Έλληνες πήραν την 1η θέση σε διαγωνισμό της NASA με «διαστημικό θερμοκήπιο»

Έλληνες πήραν την 1η θέση σε διαγωνισμό της NASA με «διαστημικό θερμοκήπιο» Facebook Twitter
4

 

Έλληνες πήραν την 1η θέση σε διαγωνισμό της NASA με «διαστημικό θερμοκήπιο» Facebook Twitter

Ομάδα 8 Ελλήνων νεαρών επιστημόνων κέρδισε 770 διαστημικές εφαρμογές από όλο τον κόσμο σε διαγωνισμό της NASA Πρόκειται για την πρόταση ανάπτυξης ενός αεροπονικού θερμοκηπίου το οποίο θα λειτουργεί στις αντίξοες συνθήκες της επιφάνειας του Άρη διαθέτοντας ενεργειακή αυτονομία. Η ελληνική συμμετοχή κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Βest Mission Project” του διεθνούς διαγωνισμού «Ιnternational Space Apps Chlaenge 2013”, της NASA. Στόχος του διαγωνισμού, η ανάπτυξη δομών που θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τις προμήθειες τροφίμων υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο παρατεταμένες επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη.

Η ελληνική πρόταση με τον ευφάνταστο τίτλο «Popey on Mars” προτείνει, όπως σημειώνει το Βήμα, ένα εξοπλισμένο αεροπονικό σύστημα καλλιέργειας το οποίο διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα, αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα για να εξασφαλίζει σταθερές συνθήκες στο εσωτερικό του θερμοκηπίου. Η λύση στηρίζεται στο σπανάκι, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες καλλιέργειες. Στη διάρκεια της νύχτας, το θερμοκήπιο που έχει διάρκεια ζωής 45-65 ημερών, μοιάζει με κάψουλα  με διάμετρο ενός μέτρου. Την ημέρα ο θόλος ανοίγει και αποκαλύπτονται τα φωτοβολταικά πάνελ που εξασφαλίζουν ενέργεια για την αυτόνομη λειτουργία του.

 

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 9 χιλιάδες άτομα από 83 χώρες και στην Αθήνα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και το hackerspace.

Η νικήτρια ελληνική ομάδα αποτελείται από τους: Παναγιώτη Μπαιράμη, Μάνθο Παπαματθαίου, Θεμιστοκλή Καραφασούλη, Λυδία Πολύζου, Χάρις-Κλειώ Κόρακα, Σωτήρη Παναγιώτου, Αγησίλαο Ζησιμάτο και Αλφρέδο-Παναγιώτη Δαμκαλή.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θάνατος φοιτητή από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: «Ήταν ραγδαίο το μικρόβιο, δεν το πρόλαβαν», λέει η μητέρα του

Ελλάδα / Νεκρός φοιτητής από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: «Ήταν ραγδαίο το μικρόβιο, δεν το πρόλαβαν», λέει η μητέρα του

«Οι γιατροί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους» συμπλήρωσε - Τι είναι, πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα της «κερευνοβόλου μηνιγγίτιδας»
LIFO NEWSROOM
Ομαδικός βιασμός 16χρονης στην Πάτρα: Ελεύθεροι με όρους οι δύο κατηγορούμενοι

Ελλάδα / Ομαδικός βιασμός 16χρονης στην Πάτρα: Ελεύθεροι με όρους οι δύο κατηγορούμενοι

«Τη βρήκαμε καθιστή σε πεζούλι, έτρεμε», λέει η μητέρα της - Το σχόλιο του αστυνομικού θείου της ανήλικης για το μήνυμα που της έστειλε ο «μποξέρ», ο τρίτος δράστης που αναζητά η αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Ο καθηγητής Σύψας εξηγεί τι είναι και πώς προσβάλλει τον οργανισμό

Ελλάδα / Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Ο καθηγητής Σύψας εξηγεί τι είναι και πώς προσβάλλει τον οργανισμό

Η εξέλιξή της είναι ραγδαία, ενδεχομένως ακόμη και μέσα σε λεπτά της ώρας, εξηγεί στη LiFO ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων - Ποια είναι τα συμπτώματα
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Για «αναπτερωμένες ελπίδες» επαναλειτουργίας μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ελλάδα / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Για «αναπτερωμένες ελπίδες» επαναλειτουργίας μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Η διαδικασία προχωρά με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» αυτή τη φορά είπε σε τουρκόφωνο μέσο ο Λάκης Βίγκας - «Δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια», λέει ο δικηγόρος Κεζμπάν Χατέμι
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Mηνιγγίτιδα: Σπάνια κεραυνοβόλο μορφή υπέστη ο 20χρονος, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι γιατροί

Ελλάδα / Μηνιγγίτιδα - Πάτρα: Σπάνια κεραυνοβόλο μορφή υπέστη ο 20χρονος, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι γιατροί

Οι συμφοιτητές του 20χρονου φοιτητή που κατέληξε σε λίγες ώρες από μηνιγγίτιδα και το προσωπικό του Πανεπιστημίου που βρίσκονταν στην ίδια αίθουσα εχθές, λαμβάνουν την απαραίτητη χημειοπροφύλαξη - Ιχνηλατούνται οι επαφές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Δεν υπάρχει καμία πατέντα να "αξιοποιηθεί". Τα παιδιά στο hackerspace.gr λειτουργούν μέσα στα πλαίσια και τη λογική του ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοιχτού κώδικα (ΕΛΛΑΚ), συμπεριλαμβανομενου και του συγκεκριμένου project τα σχέδια του οποίου είναι ανοιχτά στον καθένα να τα κατεβάσει και να τα επαναχρησιμοποιήσει/επεκτείνει όπως εκείνος θέλει, πάντοτε χρησιμοποιώντας την σχετική άδεια (υποθέτω πως είναι η GNU General Public Licence ή κάποια άδεια Creative Commons).