O πρώτος των πρώτων στις Πανελλαδικές του 1990 άνοιξε ψησταριά

O πρώτος των πρώτων στις Πανελλαδικές του 1990 άνοιξε ψησταριά Facebook Twitter
22

Πριν από 26 χρόνια είχε περάσει πρώτος στο Μαθηματικό της Πάτρας, σήμερα είναι ιδιοκτήτης ψησταριάς. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Τρίγγο ο οποίος με τις επιδόσεις του στις Πανελλήνιες το 1990 είχε απασχολήσει το πανελλήνιο, ωστόσο αφού πήρε το πτυχίο του μαθηματικού, το άφησε στον τοίχο και άνοιξε τυροπιτάδικο. Αργότερα, αφού οι δουλειές πήγαιναν καλά άνοιξε και ψησταριά αλλά και φούρνο.

«Πρέπει να είσαι πολύ τυχερός σε κάποιες ειδικότητες για να μπορέσεις να κάνεις χρήματα! Γενικότερα όταν κάποιος σπουδάζει, σε όποια σχολή και να είναι αυτή δουλεύει το μυαλό του», είπε στην εκπομπή του Alpha «Αυτοψία», τονίζοντας με νόημα ότι «τα Μαθηματικά με βοήθησαν να μάθω τη λογική. Η λογική όμως δεν φτάνει, χρειάζεται φαντασία!»

« Αυτό είναι το δίδυμο που κάνει τη διαφορά» λέει ο πρώτος των πρώτων στις πανελλαδικές εξετάσεις του 1990.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

Ελλάδα / Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

«Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες για τον κόσμο και το μέλλον που θέλουμε να έχουμε» ανέφερε για τον Φοίβο Δεληβοριά, με αφορμή τα όσα είπε για την καλλιτέχνιδα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Για να συνεχίσω την κουβέντα με ένα προβοκατόρικο σχόλιο, το οποίο όμως πιστεύω ότι ισχύει απόλυτα: Ο πιο επιτυχημένος Έλληνας της γενιάς μας, ο Αλέξιος Τσίπρας :-), πέτυχε ακριβώς επειδή από πολύ νωρίς στην καριέρα του (κατά τη διάρκεια των σπουδών του) κατάλαβε τι ζητάει η "Αγορά" και προσάρμοσε το προϊόν του (τον εαυτό του ως) στις ανάγκες της. Πολλοί Έλληνες που "ανδρώθηκαν" επί Πασόκ ήθελαν έναν λαϊφστάιλ αριστερό, ένα κωμικό κακέκτυπο του Τσε Γκεβάρα, τον οποίο και αποκτήσανε. Το πρόβλημα βέβαια που προέκυψε έκτοτε, είναι ότι η συγκεκριμένη Αγορά εν τέλει παρήγαγε ένα προϊόν το οποίο ενδιαφέρει μόνο τον αυτιστικό μικρόκοσμο της Ελλάδας. Ως εξαγωγή (από 25/1/2015, την "Διαπραγμάτευση" και έκτοτε) το συγκεκριμένο προϊόν έπαθε την πανωλεθρία (στην διεθνή αρένα) που του αξίζει. Το πρόβλημα λοιπόν έχει να κάνει με τι είδους "αγορά" έχει συνδεθεί με το ελληνικό πανεπιστήμιο όλα αυτά τα χρόνια--με την εικονική πραγματικότητα των πολιτικών νεολαιών, οι οποίες παράγουν προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να σταθούν πουθενά εκτός Ελλάδας.
Δηλαδη για το οτι οι Bill Gates, Zuckeberg κ.α. διεκοψαν τις σπουδες τους στο Harvard (στο οποιο μπηκαν κατοπιν επιλογης) για να γινουν δισεκατομυριουχοι φταιει το αποτυχημενο αμερικανικο εκπαιδευτικο συστημα και η ανυπαρκτη συνδεση του με την αμερικανικη αγορα.
Άσχετο. Συγκρίνεις κάποιον που πήρε πτυχίο αλλά κατέληξε να εργαστεί και να επιτύχει σε άσχετο τομέα, με κάποιους που διέπρεψαν στον τομέα των σπουδών τους χωρίς να χρειαστεί να ολοκληρώσουν το πτυχίο τους. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποννοείς: στις περιπτώσεις που αναφέρεσαι η σύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την αγορά έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Πολλοί από τους επιτυχημένους "dropouts" χρωστούν μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους σε internships που έκαναν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (τα καλοκαίρια πχ)).
