Οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη υπερδιπλασιάστηκαν και έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι

Οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη υπερδιπλασιάστηκαν και έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι Facebook Twitter
10

Mπορεί η παγκόσμια οικονομική κρίση να βρίσκεται στο ζενίθ της τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τα στοιχεία της νέας έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν πως οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη όχι μόνο δεν λιγοστεύουν, αλλά γίνονται περισσότεροι και πλουσιότεροι.

Τα δεδομένα που συνέλεξε η βρετανική ΜΚΟ Oxfam δείχνουν ξεκάθαρα πως η κρίση κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους με τα νούμερα να αποκαλύπτουν πως οι δισεκατομμυριούχοι διπλασιάστηκαν.

Στη λίστα με τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη βρίσκονται τρεις αμερικανοί ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στους πρώτους τριάντα οικονομικά ισχυρούς, μόνο 3 είναι γυναίκες. Ο δε κατάλογος των κοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται με την οικονομική ανισότητα είναι εξαντλητικός: υγεία, εκπαίδευση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, φτώχεια, κλιματική αλλαγή και βία.

Από το 2009 έως το 2014, την περίοδο δηλαδή που βυθίστηκαν στην χρηματοοικονομική ύφεση αρκετές κυβερνήσεις, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά και η ανεργία εκτοξεύθηκε, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι που ήταν 793, έγιναν 1.645 με τον πλούτο τους να παραμένει ανέπαφο.

Η πολυσέλιδη έκθεση, τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, παρουσιάζει μια σειρά από αριθμητικά παραδείγματα που αποκαλύπτουν την οικονομική ανισότητα σε όλο της το μεγαλείο:

  • Από το 2009, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γυναίκες πέθαναν στη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης.
  • Σχεδόν 57 εκατομμύρια παιδιά στερούνται κάθε μορφής εκπαίδευσης και δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
  • 85 δισεκατομμυριούχοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερο πλούτο από ότι το μισό του φτωχού πληθυσμού στον πλανήτη.
  • Στην Υποσαχάρια Αφρική υπάρχουν 13 δισεκατομμυριούχοι και 358 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.
  • Εάν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη φορολογούνταν με 1,5%, το παγκόσμιο ταμείο θα ενισχυόταν με 74 δισ. δολάρια ετησίως – ποσό που θα εξασφάλιζε την εκπαίδευση όλων των παιδιών και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

 

Οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη υπερδιπλασιάστηκαν και έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι Facebook Twitter
O μεγιστάνας της Τelecom και πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη μπορεί να ξοδεύει ένα εκατ την ημέρα για 220 χρόνια

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά και συζητημένα παραδείγματα είναι αυτό του μεξικανού μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ ο οποίος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη στη διάρκεια συγκέντρωσης των στοιχείων. Όπως υπολογίζεται. αν ο Σλιμ θελήσει να ξοδέψει όλη την περιουσία του, θα χρειαστεί σχεδόν 220 χρόνια σπαταλώντας κάθε μέρα 1 εκατ. δολάρια. Δύο χρόνια λιγότερα αντιστοιχούν στον Bill Gates αν και εκείνος αποφάσιζε να ξοδέψει με τον ίδιο ρυθμό.

