Εντοπίστηκαν τα πρώτα σπίρτα

Εντοπίστηκαν τα πρώτα σπίρτα Facebook Twitter
0

Οι ανασκαφές σε έναν οικισμό στο Ισραήλ έφεραν στο φως κάποια αντικείμενα, τα οποία ομάδα ερευνητών που τα μελέτησε, υποστηρίζει, ότι είναι το αρχαιότερο είδος σπίρτων, που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα.

Τα αντικείμενα εντοπίστηκαν στον αρχαίο οικισμό Sha'ar HaGolan, όπου ζούσαν άνθρωποι πριν από περίπου 8 χιλιάδες χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πήλινα και λίθινα κυλινδρικά αντικείμενα με λαξευμένη την άκρη τους.

Ο Ναάμα Γκόρεν Ινμπάρ, καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ που ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ο άνθρωπος είχε βρει τρόπο να ελέγχει τη φωτιά πολύ νωρίτερα από τη Νεολιθική εποχή και υπάρχουν σχετικά ευρήματα από εστίες φωτιάς που φτάνουν στην εποχή των Νεάντερταλ. Ομως δεν έχει εντοπιστεί κάτι που να δείχνει το πώς άναβαν μια φωτιά οι άνθρωποι εκείνες τις εποχές. Μόλις είδα αυτά τα αντικείμενα αμέσως σκέφτηκα ότι μοιάζουν με εργαλεία δημιουργίας φωτιάς. Εχοντας αυτή την ιδέα αρχίσαμε με την ομάδα μου να την εξετάζουμε ως ενδεχόμενο και τελικά την επιβεβαιώσαμε».

Οι ερευνητές εντόπισαν στα αντικείμενα σημάδια τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει μόνο αν κάποιος τα περιέστρεφε με δύναμη επάνω σε μια επιφάνεια, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως οι κάτοχοι των κυλίνδρων, τους περιέστρεφαν επάνω σε επιφάνειες προκειμένου μέσω της τριβής να ανάψουν μια φωτιά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