Έρευνα για τα επικίνδυνα είδη που έχουν εισβάλει στη Ρόδο

Έρευνα για τα επικίνδυνα είδη που έχουν εισβάλει στη Ρόδο Facebook Twitter
0

Έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής της Δωδεκανήσου διεξάγεται από τον Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου.

Η έρευνα που θεωρείται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αφού τα τελευταία χρόνια έχουν «εισβάλει» στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου πολλά ξενικά είδη ψαριών κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ υλοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Υποτροφιών «Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου».

Η θάλασσα της Ρόδου θεωρείται μια από τις σημαντικότερες της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί είναι σταυροδρόμι για τα ξενικά είδη ψαριών που έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο προερχόμενα κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Η αιτία είναι ότι έχει αρκετά ζεστή θάλασσα και αποτελεί ένα hot spot για τα ψάρια αυτά. Οι διαδικασίες ενσωμάτωσης των ξένων ειδών στις κοινότητες των ψαριών και στο τροφικό πλέγμα δεν γίνεται χωρίς κινδύνους. Επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα και τα τοπικά αποθέματα σημαντικών, από οικονομική άποψη ειδών, με εμφανείς αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις.

Έχουν εμφανιστεί ξενικά είδη χωρο-κατακτητικά και άλλα εξαιρετικά τοξικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η παρακολούθηση της εγκατάστασης και της εξάπλωσης (χωρικής και χρονικής) των ξενικών ειδών ψαριών έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτίμηση της οικολογικής κατάστασης της περιοχής της Ρόδου.

Επειδή κανένας μη ειδικός δεν μπορεί να «αγγίξει» θέματα λεπτά και κυρίως ισορροπίας ενός οικοσυστήματος τόσο ζωντανού όσο η θάλασσα αλλά και ευτυχώς, αρκετά ανθεκτικού σε διαταράξεις, που μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά, το Ίδρυμα Σταματίου αποφάσισε να δεχθεί σχετική εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που λειτουργεί στους κόλπους του και να εμπιστευθεί τους ειδικούς επιστήμονες που εργάζονται στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου (ΥΣΡ) γνωστό ως Ενυδρείο - ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)- και να αναλάβει τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος με τον τίτλο: «Επίδραση των ξενικών ιχθύων στην παράκτια αλιεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου», για ένα χρόνο, από το καλοκαίρι του 2018 έως το καλοκαίρι του 2019.

Η προτεινόμενη έρευνα όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα Σταματίου εστιάζει το ενδιαφέρον της στη σύσταση της ιχθυοπανίδας, αυτόχθονης και ξενικής, που εμφανίζεται στις αλιευτικές δραστηριότητες στις ακτές της Ρόδου.

Το όλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πειραματική αλιεία με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία αλιεύουν με βιντζότρατα και με δίκτυα στην περιοχή της Ρόδου, στον κόλπο των Τριαντών και στον λόλπο Φαληρακίου, την ταξινόμηση των ψαριών πάνω στο αλιευτικό σκάφος, και μεταφορά τους στα εργαστήρια του Υδροβιολογικού Σταθμού για περαιτέρω αναγνώριση και μελέτη από τους ειδικούς επιστήμονες του Σταθμού.

Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η συμμετοχή και της μαθητικής κοινότητας της Ρόδου (των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου) σε όλες τις φάσεις του, γεγονός που θα εμβαθύνει και θα εμπλουτίσει ποσοτικά και ποιοτικά το πρόγραμμα που θα υιοθετηθεί από το Ίδρυμα.

Με τη συμμετοχή σε όλες τις φάσεις του προγράμματος των μαθητών Γυμνασίων της Ρόδου, θα αποκτήσει σημαντικό ειδικό βάρος η χορηγία του Ιδρύματος, γιατί θα εισχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο και στην Εκπαίδευση. Θα δοθεί η ευκαιρία σε μικρούς μαθητές παράλληλα με την ουσιαστική ενημέρωση που θα έχουν, να αναπτύξουν και την ευαισθησία τους στα θέματα περιβάλλοντος και θα ανακαλύψουν τον μυστικό κόσμο της θάλασσας και των ψαριών, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τράτες, τη δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο από τους ειδικούς επιστήμονες που θα τους ενημερώνουν για ό, τι συμβαίνει και ό,τι αντιμετωπίζουν στο ερευνητικό τους έργο.

Παράλληλα, θα δοθεί ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν και τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες και ενδιαφέροντα παίρνοντας φωτογραφίες σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, σχεδιάζοντας ό,τι τους κινεί το ενδιαφέρον και ίσως τους δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους σε επιστημονικούς τομείς που δεν θα γνώριζαν διαφορετικά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM
Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM