Ξεκίνησε το πρόγραμμα μετακίνησης βρεφών από δημόσια μαιευτήρια σε ανάδοχες οικογένειες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα μετακίνησης βρεφών από δημόσια μαιευτήρια σε ανάδοχες οικογένειες Facebook Twitter
2

Φιλοδοξώντας να βάλει τέρμα, ή έστω να περιορίσει, το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών στα μαιευτήρια, ξεκίνησε το πρόγραμμα μετακίνησης βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια και αποκατάστασής τους σε ανάδοχες οικογένειες.


Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ενημέρωσε, πως ήδη έχει ετοιμαστεί το προσχέδιο του νέου νόμου για την αναδοχή και την υιοθεσία, το οποίο θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο η ψήφισή του.


Χτες, μετακινήθηκαν τα πρώτα μωρά από τα μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» στο νέο χώρο που δημιουργήθηκε στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» (πρώην ΠΙΚΠΑ ή Νταού Πεντέλης) και στην πτέρυγα, η οποία ανακαινίσθηκε πλήρως για να φιλοξενεί μέχρι 15 βρέφη και νήπια.
Το πρόγραμμα υποδέχεται βρέφη από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας, με στόχο η παραμονή τους στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» να μην υπερβαίνει τους 9 με 10 μήνες. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες.


Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών συνολικά.


Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι οικογένειες, αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Τα πρόσωπα, που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών, θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε παιδιά άλλων γονιών για ένα χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους, όπως αυτή επαναξιολογείται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα.


Μέσω του προγράμματος θα μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού των παιδιών και συγχρόνως θα δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, «όλα αυτά ήταν ένα μακρόχρονο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και τον τελευταίο χρόνο υπήρξε έντονη προσπάθεια για την απομάκρυνση των βρεφών από τα μαιευτήρια από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρμενία: Το ΓΕΕΘΑ τοποθέτησε γέφυρες σε περιοχές της χώρας

Ελλάδα / Αποσυναρμολόγησαν γέφυρα 200 μέτρων στην Ελλάδα και έφτιαξαν 3 γέφυρες τύπου Μπέλεϋ στην Αρμενία

Πρώτα αποσυναρμολογήθηκε γέφυρα μήκους 200 μέτρων από τη Σίνδο - Το μηχανικό την κατήτμησε σε τρεις συλλογές - Τοποθετήθηκαν ήδη οι δύο και απομένει να μπει η τρίτη γέφυρα σε αρμενικό χωριό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια