Πρώην στέλεχος του Facebook προειδοποιεί: «Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν...»

Πρώην στέλεχος του Facebook προειδοποιεί: «Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν...» Facebook Twitter
13

Μπορεί το Facebook να συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξή του, αλλά ολοένα και περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι και επενδυτές εκφράζουν δημόσια τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στους χρήστες.

Ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook στο κομμάτι του «user growth», δήλωσε πως τα social media «διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων» και ότι αισθάνεται «τεράστια ενοχή» για τη δημιουργία εργαλείων που «διαλύουν τον κοινωνικό ιστό».


Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του τον Νοέμβριο στο «Graduate School of Business» του Στάνφορντ, ο Palihapitiya επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν... όμως τώρα πρέπει να αποφασίσετε πόσα είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε, πόση από τη διανοητική σας ανεξαρτησία».


Ακόμη, τόνισε ότι ο ίδιος δεν θέλει να πέσει θύμα προγραμματισμού και γι' αυτό «δεν χρησιμοποιεί αυτή τη μαλακία» και πως ούτε τα παιδιά του επιτρέπεται να χρησιμοποιούν «αυτή τη μαλακία». Επίσης, συνέστησε σε όλους να κάνουν «ένα μεγάλο διάλειμμα» από τα social media.


Ο Palihapitiya μπήκε στην ομάδα του Facebook το 2007 και σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών Social Capital που ίδρυσε το 2011.


«Τα πράγματα στα οποία βασίζεστε, οι βραχυπρόθεσμες λούπες αντιδράσεων, με κίνητρο τη ντοπαμίνη, που έχουμε δημιουργήσει, καταστρέφουν το πώς λειτουργεί η κοινωνία: κανένας πολιτικός διάλογος, καμία συνεργασία, παραπληροφόρηση, ψέματα», επισήμανε.


Ο φόβος του Palihapitiya είναι ότι κακοί παράγοντες μπορούν να χειραγωγήσουν μεγάλες ομάδες ατόμων, και πως, ως χρήστες, εμείς επιδεινώνουμε το πρόβλημα στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού μας: «Οργανώνουμε τις ζωές μας γύρω από αυτή τη θεωρούμενη αίσθηση της τελειότητας, επειδή παίρνουμε ως ανταμοιβή αυτά τα πρόσκαιρα σήματα -καρδούλες και likes- και το ταυτίζουμε αυτό με κάποια αξία, και το ταυτίζουμε με την αλήθεια. Και αντιθέτως, στην πραγματικότητα είναι κάτι ψεύτικο, μία εύθραυστη δημοφιλία που είναι βραχυπρόθεσμη και που σας αφήνει ακόμη περισσότερο - παραδεχτεί το - κενούς και άδειους από ό,τι πριν το κάνετε, γιατί στη συνέχεια σάς βάζει σε αυτόν τον φαύλο κύκλο όπου αναρωτιέστε "Ποιο είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνω τώρα, γιατί το χρειάζομαι ξανά;"».

 


Ο Sean Parker, ιδρυτικός πρόεδρος του Facebook, είχε μιλήσει επίσης τον περασμένο μήνα για τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ψυχολογία, λέγοντας ότι οι ιδρυτές της εταιρίας «ήξεραν, συνειδητά» τι κάνουν. Ο Palihapitiya συμφώνησε ότι «στο πίσω, πίσω, πίσω μέρος του μυαλού μας» ήξεραν ότι κάτι κακό θα μπορούσε να συμβεί.

