Η μοναδική πόλη που παράγει μετάξι στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα

Η μοναδική πόλη που παράγει μετάξι στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Το μετάξι που παράγεται στο Σουφλί θεωρείται κορυφαίο ως προς την ποιότητά του- καλύτερο ακόμη και από το κινεζικό -ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για την περιοχή είναι τεράστιες καθώς είναι η μοναδική στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που ασχολείται με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του νήματος από το κουκούλι του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου οι αναπτυξιακές δυνατότητες που αναμένεται να δημιουργήσει η επαναλειτουργία του αναπηνιστηρίου που κατασκευάστηκε στην περιοχή πριν από δώδεκα χρόνια με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό για την επεξεργασία του μεταξιού, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ θα είναι μεγάλες. "Βλέπουμε τα λάθη του παρελθόντος και αυτή τη στιγμή καλούμαστε να βρούμε λύση για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υποδομή που ανήκει σε μια δημοτική επιχείρηση που βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Το εργαστήριο θα μπορούσε να δώσει στους παραγωγούς μεταξοσκώληκα τη δυνατότητα να αναπηνίζουν ταχύτατα το κουκούλι για να κατασκευάσουν το νήμα του μεταξιού. Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά το κόστος της καλλιέργειας και τις απώλειες μεταξιού κατά την επεξεργασία ενώ θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα της επεξεργασίας και τις ποσότητες του παραγόμενου και εμπορεύσιμου μεταξιού" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Βαβίας,

Ο παραγωγός Νικόλαος Μπουρουλίτης λέει:

"Το αναπηνιστήριο μας είναι απαραίτητο. Αυτή τη στιγμή το Σουφλί είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη που παράγει μετάξι. Στη Βουλγαρία υπάρχει ένα Ινστιτούτο και στην Τουρκία είχε δημιουργηθεί κάποιο τμήμα σε ένα πανεπιστήμιο, όμως κανείς άλλος δεν ασχολείται. Παράλληλα, το προϊόν αυτό ζητείται σήμερα από παντού: από εταιρείες αεροναυπηγικής, φαρμακευτικές εταιρείες, την πολεμική βιομηχανία, τον χώρο της κατασκευής μουσικών οργάνων, ακόμη και από τον τομέα των νέων τεχνολογιών"

Όλα τα μέλη της οικογένειας Μπουρουλίτη ασχολούνται με το μετάξι. Η αγάπη τους για αυτό τους οδήγησε στην δημιουργία του μουσείου με το όνομα «Γνάφαλα»

Η λέξη παραπέμπει στην πρώτη αράχνη που πετάει ο μεταξοσκώληκας για να σταθεροποιήσει τη φωλιά του, το κουκούλι. "Το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου 'Γνάφαλα' το έφτιαξε πριν από 40 χρόνια ο πατέρας μου, που ήταν αντικιέρ και έκθετε εκεί διάφορα αντικείμενα με χαρακτηριστικό το μετάξι. Εμείς διευρύναμε το χώρο και σήμερα παρουσιάζονται σε αυτόν μουσικά όργανα, πολεμικά είδη, θρησκευτικά σκεύη, φορεσιές και πολλά άλλα αντικείμενα που εξιστορούν την ιστορία της πόλης" σημειώνει ο Νικόλαος Μπουρουλίτης και δηλώνει: "όσο και αν η κρίση προκαλεί προβλήματα, όσο και αν δημιουργεί δυσκολίες στον κόσμο που ασχολείται με το μετάξι, είμαστε αποφασισμένοι με νύχια και με δόντια να κρατηθούμε!".

 

Παλιότερο ρεπορταζ για το Σουφλί απο την ΝΕΤ και την εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα":

 


 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το να είσαι η μοναδική πόλη της Ευρώπης που παράγει μετάξι ήταν όντως φοβερό πλεονέκτημα τον καιρό που το μετάξι για να έρθει από την Κινα ήθελε 8.000 χιλιόμετρα με τα πόδια μέσα από ερήμους, εχθρικά βασίλεια, ληστές κλπ. Καλά ότι οι ντόπιοι χωριάτες το θεωρούν ανώτερης ποιότητας από το κινεζικό δεν είχα καμία αμφιβολία, όπως οι πιλότοι μας είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, τα ελληνικά G3A3 καλύτερα από τα τούρκικα γιατί είναι από ελληνικό σίδηρο που είναι ανώτερης ποιότητας, το φυστίκι Αιγίνης καλύτερο από το τριπλάσιου μεγέθους Ιρανικό, οι έλληνες γιατροί περιζήτητοι, η ελληνική φούντα καλύτερη από το σκανκ, η αρχαία ελληνική γλώσσα η μόνη που καταλαβαίνουν οι υπολογιστές και πάει λέγοντας.