Economist: Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να βελτιώσει την ευρωζώνη -Τα έκανε θάλασσα

Economist: Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να βελτιώσει την ευρωζώνη -Τα έκανε θάλασσα Facebook Twitter
Economist: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία για αδράνεια, δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. Ούτε έχει βοηθήσει παίζοντας παιχνίδια με τους εταίρους του στο Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί από την ελληνική συνήθεια διαρροής δήθεν ιδιωτικών εγγράφων συζήτησης"
31

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο τολμηρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ζήτησε από την ευρωζώνη να χαράξει μια νέα πορεία, αναφέρει ο Economist. Επιβάλλοντας συνέχεια νέα δάνεια σε χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να εξοφληθούν μία ημέρα, είναι μία στρατηγική για κρίση και αποπληθωρισμό, είχε υποστηρίξει. «Η ασθένεια που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα της αφερεγγυότητας για πέντε χρόνια αντιμετωπίστηκε ως ένα πρόβλημα της ρευστότητας», είπε στο BBC.

«Η άποψη αυτή δεν φαίνεται εξωπραγματική στον ακαδημαϊκό κόσμο τον οποίο ο κ, Βαρουφάκης εγκατέλειψε πρόσφατα. Λίγοι πιστεύουν ότι τα χρέη της Ελλάδας, αξίας πάνω από 175% του ΑΕΠ, θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Αλλά λέγοντας το αυτό, πρόδωσε μία θλιβερή παρανόηση των κανόνων της ευρωζώνης. Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνούσε με την άποψη του κ. Βαρουφάκη, θα έπρεπε να αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πράγματι, νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο υπουργός επισκέφθηκε την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι του είπε δεικτικά να κρατήσει την άποψή του για τον εαυτό του. Δεν την επανέλαβε έκτοτε», σημειώνει το άρθρο.

"Καθώς ο κ. Βαρουφάκης και οι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αγέρωχα δηλώσει ότι οι αλλαγές που ζητούν θα ωφελήσουν όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο τους Έλληνες, η διαπραγματευτική στρατηγική τους ήταν στενόμυαλη, αυτοκαταστροφική και αφελής"

«Η γκάφα του κ. Βαρουφάκη είναι μια απλή υποσημείωση σε μια λίστα από ατυχίες που έχουν χαρακτηρίσει την άθλια εμπειρία της Ελλάδας στο ευρώ. Αλλά είναι απογοητευτικά τυπικό για μια κυβέρνηση που, για την υψηλή δημοτικότητα της στη χώρα της, έχει σπαταλήσει κάθε ευκαιρία να βελτιώσει τη θέση της, και, τελικά, εκείνη της ζώνης του ευρώ. Καθώς ο κ. Βαρουφάκης και οι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αγέρωχα δηλώσει ότι οι αλλαγές που ζητούν θα ωφελήσουν όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο τους Έλληνες, η διαπραγματευτική στρατηγική τους ήταν στενόμυαλη, αυτοκαταστροφική και αφελής», συνεχίζει.

Ένα μέρος μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη εμπειρίας, σημειώνει ο Economist, καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι περίμεναν την «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. «Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία για αδράνεια, δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. Ούτε έχει βοηθήσει παίζοντας παιχνίδια με τους εταίρους του στο Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί από την ελληνική συνήθεια διαρροής δήθεν ιδιωτικών εγγράφων συζήτησης».

«Με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε ένα πιο ευχάριστο μονοπάτι», καθώς «η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα ένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας. Ως ηγέτης της οικονομίας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην ευρωζώνη, με ισχυρή εντολή από τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να προσφέρει κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε να βρει δυνητικούς συμμάχους κατά της υπερβολικής λιτότητας που υποστηρίζουν μια πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, στο εσωτερικό κρατών όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά ακόμη μέσα στην ΕΚΤ», αναφέρει το άρθρο. «Όμως, με μικροαντιρρήσεις στην επιμήκυνση του χρέους και με επιδεικτικές υπαναχωρήσεις σε λογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας έχει αποξενώσει τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα», υποστηρίζει ο Economist.