Με πληροφορίες από Quartz

Τech & Science
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Και τώρα θέλεις να μου πεις ότι αυτός δεν έχει σκοπό να ρίξει τις μετοχές του fb. Και έχει γέλιο γιατί αναφέρετε στο 1/1000 των χρηστών του fb που το χρησιμοποιούν έτσι. Το υπόλοιπο 999/1000 το χρησιμοποιούν είτε για προώθηση της δουλειάς τους, είτε για κοινωνικοποίηση με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα μέσω ομάδων, είτε να γνωρίσουν άτομα με κοινά γούστα μέσω events κλπ κλπ δεν υπάρχει λάθος social media, υπάρχει λάθος χρήση του συγκεκριμένου social media, δεν ευθύνεται το κοινωνικό μέσο για τα πράγματα που βάζει πχ καινούργια likes κλπ, ευθυνεσαι εσύ για το τι αξία τους δίνεις. Και άλλωστε η κάθε επιχείρηση προσπαθεί να κάνει αρεστο το προϊόν της ώστε να προσελκύσει περισσότερα άτομα.
Γι αυτό ακριβώς δεν διαθέτω κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε facebook ούτε instagram ούτε κανένα από τα δεκάδες τέτοια μέσα. Η "ηλεκτρο-κοινωνική" μου δραστηριότητα εντοπίζεται εδώ στα άρθρα της lifo διότι μου αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζεται η επικαιρότητα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των όσων συμβαίνουν εντός και εκτός. Σαφώς μ αρέσει να βλέπω πολλά thumbs up στα σχόλιά μου (ειναι ένα είδος επιβεβαίωσης ότι κάτι λες σωστά, καθώς επίσης δημιουργείται κι ένα είδος περίεργης συνενοχής) και βέβαια,υπάρχουν αρκετές φορές που έχω προβληματιστεί με τα thumbs down, το οποίο πολλές φορές με έχει βάλει στη "θετική αντίδραση" του μήπως έχω άδικο σε αυτό που έγραψα κ να το ψάξω παραπάνω. Ωστόσο,η ζωή μου δεν κρέμεται από τις καρδούλες και τα επιδοκιμαστικά σχόλια πάνω σε έναν ηλεκτρονικό τοίχο. Είναι απίστευτο το ποσο μελαγχολούν και αγχώνονται φίλοι μου και γνωστοί μου επειδή το τάδε σχόλιο που ανάρτησαν δεν έτυχε ευρείας αποδοχής και διθυραμβικών υποδοχών από τις εκάστοτε ηλεκτρονικές τους παρέες. Είναι απίστευτο το πόσοι κολλητοί φίλοι παρεξηγούνται επειδή δεν έκανες like στη βλακεία που μπορεί να πόνταραν. Είναι επίσης απίστευτο το πόσοι φίλοι και γνωστοί αναρτούν το παραμικρό που συμβαίνει στη ζωή τους. Πρόσφατο πέρα για πέρα πραγματικό παράδειγμα: φίλος έχασε τη γυναίκα του -μικρή, 32 χρόνων με δυο παιδάκια παρακαλώ- και έσπευσε να αναρτήσει φωτογραφία της με νεκρολογία από κάτω σχετικά με το ποσο υπέροχη σύζυγος ήταν (που ήταν). Εγώ στη θέση του θα είχα κλειστεί σπίτι μου κ θα κοίταζα με γυάλινο βλέμμα το ταβάνι..το που τη βρήκε τη δύναμη και την ορεξη να αναρτήσει φωτο κ να γράψει ηλεκτρονικό επικήδειο τη μέρα (ή την επόμενη) που πέθανε η γυναίκα του, άγνωστο..με ξεπερνάει. Είναι επίσης απίστευτη η αντίδραση σε όποιον μου λέει "δώσε μου το facebook (ή το Instagram σου)" και απαντάω απλά: δεν έχω!! Η έκφραση του προσώπου του είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!
Η απαντηση σου ειναι το δεντρο απο το δασος το οποιο περιγραφει ο Κ.Palihapitiyia .Αυτο ειναι το αυτονοητο που ολοι μας βλεπουμε πλεον γυρω μας , το σοβαρο το προβλημα ειναι η ζημια που γινεται υποσυνειδητα απο αυτες τις συμπεριφορες και οι επιπτωσεις που θα εχουν στο καθε ατομο ξεχωριστα και στο κοινωνικο συνολο γενικοτερα.
Ναι..Τους "ΠΡΩΗΝ" περιμέναμε..Όταν μπαίναμε σε αυτόν τον ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ,γνωρίζαμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ αυτό το ΤΡΥΠΑΚΙ..Και όποιος πει το ΑΝΤΙΘΕΤΟ,είναι ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΦΕΛΗΣ..Όπως στρώνει κανείς,κοιμάται..
Το να παραδώσουμε τη διανοητική μας ανεξαρτησία προϋποθέτει πως διαθέτουμε τέτοια. Στην πραγματικότητα απλώς αντικαθιστούμε μια παλαιά εξάρτηση με μία νέα. Δεν μας προγραμματίζουν ερήμην μας, σαν τις αηδίες του Orwell. Τους αφήνουμε να μας προγραμματίζουν, γιατί πλήττουμε.