Δεν το ήξερα ότι ο δρόμος για την επιτυχία είναι στρωμένος με μαθητεία. Ακόμα και στατιστικά να το πάρεις για τις ίδιες τις ΗΠΑ διαψευδεται κάτι τέτοιο. Αλλά νταξει το TEDx "πουλάει". Ο Έντισον δεν χ@στηκε στο τάλαρο επειδή ήτανε μαθητευόμενος πτυχιούχος ενώ ο Τέσλα αμόρφωτος τεμπέλης.
Δεν είπα ότι η μαθητεία είναι εγγύηση επιτυχίας. Όμως το να δοθεί σε κάποιον (νέο συνήθως) η δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του μέσα στα πλαίσια μιας έμπειρης ομάδας επιστημόνων, εφευρετών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, ή άλλων εξειδικευμένων επαγγελματιών, να μάθει από αυτούς, να εφαρμόσει τις γνώσεις του και να δει προς τα που κινείται ο πραγματικός κόσμος, είναι σίγουρα μεγάλη βοήθεια και σπουδαία εμπειρία. (Τα TEDx δεν νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερη σχέση με το θέμα μας). Όσο για τον Έντισον ή τον Τέσλα, και οι δυο ξεκίνησαν να λύνουν πρακτικά προβλήματα και να εργάζονται στον πραγματικό κόσμο πολύ νέοι. Στην Ελλάδα τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση στην θεωρία, μας ενδιαφέρουν "τα σπουδαία" (π.χ. πώς "θα αλλάξουμε τον Κόσμο" την στιγμή που δεν μπορούμε να σώσουμε ούτε τον εαυτό μας) και τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά.
Τα TEDx έχουν μεγάλη σχέση αφού εκεί μέσα πας και σου μιλάνε για το πώς θα καταφέρεις να πετύχεις μέσω μαθητείας εκμεταλλευόμενος κάτι μπαρμπούτσαλα όπως networking. Εν ολίγοις σου λένε γίνε άμισθος εργαζόμενος και δικτυώσου μπας και... Που δεν στην πλειοψηφία. Λες και το να δικτυωθεις και το να μπορέσεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου προϋποθέτει το να είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές και μάλιστα χωρίς να πληρώνεσαι. Από κει και πέρα οποίος νομίζει πως σε μία οικονομία που κινείται με ανταγωνιστικά κριτήρια θα σου μάθει ο οποιοσδήποτε όλα τα μυστικά της τέχνης του,νομιζω βλέπει τον σημερινο κόσμο πολύ ειδυλλιακά. Ούτε ο Gates,ουτε ο Jobs,ουτε ο Edison γίνανε "επιτυχημενοι" επειδή κάποιος καλόβουλος τους έβαλε στο κουρμπέτι. Αυτο δεν γινότανε ούτε στις εποχές του μάστορα και του κάλφα.Ο κλεψας του κλέψαντος ήταν η φαση και πώς θα φάει ο ένας τον άλλον. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο Tesla όσο και ο Ritchie -συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους -πεθανανε στην ψάθα και ας ήταν πρωτοπόροι,σιγουρα περισσότερο από τους 3 προαναφερθέντες. Απλά δεν ήταν τόσο καλοί επιχειρηματίες. Δηλαδή δεν κάνανε ότι κάνανε έχοντας μονίμως στο μυαλό τους σε κάθε βήμα μία λέξη:κέρδος.