«Η ανισότητα είναι ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της εποχή μας. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αρκετό φαγητό για να θρέψουν τις οικογένειές τους, και όμως, μία μικρή ελίτ έχει περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσε να ξοδέψει σε αρκετές ζωές», υπογράμμισε στην Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Γινεται μια ,κατα την γνωμη μου,ασκοπη "περι καπιταλισμου"αντιπαραθεση.Και αυτο διοτι το σημερινο,παγκοσμιως κρατουν,συστημα,ΔΕΝ ειναι καπιταλισμος.Η,τουλαχιστον,δεν ειναι ο καπιταλισμος οπως τον προσδιοριζε ο John Meynard Keynes.Ειναι νεοφιλελευθερισμος,και μαλιστα "αμερικανικης κατασκευης και προελευσεως".Και εχει τοση σχεση με τον καπιταλισμο οση η σοσιαλδημοκρατια με τον κομμουνισμο.Ειναι ενα απωτερο παραγωγο του καπιταλισμου,η,ορθοτερα,ενα mutation,μια μεταλλαξη του.Επι τα χειρω,βεβαια,και μαλιστα κατα πολυ.Δυο απο τους βασικοτερους πυλωνες του, κατα Keynes, καπιταλισμου,οχι απλως δεν χρησιμοποιουνται,αλλα πολεμηθηκαν μεχρις εξαφανισεως τους απο τους acolytes των θεωρουμενων,ορθως η μη,"πρεσβεων"του neoliberalism, Friedrich Hayek και Milton Friedman.Την διατηρηση της "αγοραστικης δυνατοτητας",των αποδοχων,δηλαδη,των χαμηλων κοινωνικα στρωματων στο υψηλοτερο δυνατο επιπεδο,και την διασφαλιση της τηρησης των κανονων του υγιους ανταγωνισμου απο ενα ισχυρο κρατος.Επιπροσθετα, και καταλυτικα,η παραγωγη αξιας-κερδους,αλλαξε πληρως.Εκει που η αξια παραγοταν απο την κατασκευη και διαθεση πραγματικων ,χειροπιαστων, βιομηχανικων και βιομηχανοποιημενων προιοντων,πλεον παραγεται απευθειας απο το ιδιο το χρημα,μεσω "αυλων"δηθεν "αξιων",οπως τα χρηματοπιστωτικα και λοιπα παραγωγα.Την θεση της βιομηχανικης παραγωγης πηρε το χρηματοπιστωτικο συστημα,με κορωνιδα του τις Investment Banks και τα διαφορα "σαρκοβορα"επενδυτικα funds,τα οποια δεν παραγουν απολυτως τιποτα,αλλα ελΕγχοντας,και "κατασκευαζοντας"το χρημα,αποκομιζουν αστρονομικα κερδη.Ο Ευρωπαικος,αντιθετα,"νεοφιλελευθερισμος",του πρωτου μισου του εικοστου αιωνα,οπως τουλαχιστον τον περιγραφει ο Michel Foucault,ηταν πολυ πιο κοντα στην σοσιαλδημοκρατια παρα σε οποιοδηποτε αλλο συστημα.Καλο θα ηταν,συνεπως,να "λεμε τα πραγματα με το ονομα τους".Ο καπιταλισμος του Adam Smith και του Keynes εχει,προ δεΚαετιων,"αποβιωσει".Οταν ασχολουμεθα με τον "μεταλλαγμενο" απογονο του,καλο θα ειναι ειναι να τον αποκαλουμε με το ονομα του,οχι με το ονομα του "πατερα"του.
Ασχετο. Ο Δημοκρατικος Μπιλ Κλιντον ηταν αυτος που ηρε τους ελεγχους του χρηματοπιστωτικου συστηματος και ετσι αυτο ξεφυγε.Οι πραγματικοι (νεο)φιλελευθεροι και στην Αμερικη παιρνουν 3 με 5 % οταν καποιος π.χ. σαν τον Ρον Πωλ κατεβαινει για προεδρος.Προφανως και εχουμε καπιταλισμο, απλα για τους γνωριζοντες αυτος εχει διαφορες αποχρωσεις.
Καθολου περιεργο.... Καπιταλισμό εχουμε και Μεγα-Καπιταλισμο η Αμερικη, ειναι φυσικο να εχουν αυξηθεί τοσο οι περιουσιες! οι λιγοι θα θελουν παντα ολο και περισσότερα και θα τα βγαζουν στην πλάτη των πολλών που δεν εχουν ουτε τα βασικά! α! και που είστε, οσοι δεν το έχετε καταλάβει, εμεις είμαστε οι πολλοί!
Οχι ηλιθιε, ειναι συγκεκριμενη μορφη καπιταλισμου και συγκεκριμενα το ακομα αχαλινωτο αμερικανικο χρηματοπιστωτικο συστημα, οπου fund managers βγαζουν εκατονταδες εκατομυρια το χρονο. Υπαρχει και μορφη καπιταλισμου με κοινωνικη προνοια, οπου συνδυαζεται η επιβραβευση της επιτυχημενης ιδιωτικης πρωτοβουλιας και το κοινωνικο κρατος. Στην Αμερικη δεν υπαρχει αυτο δυστυχως.Για κλεφτες σαν τον κυριο Σλιμ και τους δισεκατομυριουχους Ρωσους ολιγαρχες δεν εχει νοημα να συζηταμε, γιατι αυτοι αλλιως κανανε τις περιουσιες τους και αυτο δεν εχει να κανει με καποιο συγκεκριμενο συστημα.
Μαλλον πλησιαζει η ωρα που θα κανουμε επανασταση και στη θεση του θα εγκαθιδρισουμε κατι νεο: το σοσιαλισμο! Σε μια σοσιαλιστικη κοινωνια θα παραγει ο καθενας συμφωνα με τις δυνατοτητες του και θα θα αμειβεται συμφωνα με τις αναγκες του. Η εκμεταλευση ανθρωπου απο ανθρωπο θα σταματησει μια και καλη.