Ο Huxley στην "Επιστροφή στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο" περιγράφει την κοινωνία του 2500 μ.χ. όπου η κοινωνική μηχανική παρέχει πλέον την δυνατότητα στην “κεντρική” κυβέρνηση να χειραγωγεί κάθε λεπτομέρεια της καθημερινής ζωής . Μέσα σε ένα πολτό ομογενοποίησης όπου επικρατεί η μετριότητα, εξαφανίζονται πάθη και ακραία συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη φύση και επικρατεί η προσκόλληση στην ασημαντότητα και σε κάποιου είδους εθιστική αρρωστημένη ευτυχία που προκαλεί ένα αβλαβές όπως περιγράφει “τεχνικό ναρκωτικό” (...κατι σαν την ντοπαμίνη των Likes & emoji’s …) …..το βιβλίο γράφτηκε κάπου στην δεκαετία 60 ,η συνέχεια στις οθόνες ….
O Huxley εχει γραψει το "Θαυμαστό καινούργιο κόσμο" το 1932. Ενα προφητικο μυθιστορημα που περιγραφει τον "προγραμματισμο" των ανθρωπων απο τη γεννηση τους και τον απολυτο ελεγχο στις ζωες τους. Το ειχα διαβασει στην εφηβια μου και χαρηκα που μου το ξαναθυμησες. Δεν ηξερα οτι μετα απο 30 χρονια εγραψε την επιστροφη στον θαυμαστο καινουριο κοσμο.Θα το διαβασω οπωσδηποτε και αν μπορεις διαβασε κι εσυ (και ολοι σας) το πρωτο βιβλιο.Το μυθιστόρημα οφείλει τον τίτλο του ακριβώς σε αυτήν τη φράση από την τραγωδία του Σαίξπηρ, ο οποίος είναι απαγορευμένος στο Παγκόσμιο Κράτος επειδή η ανάγνωση των έργων του διεγείρει τα πάθη και αναστατώνει την ψυχή. Θύμα λογοκρισίας έπεσε και το μυθιστόρημα του Χάξλεϋ: το 1932 απαγορεύτηκε στην Ιρλανδία για τη γλώσσα του και διότι αντιτίθεται στη θρησκεία και την οικογένεια· μεταξύ 1932 και 1937 είχε απαγορευθεί στην Αυστραλία· το 1967 απαγορεύτηκε στην Ινδία ως έργο πορνογραφικό. Στις ΗΠΑ προκαλεί σταθερά -σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Αμερικανικών Βιβλιοθηκών- πολλές ενστάσεις. [Πηγή: www.doctv.gr]
Έχω διαβάσει την '' επιστροφή στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο '' όπου και η αναφορά μου παραπάνω επίσης πριν πολλά χρόνια αλλά ευχαριστώ για την υπενθύμιση οπότε σίγουρα θα διαβάσω και το πρώτο. Σίγουρα πολύ πιο επίκαιρος από τον Όργουελ και περισσότερο ρεαλιστικά διεισδυτικος όσον αφορά την χρήση της γκεμπελικης προπαγάνδας από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Τα λέγαμε αλλά άλλο να τα ακούς και από τους ίδιους...@ΓράφωνΤα fora δεν είναι συγκρίσιμα με το fb, εδώ όταν γράφεις απευθύνεσαι σε ακροατήριο με κοινό ενδιαφέρον, στο fb βγάζεις μια ντουντούκα και όποιος τσιμπήσει.Ακόμα και με την εισαγωγή likes κλπ στα σχόλια τα τελευταία χρόνια, ένα forum δεν νομίζω πως λειτουργεί ψυχολογικά με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό.- βέβαια ποτέ δεν ξέρεις -
Καμία αντίρρηση για την αισθητική.Εδώ όμως είσαι ο Γράφων, εγώ ο tormentor o από κάτω ο network, δε με ξερεις δε σε ξέρω - υποφέρεις και υποφέρω.Οι αντιπαραθέσεις/κοκορομαχίες (αναλόγως το ύφος/πρόθεση του καθενός) το πολύ να πλήξουν ένα διαδικτυακό προσωπείο, όχι πως αυτό δεν έχει αντίπτυπο στον ψυχισμό μας αλλά νομίζω απέχει από την κατάσταση στο fb που ως επί τω πλείστον κυκλοφορείς με το επώνυμο σου.
«Τα πράγματα στα οποία βασίζεστε, οι βραχυπρόθεσμες λούπες αντιδράσεων, με κίνητρο τη ντοπαμίνη, που έχουμε δημιουργήσει, καταστρέφουν το πώς λειτουργεί η κοινωνία: κανένας πολιτικός διάλογος, καμία συνεργασία, παραπληροφόρηση, ψέματα»:Μερικές φορές έχεις μία αίσθηση που απλά δεν την έχεις περιγράψει με λέξεις στο μυαλό σου. Ο κυριούλης με το παράξενο όνομα τα είπε πολύ όμορφα.΄Θα μου πεις "κι εσύ μάστορα εδώ γιατί γράφεις;". Η απάντηση είναι ότι είμαι ο κουρέας που είδες ότι ο Μίδας είχε γαϊδουρινά αυτιά.