Αγαπητέ κύριε Vernedead, ονομάζομαι Darren και είμαι μαθητευόμενος του κυρίου Heston. Μέρος των καθηκόντων μου είναι η διακριτική χρήση του λογαριασμού του κυρίου Heston στην Lifo, όταν ο κύριος Heston έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις, όπως παραδείγματος χάριν αυτό το σαββατοκύριακο, κατά το οποίο ο κύριος Heston απουσιάζει για λόγους αναψυχής. Μου ζήτησε να σας διαβιβάσω τα εξής: ότι συμφωνεί επί της ουσίας με το μήνυμα σας, και ότι θα το σχολιάσει λεπτομερώς όταν επιστρέψει σε 1-2 ημέρες. Επίσης σας προτείνει να δείτε το παρακάτω βίντεο. Σας εύχεται δε (όπως και εγώ) καλό σαββατοκύριακο. Τα σέβη μου. --Darren.http://tinyurl.com/jrregtv
Λες και το να δικτυωθεις και το να μπορέσεις να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου προϋποθέτει το να είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές και μάλιστα χωρίς να πληρώνεσαι. Πηγή: www.lifo.gr Vernedead σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που γνωρίζω από πρώτο χέρι, τα internships είναι οργανωμένα και συχνά προσφέρουν και credits που αθροίζονται προς την απόκτηση του πτυχίου (ο περίφημος σύνδεσμος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αγοράς--ο τόσο μισητός στους Έλληνες φοιτητοπατέρες). Σχολείο και πανεπιστήμιο πηγαίνεις, και δεν πληρώνεσαι-- γιατί θεωρείται μέρος της εκπαίδευσής σου. Το ίδιο και τα internships. Στα εργαστήρια θετικών επιστημών πολύ συχνά βλέπεις ακόμα και παιδιά του Λυκείου (πολύ συχνά είναι ταλαντούχα παιδιά από Λύκεια υποβαθμισμένων περιοχών) να εργάζονται εθελοντικά προκειμένου να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις. Φυσικά η εμπειρία αυτή μετράει πάρα πολύ στις αιτήσεις για πανεπιστήμιο ή για δουλειά--ειδικά αν το project είναι σοβαρό, όπως όταν ο μαθητής έχει κερδίσει κάποιο τεχνολογικό ή επιστημονικό διαγωνισμό. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί Έλληνες μαθητές έχουν μεγαλώσει νομίζοντας πως είναι ιδιαίτεροι (βλέπε το καραγκιοζιλίκι της “βουλής Εφήβων” ή τις φοιτητικές νεολαίες--λες και βρισκόμαστε στην Λατινική Αμερική του '50 με αναλφαβητισμό 90%, όπου τότε οι ελάχιστοι, μεσοαστοί συνήθως, φοιτητές ήταν από κάποιες απόψεις όντως πρωτοπορία). Είναι γενικά αστείο να θεωρούν οι δεκαοκτάρηδες και εικοσάρηδες πως είναι πρωτοπορία (σε σχέση με τους σαραντάρηδες ή πενηντάρηδες καθηγητές τους). Σόρυ κιόλας. Όμως σε καταλαβαίνω απόλυτα γι αυτά που γράφεις περί "παιδιού για όλες τις δουλειές": γενικά στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα η macho κουλτούρα, και οι μεγαλύτεροι πατρωνάρουν και μειώνουν τους νέους—και αυτό φυσικά οδηγεί σε ένα σωρό προβλήματα. Σε άλλες χώρες τα έχουν ξεπεράσει αυτά τα βλακώδη θέματα, και σέβονται την προσωπικότητα των νέων εδώ και δεκαετίες.Κατά τα άλλα η ζωή είναι σκληρή, όπως πάρα πολύ καλά γνωρίζεις, και πρέπει "να κλέψεις την τέχνη σου" όπως λέγανε οι παλιοί παραγιοί--αυτό ισχύει ακόμα, και ας μην υπάρχουν παραγιοί πλέον. Δεν σκοτωνόμαστε μεταξύ μας στον ίδιο βαθμό όπως παλιά, αλλά η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διέπεται από δαρβινικούς κανόνες, όπως ανέκαθεν.
Μια άλλη ανάγνωση: ο τύπος άνοιξε τυροπιτάδικο. Επειδή το μυαλό του είναι ξουράφι (κάτι στο οποίο βοήθησε και η εκπαίδευσή του) πήγε καλά και άνοιξε και ψησταριά. Επειδή είναι λοιπόν τσακάλι ίσως (και το εύχομαι) κάποια στιγμή να ανοίξει κι ένα φοβερό εστιατόριο ή οτιδήποτε άλλο γουστάρει και τον κάνει ευτυχισμένο και του εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή (και κάτι παραπάνω) ζωή. Δηλαδή αν αυτή τη στιγμή δούλευε ως ιδιαιτερατζής ή φροντιστηριάς ή σε κάποια εταιρεία 330 μέρες οκτά...δωδεκάωρο και του φέρονταν σαν να είναι σκυλάκι θα ήταν πιο καταξιωμένος; κοντολογίς, ο πρώτος των πρώτων έγινε ένας επιτυχημένος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας... το πρόβλημα που είναι; γούσταρε ο άνθρωπος! Το παρουσιάζετε σαν να είναι η δουλειά του κάτι κατώτερο ή κάτι εύκολο. Δεν την έχω κάνει, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν μπορούν να κάνουν όλοι αυτά που έκανε αυτός...
Όταν το 1985 διαβάσαμε στην εισηγητική έκθεση του νόμου Κακλαμάνη για την Παιδεία την άποψη αυτή, δεν καταλαβαίναμε τι σημαίνει. Να ξοδεύονται κόποι και χρήματα, μόνο και μόνο για να λέει κάποιος ότι σπούδασε, φαινόταν ακατανόητο. Σήμερα, αυτή είναι η ισχύουσα άποψη. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε κάθε επίπεδο. Γίναμε καλύτεροι ή πιο μορφωμένοι; Κρίνε μόνος σου. Πετύχαμε πάντως να δικαιολογούνται οι πολιτικοί για την ανεργία, να φεύγουν οι πιο ικανοί και να λείπουν εργατικά χέρια, εκεί που σήμερα χρειάζονται.