31

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

14 σχόλια
Πριν υπογραφούν όλα αυτά, πριν απο την δικτατορία αλλά και μετά, κανείς όλων των πολιτικών δεν ρώτησε κανέναν και μόνοι οι δούλοι τους και άλλοι υποστηρικτές τους υπέγραφαν χωρίς να ρωτούν τους πολίτες, χρημάτιζαν και μοίραζαν χρήματα προς κάθε αμόρφωτο ελληνα πολίτη -αμόρφωτο διότι πέρασε κατοχή εμφύλιους και άλλα στημένα παιχνίδια. Ετσι βρήκαν γόνιμο έδαφος να κοροιδεψουν αγαθούς ανθρώπους και αργά σταθερά και με πολλαπλες δολιοφθορές και τεχνοκρατικά παλιόχαρτα φθάσαμε εδω. Λύσεις δεν θα βρεθούν με εύκολο τρόπο -αν σε τραβάει ο βουρκος σαπίζεις και εσύ σιγά σιγά.
Όποιος δανείστηκε να τα δώσει πίσω. Οι τεχνοκρατικές ανοησίες εικονικών χρημάτων δείχνουν απολίτιστους λαούς. -Αν αρχίσουμε και πουλάμε και αγοράζουμε χρήματα καταστρέφεται ο πολιτισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ -Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι ασχολούνται ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ είναι ανόητοι και απολίτιστοι και δεν έχουν καμία θέση σε εξελιγμένες και πολιτισμένες κοινωνίες.
4 χρονια φασαρια απο τον Συριζα για να γινει κυβερνηση, να παει τελικα τελειως απροετοιμαστος και να γινει τελικα προσαρμογη 20% στο μνημονιο στην καλυτερη περιπτωση; Για αυτα τα 20% γινεται ολη αυτη η ιστορια αλλα απο κατω οι οπαδοι κραυγαζουν ακομα τα συνθηματα της αριστερας.. Τραγικο
Ας αναλάβουν αυτοί να τα κάνουν καλύτερα! Οι δημοσιογράφοι που κρίνουν εκ του ασφαλούς, όταν δεν πρέπει οι ίδιοι να πα΄ρουν αποφάσεις, έχουν άποψη για όλα!
"""Ένα μέρος μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη εμπειρίας, σημειώνει ο Economist....... δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα.""""Οσοι διαβαζουν τα σχολια μου ισως θυμουνται οτι,εξ'υπαρχης των "διαπραγματευσεων" ,εχω κατ'επαναληψιν επισημανει τα παραπανω σημεια.Τον "ερασιτεχνισμο"και τις αχρηστες και αδικαιολογητες αναφορες σε θεματα οπως αυτο του "ναζισμου", του ελληνα "αρχιδιαπραγμετευτη"κ.Βαρουφακη.Υποθετω οτι "απογοητευσα" πολλους οψιμους θαυματσες του,οπως προκυπτει απο τις ψηφους που ελαβαν τα σχολια μου.Λυπουμαι ειλικρινως.Αλλα ,οπως εχω γραψει παμπολλες φορες,πιστευα και πιστευω ακραδαντα οτι "Φιλος μεν Πλατων,φιλτατη δε αληθεια".Και δεν σκοπευω να αλλαξω τροπο σκεψης και εκφρασης.Τυχαινει να εχω ασχοληθει με την διαπραγματευση σε υψηλο-διεταιρικο-επιπεδο επαγγελματικα για πολλα χρονια.Νομιζω ,συνεπως,οτι δικαιουμαι να εχω,και να εκφραζω ,αποψη επι του θεματος.Και να επισημανω οτι τα 'αβιαστα" λαθη τα οποια εχουν γινει μεσα σε μερικες ημερες απο πλευρας μας,δεν θα γινονταν ποτε απο "επαγγελματιες" του -εξαιρετικα δυσκολο και απαιτητικου-αντικειμενου της διαπραγματευσης.Η παραβιαση βασικων διαπραγματευτικων κανονων,οπως το οτι δεν "προκαλεις"ποτε τον "απεναντι",για κανεναν λογο και με κανεναν τροπο,η οτι δεν βαζεις ποτε ουτε τον εαυτο σου,ουτε τον "απεναντι"σε αδιεξοδο,εχουν παντοτε κοστος.Μικρο η μεγαλο,θα το δουμε συντομα.
Ειναι ισως η πρωτη φορα που θα συμφωνησω με τον κυρ Λαμπρο μας. Τελειως αρχαριοι χειρισμοι απο ελληνικης πλευρας και ελπιζω οτι αυτο δεν προμηνυει αναλογους χειρισμους και στους αλλους τομεις, οπου επισης βρισκονται αρχαριοι και μαθητευομενοι στους μοχλους εξουσιας.Δυστυχως δεν υπαρχει συνεχεια στο κρατος και μια βασικη δομη οπως υπηρχε πριν τον καταπτυστο νομο Κουτσογιωργα που διελυσε το δημοσιο. Στο ονομα του σοσιαλισμου, αλλα ποιος τα θυμαται αυτα σημερα..
@ΛάμπροςΌπως έγραψε και ο Σχολιαστής στην διαπραγμάτευση μας υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Δηλαδή υπάρχει ένα ομαδικό ψέμα που αναπαράγουν όλοι οι εταίροι μας: ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και ότι η συνταγή για η αντιμετώπιση του με μνημόνιο+λιτότητα είναι η κατάλληλη λύση. Όλοι οι εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν λόγω πολιτικού κόστους και επειδή δεν θέλουν να πάνε κόντρα στην Γερμανία (μέχρι στιγμής). Άρα πως ξεσκεπάζεις ένα ψέμα το οποίο το ξέρουν όλοι αλλά φοβόνται να ομολογήσουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός; Με το να διαπραγματεύεσαι δημόσια, έστω κι αν παραβαίνεις τους κανόνες της διαπραγμάτευσης. Δημόσια πως μπορεί να απαντήσει πχ ο Ντάισελμπλουμ ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο; Θυμήσου ότι μιλάμε με αριθμούς που όσο και να τους μαγειρέψεις 1+1 δεν κάνει 11. Με λογικές συνθήκες διαπραγμάτευσης έχεις απόλυτο δίκιο αλλά τώρα μιλάμε για θέατρο του παραλόγου άρα οι κανόνες που γνωρίζεις/γνωρίζουμε παύουν να ισχύουν.
@ΦλύαροςΔεν θα διαφωνησω με οσα γραφεις,αν και μπαινεις στην ουσια του θεματος,κατι που εχω αποφυγει να κανω.Απλα μια επισημανση,οσον αφορα στο συμπερασμα σου.Το αν οι κανονες παυουν ,εν προκειμενω,να ισχυουν,η οχι,ειναι μια υποκειμενικη αποψη.Δυστυχως την αποψη αυτη δεν φαινεται να την συμμεριζονται οι περισσοτεροι απο τους "ομοτραπεζους διαπραγματευτες"της αλλης πλευρας,αλλα και η καταλληλα εκπαιδευμενη απο τα ΜΜΕ πλειονοτητα των πολιτων των χωρων τους.Διοτι δεν εχουν κανενα λογο να το κανουν.Και αυτο δεν διευκολυνει καθολου την δικη μας θεση.
Ξέρεις, εκτός Ευρω δεν θα έχει επιδοτήσεις και πακέτα. Επίσης δεν διαγράφεται το χρέος (αν δηλαδή θέλουμε να ξαναδανειστούμε ποτέ από τις αγορές). Το οποίο χρέος παραμένει σε σκληρό νόμισμα (όχι σε δραχμές).
Σχολιαστά,--Το ΑΕΠ μας δεν θα γίνει μηδέν για πάντα, κατηγορηματικά όχι. Έχεις απόλυτα δίκιο σε αυτό.--Mπορείς όμως σε παρακαλώ να μου βρεις μια πρωτογενή πηγή (όχι κάποια γνώμη του Βαρουφάκη, δηλαδή) που να λέει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να δίνει επιδοτήσεις ακόμα και σε μέλη της που βγήκαν από το ευρώ; Διότι και οι τρεις χώρες που ανέφερες έχουν δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσουν το Ευρώ στο εγγύς μέλλον. Γι αυτό παίρνουν επιδοτήσεις, ως νέα μέλη της ΕΕ. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες επ’αυτού, δεν είναι οι επιδοτήσεις δώρα, δίνονται μέσα σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Εμείς άπαξ και βγούμε απ’το ευρώ θα βρεθούμε εκτός τέτοιου νομικού πλαισίου. Οπότε οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν—και ξέρεις πόσο μας συμπαθούν τελευταία (ακόμα και η Κύπρος). Επιπλέον δεν θα μπορούμε πλέον να τους εκβιάσουμε για λεφτά, ελπίζω να συμφωνούμε και σε αυτό.Υπάρχει και η θεωρία πως βγαίνοντας απ'το ευρώ βγαίνεις και απ'την ΕΕ-- γι αυτό και ο Ντ’Εστέν έσπευσε να διευκρινίσει, βάζοντας τον επιθετικό προσδιορισμό “φιλική” μπροστά από το “έξοδός απ'το ευρώ", πως δεν εννοεί αυτό. Αλλά βασικά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν βγούμε—πρέπει να φτιαχτεί νέο νομικό πλαίσιο. Αν εσύ έχεις κάτι υπόψη σου, πες μας. Οπότε, ναι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει "η μοναδική χώρα που δεν θα παίρνει επιδοτήσεις ενώ όλες οι άλλες χώρες θα παίρνουν, ακόμα και αυτές που δεν είναι στο ευρώ" ακριβώς διότι θα είμαστε η μοναδική χώρα που βγήκε από το ευρώ--και ίσως και από την ΕΕ. Πάντα μας άρεσε να είμαστε ειδική περίπτωση, σωστά; --Προφανώς η Δραχμόβια Ελλάς θα διαπραγματεύεται τις ισοτιμίες, και θα μπορεί να αγοράζει και να πωλεί συνάλλαγμα και να εξοφλεί το χρέος της. Όπως θα μπορεί και το εθνικό της νόμισμα να πηγαίνει τόσο χάλια που το χρέος της να ανεβαίνει. Άλλωστε θα ξεκινήσει ως χρεοκοπημένη και γερασμένη χώρα, με πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους από την Αργεντινή (που φυσικά και ΔΕΝ συγκρίνονται με τα 20 εκ. τουρίστες που έγραψες τις προάλλες)--που ακόμα να συνέλθει. Άρα σχεδόν σίγουρα θα συμβεί το δεύτερο.Δεν ξέρω αν “σκιάχτηκες” αλλά τελικά το μόνο που λένε κάποιοι πως φοβούνται είναι το μέλλον μας εντός του ευρώ. (Επίσης φοβούνται τον ανταγωνισμό αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης). Εκτός του ευρώ, δεν φοβούνται τίποτα! θα γίνουμε ξαφνικά όλοι δουλευταράδες, δημιουργικοί και οξυδερκείς--“masters of our own domain” που λέει και ο παλιός ευφημισμός του Seinfeld.
Ξεζούμίζουν, ε? Οταν παίρναμε 240 δις σε 30 χρόνια σε επιδοτήσεις (βλέπε: ΤΣΑΜΠΑ λεφτά) δεν μάς ξεζουμίζανε τότε? Αλλά ναί μωρέ, γουστάρουμε να΄ούμε και να μάς επιδοτούν (κι εμείς να τα γ....ε σε πόκα, ρωσίδες και τζήπ., και να μάς δανείζουνε και να τα γράφουμε στο χιόνι.Πόσο θρασείς είναι αυτοί οι Ευρωπαίοι...
Το να πιστεύεις ότι μας χαρίσαν κάτι με τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα, είναι το λιγότερο φαιδρό. Εκτός και πιστεύεις επίσης, ότι τυχαία εξασφάλιζε αγροτικά προϊόντα σε φιξ τιμές η Ευρώπη χωρίς να εξαρτάται από Ρωσίες, Αίγυπτο κ.ο.κ, τυχαία αγοράζουμε από αυτούς υποβρύχια, άρματα μάχης αμάξια, ασφάλεια Ολυμπιακών, τραίνα, τυχαία μας έφτιαξαν καινούριο αεροδρόμιο, εθνική οδό, κλπ κλπ.
Κανείς απ αυτούς που μιλάνε για εξοδο απ την ευρωζώνη δεν είναι ετοιμος να ζησει σαν τον μεσο Ρουμάνο ή Βούλγαρο. Το σοκ θα είναι τετάστιο και κυρίως μη αναστρέψιμο
rf-junkie Άλλο επιδοτήσεις άλλο δημόσιο χρέος άλλο ευρωζώνη.Ξεζουμισμένος είναι όποιος δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει. Και η Ελλάδα , αυτή τη στιγμή , υπο αυτές τις συνθήκες ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ.
tktkΕκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπάρχουν και άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης.Και έχω ξαναπεί ότι μέχρι το 2000 ήμασταν και εμείς εκτός Ευρωζώνης. Από το 1950 και μετά ΠΟΤΕ η Ελλάδα δεν ήταν σε χειρότερη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κατάσταση απ' ότι είναι τώρα. ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 60 ΕΤΩΝ χωρίς ΚΑΜΙΑ ΕΜΦΑΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟ!!!!
Μάλιστα! Εν μέσω διαπραγματεύσεων, δεν έχει γίνει τίποτε απτό ακόμα, και αυτό το άρθρο ανακάλυψε ότι ''Η Ελλάδα τα έκανε θάλασσα'' Νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να μπω στον κόπο και να επιχειρηματολογήσω για το άκυρο του άρθρου...
Οντως, έχεις δίκιο, τα έχουμε πάει περίφημα ως τα τώρα.Τούς αναγκάσαμε να δεκτούν το μνημόνιο, τούς υποχρεώσαμε να μην διαγραφεί το χρέος, και τούς δώσαμε και το coup de grace εκλέγοντας τον Πάκη.Τούς έχουμε ξεσκίσει σού λέω.
Όταν η στάση των εταίρων μας (ειδικά των Γερμανών) είναι τόσο αδιάλλακτη δε νομίζω ότι όποιαδήποτε πρόταση πέραν της συνέχισης του μνημονίου ως έχει θα γινόταν αποδεκτή οπότε η προπαγάνδα αυτή ας σταματήσει. Πόσο τους πληρώνουν εκεί στο Economist για να μιλούν εκ του ασφαλούς;
Βασικά η Γερμανία δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα μας. Η Γερμανία αυτή την στιγμή εκφράζει τις απόψεις της Ισπανίας η οποία για εγχώριους λόγους δεν θέλει να φανεί πως βάζει τρικλοποδιά στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ισπανία είναι αυτή που πρέπει να κάμψουμε πράγμα αδύνατο καθώς αποδοχή του Ραχόι στα ελληνικά αιτήματα σημαίνει αυτομάτως αποδοχή της δικής του πολιτικής ήττας. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τον Σαμαρά της Ισπανίας.
Ακριβώς όπως τα λέει ο Smaug. Ο Ραχόι έμαθε απ'το πάθημα του Σαμαρά (που πήγε να πλειοδοτήσει σε λαϊκισμό για να φάει τον Τσίπρα, και έφαγε το κεφάλι του) και δεν φαίνεται να σκοπεύει να κάνει το ίδιο λάθος. Πολεμάει τον Τσίπρα για να χτυπήσει τους Podemos (κανονικό proxy warfare, δηλαδή).
Πολύ σωστά, όντως συμβαίνει και αυτό. Δυστυχώς, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. τελειώνει εκεί που αρχίζει η πολιτική φιλοδοξία και ο πολιτικός εγωισμός των κυβερνώντων.
Βασικά αν περάσει το δικό μας, μετά θα βγει ο Iglesias και θα πει "θα βαράω παλαμάκια και η Πιλάρ από'δω θα παίζει καστανιέτες, και η Μέρκελ και οι αγορές θα χορεύουν Σεβιλιάνας" (ή Φλαμένκο, ή Χούλιο Ιγκλέσιας--ανάλογα με το μέρος που θα περιοδεύει).
Αλήθεια πώς στοιχειοθετείται η αδράνεια απ' το έγκριτο περιοδικό; Είχα την εντύπωση πως είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί η κυβέρνηση των λίγων εβδομάδων, οι κινήσεις της οποίας δείχνουν σαν να ήταν έτοιμη από καιρό.Γιατί δεν δικαιούμαστε να μιλήσουμε για μια ιστορική πραγματικότητα που δείχνει να' χει αναφορές και αντηχήσεις και στη σύγχρονη πραγματικότητα;Από πότε η διαπραγμάτευση ορίζεται ως "παιχνιδάκια", μήπως επειδή είναι καινοφανής επιλογή για την ελληνική πλευρά; Από πότε η διαφάνεια στην επικοινωνία με το λαό σου λογίζεται ως "διαρροή"; Και γιατί η υπενθύμιση των συνολικότερων επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή σκακιέρα της μιας ή της άλλης λύσης είναι "στενόμυαλη, αυτοκαταστροφική και αφελής;" Είναι απλό το πώς, το από τότε, το γιατί. Από τότε (που) και επειδή -ως γνωστόν- ο τύπος αναπαράγει τις επιλογές της εξουσίας και παρεμβαίνει στις εξελίξεις.
Και για τι θα πάει να παλέψει ο Βαρουφάκης που είπε τον Σόιμπλε πνεύμα της Ευρώπης και την Μέρκελ καλύτερη πολιτικό στο Eurogroup αύριο;Για το αν θα γίνει κούρεμα του χρέους; Όχι. Για το αν θα αλλάξει ο προυπολογισμός της Ν.Δ; Όχι. Για το να συνεχίσουμε στον δρόμο που μας είχε η Ν.Δ. με τον Βενιζέλο.Σε τέτοια θέση κατάφερε να βάλει τη χώρα ο μάγκας.
Τι πράγμα; "Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί από την ελληνική συνήθεια διαρροής δήθεν ιδιωτικών εγγράφων συζήτησης"; Απ αυτό και μόνο, καταλαβαίνουμε πολλά για την αξιοπιστία του άρθρου... Ενα πράγμα μόνο: Εάν ο Βαρουφάκης δεν έδινε στη δημοσιότητα τη πρόταση Μοσχοβισί, ακόμη θα πιστεύαμε ότι το Eurogroup είχε μία και ενιαία στάση την οποία απέρριψε η Ελλάδα... Επίσης δεν μας λέει το αγαπηρό άρθρο τι ακριβώς έπρεπε να κάνει η ελληνική πλευρά...
Η ελληνική πλευρά σκύβει και τώρα και μάλιστα υπό μορφή διαρκώς εξελισσόμενης κωλοτούμπας. Κι αν θέλει -όπως λέει τουλάχιστον- να μείνει στο ευρώ τότε η θα μεταρρυθμίσει το μεσαιωνικό ελλ. κράτος η θα αυτοσουταριστούμε απ΄την Ε.Ε. Λέγεται και συνάντηση με την πραγματικότητα.Τα υπόλοιπα όλα είναι να΄χαμε να λέγαμε.