Σε μια επταετία έκλεισαν 229.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Σε μια επταετία έκλεισαν 229.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOO
2

Βαρύ πλήγμα υπέστη η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, όπως επισημαίνει στην έκθεσή του το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ειδικότερα, μέσα σε μια επταετία, την περίοδο 2008-2014, έκλεισαν 229.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χάθηκαν περίπου 700.000 θέσεις απασχόλησης.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν μειωμένος κατά 26,6% το 2014 σε σύγκριση με το 2008, ενώ τα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης κάμψη της προστιθέμενης αξίας και της απασχόλησης κατά 29,3% και 40,2%, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αιτίες δεν σχετίζονται μόνο με τις δυσκολίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αλλά η κρίση ήταν μάλλον αυτή που ανέδειξε τα δομικά προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και κυρίως τον μεγάλο βαθμό εξάρτησής της από την εγχώρια ζήτηση και την υποεπένδυση στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών.

Το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο για την κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων, με τον αριθμό τους να μειώνεται στην επταετία κατά 35%, την απασχόληση να συρρικνώνεται κατά 36,3% και την προστιθέμενη αξία να υποχωρεί κατά 41,5%. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η κρίση ενδέχεται να δημιούργησε σοβαρότερα προβλήματα επιβίωσης στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (με προσωπικό κάτω από 250 άτομα) σε σχέση με τις μικρές (που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους), καθώς το μεγαλύτερο μέγεθος τείνει να συνεπάγεται υψηλότερα πάγια λειτουργικά έξοδα, μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες και ενδεχομένως μικρότερη ευελιξία ως προς την προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.


Οι κλάδοι των ΜμΕ στους οποίους παρατηρούνται οι μεγαλύτερες απώλειες είναι των κατασκευών (απώλεια 82.000 επιχειρήσεων την 7ετία) και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (61.000 επιχειρήσεις).

Ολόκληρη η έκθεση του ΚΕΠΕ είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους

Οικονομία / Νέα μέτρα: Πιο νωρίς το επίδομα στους ενστόλους – Σε ποιες πληρωμές μηδενίζεται η χρέωση

Η εξειδίκευση για τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους, ενστόλους - Από τα μέσα Ιανουαρίου σε ισχύ τα μέτρα για τις χρεώσεις τραπεζών - Στα 100 ευρώ μηνιαίως το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους, από 1η Ιουλίου 2025
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εεεε να κάνουμε συναυλίες συμπαράστασης, να τους ξαναπροσλάβουμε ολους και να τους καλέσουμε για τσαι στην Βουλή. Τι? Α...ωχ αυτά δεν ισχύουν για πολίτες Β' κατηγορίας όχι δημοσίους υπαλλήλους?
Μεταξύ 2009-2013 έγιναν τα εξής λόγω μνημονίου..από περικοπές αμοιβών και συντάξεων ή κοινωνικών παροχών (π.χ. προς ασφαλιστικά ταμεία) του Δημοσίου χάθηκαν 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. αφορούν μισθολογικές απολαβές.Επίσης μπήκαν 33 δις ευρώ,νέοι φόροι..Σύνολο 53 δις..Ας πούμε ότι απέλυες 200000 από το δημόσιο..το όφελος θα ήταν γύρω στα 2-2,5 δις το χρόνο,μιας και ο μέσος μισθός είναι 1000 και κάτω ευρώ για όσους έχουν μέχρι 20 χρόνια..βγάλε και τους φόρους που δεν θα θα πληρώνουν... Ε,δεν θα πλήρωνες 33 δις φόρους,αλλά 31..Άρα η καραμέλα,ότι σου φταίνε για όλα οι Δ.Υ. κάποια στιγμή,θα πρέπει να σταματήσει...Όσοι διορίστηκαν με ρουσφέτι,κακώς και διορίστηκαν φυσικά,αλλά ποιοί τους διόρισαν άραγε??