Βγήκε από την ύφεση το Ηνωμένο Βασίλειο: 0,6% ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2024

Βγήκε από την ύφεση το Ηνωμένο Βασίλειο: 0,6% ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2024 Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Βγήκε από την ύφεση το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη κατά 0,6% το α’ τρίμηνο του 2024.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,6% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που είχαν προβλέψει ανάπτυξη κατά 0,4%.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, σχολιάζοντας το γεγονός, δήλωσε πως αποδεικνύει ότι η οικονομία έχει «γυρίσει σελίδα» - αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του skynews.com. «Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα για πολλούς ανθρώπους, αλλά το σχέδιο αποδίδει και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό», συμπλήρωσε ο Σούνακ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κηρυχθεί επισήμως σε ύφεση η βρετανική οικονομία, καθώς επί δύο διαδοχικά τρίμηνα (το 2023) η οικονομία συρρικνωνόταν. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Βρετανίας είχε συρρικνωθεί κατά 0,3% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου (το δ’ τρίμηνο του έτους), ενώ την αμέσως προηγούμενη περίοδο (το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου) είχε επίσης συρρικνωθεί κατά 0,1%. Η συρρίκνωση αποδόθηκε στη μειωμένη καταναλωτική δύναμη εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και λογαριασμών ενέργειας.

Τα τελευταία στοιχεία αποκάλυψαν επίσης καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη για τον Μάρτιο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τη διάρκεια του μήνα, το οποίο ήταν υψηλότερο από το 0,1% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα πάνω από το ONS, από 0,1% σε 0,2%.

Ενώ οι προηγούμενες υφέσεις ήταν μακροχρόνιες - όπως κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008 και του 2009 - η τελευταία αναμενόταν να είναι βραχύβια.

 

Με πληροφορίες από skeynews.com

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM