Η Κομισιόν θα αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να παραδίδουν άμεσα τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπόπτων τρομοκρατίας

Η Κομισιόν θα αναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να παραδίδουν άμεσα τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπόπτων τρομοκρατίας Facebook Twitter
1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας, όπου και αν βρίσκονται στην ΕΕ, να παραδίδουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα κειμένου και επικοινωνίες μέσω εφαρμογών, των υπόπτων για τρομοκρατία μέσα σε λίγες ώρες από την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με τo σχέδιο, οι δικαστές σε ένα κράτος μέλος θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία που διατηρούνται σε πάροχο υπηρεσιών σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μέσω διακρατικής ευρωπαϊκής εντολής.

Οι εξουσίες θα καλύπτουν περαιτέρω την κατάσχεση δεδομένων εκτός της ΕΕ από μια εταιρεία τεχνολογίας που προσφέρει υπηρεσίες ή έχει εγκατάσταση σε ένα κράτος μέλος της Ένωσης.

Οι πληροφορίες θα πρέπει να παραδοθούν από τον πάροχο υπηρεσιών εντός 10 ημερών από την παραλαβή του εντάλματος ή σε μόλις έξι ώρες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Επί του παρόντος, ανάλογα με τη νομοθεσία, οι προθεσμίες για τις οποίες οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να απαντήσουν στα εθνικά δικαστήρια, κυμαίνονται μεταξύ 120 ημερών και 10 μηνών.

Ο Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία είναι ολοένα και πιο σημαντικά σε ποινικές διαδικασίες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εγκληματίες και τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται σύγχρονες και ηλεκτρονικές τεχνολογίες επικοινωνίας για να κρύβουν τις εγκληματικές ενέργειες τους και να αποφεύγουν τη δικαιοσύνη».

«Δεν πρέπει να υπάρχει κρυψώνα για εγκληματίες και τρομοκράτες στην Ευρώπη. Οι σημερινές προτάσεις θα δημιουργήσουν εργαλεία που θα επιτρέψουν στις αρμόδιες αρχές όχι μόνο να συλλέγουν τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία γρήγορα και αποτελεσματικά πέραν των συνόρων αλλά και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των θιγόμενων».

Οι εταιρείες τεχνολογίας θα υποχρεώνονται επίσης να μην διαγράφουν συγκεκριμένους τύπους δεδομένων.

Η ομάδα «European Digital Rights» προειδοποίησε ότι τα μέτρα αποτελούν απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Ωστόσο, η Επιτροπή επέμεινε ότι η εντολή θα εφαρμοζόταν μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και ότι θα υπήρχαν όλες οι συνήθεις εγγυήσεις της δικαστικής διαδικασίας.

Πάνω από τις μισές ποινικές έρευνες περιλαμβάνουν διασυνοριακό αίτημα για λήψη ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, ανέφερε η επιτροπή. Οι τρέχοντες τρόποι απόκτησης τέτοιων δεδομένων είναι πολύ αργοί και δυσκίνητοι, σύμφωνα με την Κομισιόν. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκλημάτων στα οποία περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές αποδείξεις από άλλη χώρα δεν μπορούν να διερευνηθούν ή να διωχθούν σωστά, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.

Η Επιτροπή θέλει επίσης να δώσει στις αρχές επιβολής του νόμου πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται τα δεδομένα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το επίπεδο πληροφόρησης θα είναι περιορισμένο σε επίπεδο εθνικών, συγκεντρωτικών μητρώων που θα επιτρέπουν στις αρχές να εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες ο ύποπτος διαθέτει λογαριασμούς.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορούν οι τρανς γυναίκες να μείνουν έγκυες;

Τech & Science / Μπορούν οι τρανς γυναίκες να μείνουν έγκυες με μεταμόσχευση μήτρας;

Με αφορμή το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στη Βρετανία από μεταμοσχευμένη μήτρα, οι ειδικοί απαντούν ότι ίσως στο μέλλον και οι τρανς γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να κυοφορήσουν
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM
Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM