγου και περιλαμβάνει όλα τα είδη κρέατος μαζί με finger food, πατάτες, δύο σαλάτες και 6 διαφορετικές ντιπ από σος, το χοιρινό κότσι που σιγομαγειρεύεται σε μπίρα, μαρινάρεται με μέλι και μουστάρδα και σερβίρεται με πατάτες ψημένες στον ζωμό του, και, φυσικά, το ομώνυμο Green Rose Burger, που περιέχει διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι και είναι ικανό να χορτάσει και δύο άτομα. Ανοιχτό κάθε μέρα από τις 18:00.
Extra tip: Συχνά διοργανώνει live βραδιές, ενώ κάθε Πέμπτη παίζει ελληνική έντεχνη και ροκ μουσική.
σχόλια