Γιατροί θα εκπαιδευτούν να εντοπίζουν αδικαιολόγητα τραύματα που υποδηλώνουν παιδική κακοποίηση

Γιατροί θα εκπαιδευτούν να εντοπίζουν αδικαιολόγητα τραύματα που υποδηλώνουν παιδική κακοποίηση Facebook Twitter
2

Τραύματα παιδιών που δεν δικαιολογούνται από τις περιγραφές των γονιών και συγκεκριμένα ίχνη που μπορεί να υποδηλώνουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης εκπαιδεύονται να εντοπίζουν γιατροί από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας της Εταιρείας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, "Ελίζα". Μελανιές, περίεργες αμυχές, σημάδια στον κορμό μπορεί να είναι ενδεικτικά τέτοιων περιπτώσεων και να κινητοποιήσουν τους γιατρούς στην περαιτέρω διερεύνηση των αντίστοιχων περιστατικών.


Το ερχόμενο Σάββατο εκατόν σαράντα γιατροί θα συμμετέχουν σε σχετική ημερίδα ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Μανόλης Αναγνωστάκης" του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ενώ το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ημερίδες στο Ηράκλειο, την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα, τη Λάρισα και την Πάτρα. Η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα.


Κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπευθύνων της εταιρείας "Ελίζα" με δημοσιογράφους, στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής παιδιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο, Γιάννης Τσανάκας, ανέφερε ότι στην εν λόγω κλινική καταγράφονται κάθε χρόνο 15 με 20 περιστατικά που μεταφέρονται εκεί με την υποψία κακοποίησης παιδιών. Παρουσίασε, εξάλλου, περίπτωση στην οποία δύο αδελφάκια 7 και 14 ετών μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λόγω παραμέλησης και ανικανότητας των γονιών τους να τα φροντίζουν και αρνούνταν, μέσα στο νοσοκομείο, να λάβουν τροφή και νερό, ζητώντας να επιστρέψουν στους γονείς τους που τα κακοποιούσαν. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε γεγονότα παραμέλησης παιδιών από τις οικογένειές τους και μίλησε συγκεκριμένα για οικογένειες που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και για διαγνώσεις σιδηροπενικής αναιμίας και υποβιταμίνωσης σε παιδιά οικογενειών υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου που έχουν επιλέξει την αυστηρή χορτοφαγία.


Σε ό,τι αφορά τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, ή τα παιδιά με εισαγγελική εντολή, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφεύγονται ο συνωστισμός αλλά και η πολυήμερη παραμονή παιδιών στο νοσοκομείο, αυτά εισάγονται στα νοσοκομεία την παραμονή των εφημεριών των κλινικών, σύμφωνα με συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκδίδεται από την υγειονομική περιφέρεια, δηλαδή υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, παρουσία εθελοντών και κοινωνικών λειτουργών. "Το αποτέλεσμα είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο μέσος χρόνος παραμονής αυτών των παιδιών στην κλινική είναι κάτω από πέντε μέρες" πρόσθεσε ο κ. Τσανάκας.


Στον συγκεκριμένο τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει οι γιατροί κάθε ειδικότητας να αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής, Αλεξάνδρα Σολδάτου. Ως παράδειγμα έφερε την περίπτωση ενός παιδιού 4 ετών που το έφεραν οι γονείς του στο νοσοκομείο παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" με πόνο στην κοιλιά. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε γρατζουνιές στα αυτιά και μελανιές στον κορμό που δεν δικαιολογούνται από τυχόν πεσίματα. Όπως είπε, σε τέτοια συμβάντα γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με τους γονείς, να υπάρξουν περιγραφές κάποιου περιστατικού ή αιματολογικές εξετάσεις που θα αποδείξουν αν οι μελανιές οφείλονται σε αιματολογικό πρόβλημα. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε μπαίνουν και οι ίδιοι οι γονείς σε μια άλλη διαδικασία, μια πιο λεπτομερή κουβέντα για να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να διαπιστωθεί αν πράγματι πρόκειται για περιστατικό κακοποίησης. Όταν το παιδί είναι σε κατάλληλη ηλικία και μπορεί να μιλήσει, τότε παιδοψυχολόχοι και παιδοψυχίατροι προσπαθούν να συνομιλήσουν μαζί του και οι κοινωνικές υπηρεσίες έρχονται σε επαφή με την οικογένεια για την υποστήριξή της.


Όπως έγινε γνωστό, τα ευρήματα μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στην Ελλάδα έδειξαν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά έκθεσης στην σωματική βία (76.37%) μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Μάλιστα, όπως τόνισε και η διοικητική διευθύντρια της "Ελίζα", Αφροδίτη Στάθη, 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση.


Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, τόνισε ότι ο δήμος στηρίζει την προσπάθεια αυτή ώστε να υπάρχει μια συνολική προσέγγιση γύρω από το θέμα της παιδικής κακοποίησης, να αναγνωρίζονται εγκαίρως τα σημάδια και να αποφεύγονται περιστατικά υπερβολών. Η δικηγόρος, Ηλέκτρα Κουτσούκου, συνεργάτιδα της "Ελίζα" τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για την σύνταξη ενός πρωτοκόλλου για τον τρόπο αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης από νομικής πλευράς.


Στο μεταξύ, η "Ελίζα" υπενθυμίζει ότι αν κάποιος έχει ενδείξεις για κάποιο περιστατικό κακοποίησης σε γειτονικό σπίτι, έχει και εκείνος ένα κομμάτι της ευθύνης και μπορεί να κινητοποιηθεί, να σηκώσει το ακουστικό και να ειδοποιήσει την αστυνομία, τον εισαγγελέα, το Συνήγορο του Παιδιού ή να καλέσει τις τηλεφωνικές γραμμές 800 1132000 χωρίς χρέωση, το 1107 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το 11525 στην Ένωση Μαζί για το παιδί ή το 1056 στο Χαμόγελο του παιδιού.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέφα Αλεξιάδου: Το «αντίο» των τηλεοπτικών σεφ - «Όταν κάλεσε τον μαγειρικό κόσμο της Αθήνας, δεν πήγε κανείς» λέει ο Μαμαλάκης

Ελλάδα / Οι σεφ αποχαιρετούν την Βέφα Αλεξιάδου και ο Μαμαλάκης σχολιάζει: «Πριν μήνες δεν πήγε κανένας στο βιβλίο της»

Δηκτικός ο Ηλίας Μαμαλάκης αποδομεί τους μάγειρες και τηλεοπτικούς σεφ που αποχαιρέτησαν την Βέφα Αλεξιάδου σαν «εθνική μαγείρισσα», «καλύτερη από τον Τσελεμεντέ» αλλά πριν από λίγο καιρό της γύρισαν την πλάτη και δεν πήγαν στην παρουσίαση του βιβλίου της
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 στη δημοσιότητα - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για το 424 - Φαντάρος πήγε για επέμβαση θυροειδούς και πέθανε

Το περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, μετά την καταγγελία του 55χρονου αστυνομικού που χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα ενώ είχε καρκίνο - Ο πατέρας του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ξεσπά για ιατρικό λάθος
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Ελλάδα / Πολύχρωμο Σχολείο: «Αόρατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά στο σχολείο, αναίτια η αφαίρεση υλικού πρόληψης της βίας και του εκφοβισμού»

Η εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων καταγγέλλει την αφαίρεση εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμπεριληπτικού υλικού, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία
LIFO NEWSROOM