Κρούγκμαν: Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το τέλος του εφιάλτη για την Ελλάδα

Κρούγκμαν: Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το τέλος του εφιάλτη για την Ελλάδα Facebook Twitter
6

Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έλαβε τέλος με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σε κείμενο του στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.



Ο Κρούγκμαν σημειώνει ότι «φυσικά θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι που θα προειδοποιήσουν τον Τσίπρα να εγκαταλείψει την υπόσχεσή του και να συμπεριφερθεί υπεύθυνα».



Αφού αναλύει την κατάσταση στη χώρα και το αδιέξοδο των πολιτικών που ασκήθηκαν ο οικονομολόγος σημειώνει ότι: «Αυτοί που συμβουλεύουν τον Τσίπρα να παρακάμψει τις υποσχέσεις του και να ενεργήσει υπεύθυνα, δεν είναι αξιόπιστοι. Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει.



Το πρόβλημα είναι ότι ίσως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ριζοσπαστικό. Η ελάφρυνση του χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα μειώσουν τον ανθρώπινο πόνο, αλλά δεν φτάνουν για να δώσουν ισχυρή ανάκαμψη. Από την άλλη δεν είναι ευκρινές τι άλλο μπορεί να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το ευρώ.



Όσοι κάνουν λόγο για μεγάλη αλλαγή βλέπουν πως ο Τσίπρας είναι πολύ πιο ρεαλιστής από τους αξιωματούχους που ζητούν να συνεχιστεί η λιτότητα. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον Τσίπρα να τελειώσει τον εφιάλτη της χώρας του».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ο κ. Κρούγκμαν είναι οικονομολόγος, νομπελίστας, και θα θεωρούσα ''ασέβεια'' να διανοηθώ να αντιπαρατεθώ μαζί του σε ένα οικονομικό ζήτημα, δεν είμαι ούτε λογιστής. Από την άλλη πλευρά, όσα αναφέρει το άρθρο δεν μνημονεύουν καμία ''σοφία'' του κ. Κρούγκμαν σε οικονομική βάση η οποία να στηρίζει αυτό το οποίο αναφέρει, μάλλον μία εικασία κάνει σε πολιτική (και όχι οικονομική) βάση. Και το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο, θα φανεί συντόμως.
@ο παιγνιώδης λύκος έχεις κάνει καμιά βόλτα από οποιοδήποτε σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας τελευταία; Ποιος είπε πως δεν φάνηκε αυτή η μείωση; Και δεν είναι ο μόνος τομέας, φυσικά.
Του είπε κανείς του Νομπελίστα οτι το βασικό πρόβλημα του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι οτι δεν εφαρμόστηκε; Με εξαίρεση το "φορολογούμε ό,τι κινείται", τίποτε άλλο δεν έγινε. Ακόμη και τα τομάρια που είχαν προσληφθεί με πλαστά πτυχία, χωρίς ΑΣΕΠ -και απολύθηκαν- η κυβέρνηση του βουνού θα τα ξαναπροσλάβει.Paul, μην μπερδεύεσαι, αυτά που ξέρεις ισχύουν για κανονικές χώρες. Εδώ είναι καρτούν.
Αλήθεια τώρα; Ρωτάς εσύ αν ξέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος για τα οικονομικά προγράμματα;Ο Ελληνάρας που ξέρει καλύτερα απ'όλους στο μεγαλείο του...
Ο Κρούγκμαν, όπως και όλοι οι οικονομολόγοι, δεξιά και αριστερά, έχει την ιδεολογία του. Και σίγουρα δεν μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες για κάθε οικονομία του κόσμου, πόσο μάλλον για κάθε κοινωνία. Και όπως θα έλεγαν και στα μέρη του, "the devil is in the details". Αν διαβάζεις την στήλη του (και όχι μόνο τις περιλήψεις εδώ) θα δεις πόσο αλαζόνας ήταν ανέκαθεν--και πριν το Νόμπελ. Πάντως έχει πει και πολλά σωστά πράγματα, (όπως έχουν πει σωστά πράγματα και ιδεολογικοί του αντίπαλοι, επίσης νομπελίστες) όπως ότι δεν μπορείς να σώσεις μια οικονομία μόνο με λιτότητα, χρειάζεσαι και stimulus plan. Το Ευρωπαϊκό stimulus package απ´ό,τι φαίνεται θα έρθει τον Ιούλιο. Ας φροντίσουμε να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις (που όλοι ξέρουμε πως χρειάζονται) για να πάρουμε και εμείς χρήματα.
Έχεις δει το πόσο μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες και ο αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο τα χρόνια της κρίσης; Το πρώτο νούμερο είναι 22%. Για το δεύτερο, οι συμβασιούχοι στο δημόσιο από 149,000 το 2009 ήταν 12,000 το 2013. Αυτό το παραμύθι με το πρόγραμμα που δεν εφαρμόστηκε (το πρόγραμμα που το ίδιο το ΔΝΤ είπε πως ήταν λάθος!) κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει.