«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνθλίψουν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά θα το κάνουν;»

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνθλίψουν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά θα το κάνουν;» Facebook Twitter
0

Οι αγορές πανικοβάλλονται με την Ελλάδα, τονίζει σε άρθρο του στους New York Times ο Πολ Κρούγκμαν. Επισημαίνει ωστόσο ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο πανικός αυτός δεν υπάρχει εξαιτίας της νέας κυβέρνησης ή τουλάχιστον όχι μόνο λόγω αυτής.

Όπως εξηγεί, η νευρικότητα των επενδυτών οφείλεται στην εκτίμηση ότι το ρίσκο μιας ασυμφωνίας μεταξύ δανειστών - Ελλάδας και μιας κατάρρευσης της όλης διαδικασίας είναι υψηλό. Ο Κρούγκμαν συμφωνεί με τον αναλυτή Ντάνιελ Ντέιβις, ο οποίος τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι λένε βλακείες, συνεχίζοντας να χειρίζονται το θέμα του ελληνικού χρέους ως καθαρά ηθικό ζήτημα.

Προσπαθώντας να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις για το ελληνικό ζήτημα, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της αλλά πόσο θα δώσει στους πιστωτές της, μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εάν η Ελλάδα τηρούσε τις συμφωνίες που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές, τα επόμενα πέντε χρόνια θα μετέφερε κεφάλαια και πόρους αντίστοιχους με το 20% του ετήσιου ΑΕΠ της.

«Από την πλευρά των πιστωτών, αυτό είναι ασήμαντο ποσό. Ωστόσο, από την πλευρά των Ελλήνων είναι ζωτικής σημασίας: η διαφορά ανάμεσα σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ και, ας πούμε, 1,5% του ΑΕΠ, είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία και την ευημερία των πολιτών της. Ο μόνος λόγος για τους πιστωτές να τηρήσουν σκληρή στάση θα ήταν να καταστήσουν την Ελλάδα ένα παράδειγμα, για να αποθαρρύνουν άλλους οφειλέτες από την προσπάθεια διαπραγμάτευσης μιας ελάφρυνσης του χρέους».

«Εάν οι δανειστές τηρήσουν σκληρή στάση, το δυνατό τους χαρτί δεν είναι η άρνηση να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα», επισημαίνει. «Η δύναμή τους προκύπτει από τη δυνατότητα να συνθλίψουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα να δανείζεται από την ΕΚΤ. Εάν κοπεί αυτή η στήριξη, η Ελλάδα θα υποστεί κατάρρευση των τραπεζών». Θέλουν όμως να κάνουν κάτι τέτοιο οι πιστωτές, σε μια Ευρώπη που υποτίθεται στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές, διερωτάται ο Κρούγκμαν.

«Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ΕΚΤ, η οποία αντιλαμβάνεται σίγουρα το διακύβευμα, είναι πρόθυμη να ακολουθήσει», τονίζει, προσθέτοντας πως αν η κατάσταση συνεχίσει να ξεδιπλώνεται αρνητικά, «θα περίμενα ότι ο Ντράγκι θα πει κάτι για να καθησυχάσει τις αγορές» βγάζοντας από το τραπέζι μία κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI