Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές και θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο

Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές και θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

Την εκτίμηση ότι το 2018 η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να «βγει» στις αγορές και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί και τέταρτο Μνημόνιο, εξέφρασε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.


«Το 2018 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και γι' αυτό θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ», είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος οικονομολόγος από το βήμα της εκδήλωσης «Thessaloniki Summit", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με την αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μεγάλο δανεισμό.


«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε o κ. Nτάρβας - και αναγνώρισε πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.


Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI

σχόλια

2 σχόλια
Μα φυσικα θα χρειαστει τεταρτο μνημονιο. Μετα το "αριστερονιο" του Τσιπρα, να μην παρει κι ο Μητσοτακης ενα "φιλελευθερονιο"? Δεν προκειται να σταματησουν τα μνημονια εαν δεν επιτευχθει η επιθυμητη καταστροφη κεφαλαιου (παντος ειδους).Δεν ειναι μονο τα εργασιακα, οι μισθοι και οι συνταξεις. Πρεπει (ναι πρεπει!) να καταστραφουν συγκεκριμενοι επιχειρηματιες και σαπιοι κλαδοι της οικονομιας , αυτο που λεγεται crony capitalism (κρατικοδιαιτος καπιταλισμος), αποτελεσμα 40 χρονων πασοκονεοδημοκρατιας. Ολοι το εξυπηρετουν αυτο, φυσικα κι ο Τσιπρας, ο οποιος βγαζει απο τη μεση σαπιους εγχωριους επιχειρηματιες (καλως..), ομως το γλυκο δενει με τον Μητσοτακη, ο οποιος ερχομενος θα επιταχυνει την φιλελευθεροποιηση της οικονομιας φερνοντας νεα κεφαλαια (μεγαλα και υγιη) στην Ελλαδα. Ο Τσιπρας καταστρεφει κεφαλαιο (με χαρα, αριστερος ειναι αλλωστε!), ο Μητσοτακης θα ταισει το κεφαλαιο (με χαρα , φιλελες ειναι!). Ο καθενας γινεται μισητος στους ιδεολογικους εχθρους του, ομως παραμανει σε καποιο βαθμο συνεπης στις αρχες του. Καθε ιδεολογικος χωρος παιζει τον ρολο του στο δραμα.Αυτη ειναι η λογικη, αρα τουλαχιστον εχουμε αλλο ενα μνημονιο με Μητσοτακη και βλεπουμε.Η αναφορα Σαμαρα παλαιοτερα και Τσιπρα (τι συμπτωση!) για το 2021, ως οροσημο σχετικα με τα μνημονια, εξοδου απο αυτα κοκ, δεν ειναι τυχαια. Τουλαχιστον μεχρι τοτε θα ειμαστε στο σφιξιμο και στο περιμενε.
Το ότι θα χρειαζόμασταν και νέο Μνημόνιο ήταν γνωστό. Αυτό που δεν ήταν αναγκαίο και δεν θα χρειάζονταν αν δεν ψηφίζατε αυτούς τους κατσαπλιάδες που τα ρήμαξαν όλα, ήταν ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ!Θα υπήρχε δηλαδή μία προληπτική γραμμή πίστωσης που συν τα άλλα εργαλεία, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη που υπήρχε το 2014 και θα ήταν ισχυρότερη, δεν θα καθιστούσαν αναγκαίο και ΝΕΟ δάνειο. Αλλά εσείς δεν θέλατε μνημόνια και μεταρρυθμίσεις, θέλατε να κάνετε επανάσταση με τα σταλινικά απολιθώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα παρακαλάτε τώρα για δάνειο και να δούμε αν και πότε θα το εγκρίνουν τα κοινοβούλια. =============