Το πρόβλημα με τα ελληνικά πανεπιστήμια ειναι οτι παίρνουν καλούς μαθητες με όρεξη για διάβασμα και τους μετατρέπουν σε ασυνεπείς τεμπέληδες.Και δεν βλέπω πρόβλημα στο να γινεται ενας μαθηματικος ταβερνιάρης ή ένας γεωπόνος αγρότης.Αν μη τι άλλο θα μπορουν να διαβάζουν μια δανειακή σύμβαση και να κάνουν μια cost-benefit αναλυση της προκοπής.Αυτό γυρνάει σε κέρδος στην κοινωνία.
Η αποτυχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και της ανυπαρξίας σύνδεσής του με την ελληνική οικονομία αποτυπωμένα στην καριέρα αυτού του ανθρώπου.Σε κάποια άλλη χώρα μπορεί να εξελισσόταν σε διεθνούς φήμης επιστήμονα. Εδώ, αφού δεν είχε μέσο για το δημόσιο, άνοιξε τυροπιτάδικο. Τουλάχιστον πήγε καλά...
Τυροπιτάδικο και ψησταριά δεν χρειάζονται πτυχίο μαθηματικού. Μήπως να επιστρέψει τα χρήματα που ξόδεψε η Χώρα για να τον σπουδάσει; Ή οι σπουδές δεν κοστίζουν τίποτα; Αλλά, εμείς εδώ, ποτέ δεν μιλάμε για κόστος σπουδών..
Από πότε η φοίτηση σε μιά άλφα σχολή στο πανεπιστήμιο συνεπάγεται και εππαγελματική κατεύθυνση στο ίδιο αντικείμενο; Δεν είναι ο σκοπός του πανεπιστημίου να βοηθήσει το φοιτητή να ανοίξει το μυαλό του και τη φαντασία του; Πως είσαι σίγουρος ότι τα μαθήματα που πήρε δε τον βοήθησαν στη καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεών του; Εντέλει, οι γονείς του πλήρωσαν φόρους στο κράτος και έτσι, τα χρήματά τους συνέβαλαν στα δίδακτρα του, η κάνω λάθος;
γιατι οτι σπουδαζεις αυτο πρεπει να ακολουθησεις μετα ντε και καλα? δεν ειναι κακο η σπουδη ουτε σου υποσχεται κανεις οτι αυτη θα ειναι η δουλεια σου μετα αν βρεις κατι καλυτερο η κατι που να σου αρεσει περισσοτερο η δεν βρισκεις αυτο που θελεις.
Τι απίστευτα επιφανειακή ερμηνεία. Ο άνθρωπος αυτός, όπως και πολλοί άλλοι, μπορεί απλά να μην ήξερε στα 18 του τι ήθελε να κάνει στο μέλλον. Μπορεί απλά να αποφάσισε πως δεν ήθελε να ασχολείται όλη του τη ζωή με τα μαθηματικά, πως δεν του άρεσε το ακαδημαϊκό περιβάλλον ή πως ήθελε να είναι ανεξάρτητος και να έχει τη δικιά του επιχείρηση.Υπάρχουν εκατοντάδες λόγοι για τους οποίους μπορεί να χάραξε αυτή την πορεία πέρα από το "δεν είχε μέσο για το δημόσιο". Αλλά ξέρω, όταν κρατάμε στο χέρι σφυρί βλέπουμε παντού καρφιά.
@ Auslaender, ανώριμοςΠαιδιά μπορεί να είχατε δίκιο σ' αυτά που λέτε αν μιλούσαμε για έναν απλό μαθητή. Αλλά εδώ πρόκειται για τον πρώτο σε όλη την Ελλάδα τον άριστο των αρίστων. Όμως υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι η αριστεία δεν είναι μαγκιά αλλά αυτοταπείνωση. Πάω πάσο.
Ανώριμε,θυμάμαι κάποια στιγμή είχες δηλώσει "χριστιανός κομμουνιστης". Οκ για το πρώτο και τότε σου είχα απαντήσει. Για το δεύτερο, δεν ήξερα πως ο Κατρούγκαλος έχει ανοίξει σχολή μαθητευόμενων κομμουνιστών. Γιατί αυτά που λες μόνο ένας ...κομμουνιστής από τα Lidl σαν τον Κατρούγκαλο θα τα έγραφε.