Slate: Τα άγρια ζώα στο Αττικό Πάρκο απειλούνται με λιμοκτονία

Slate: Τα άγρια ζώα στο Αττικό Πάρκο απειλούνται με λιμοκτονία Facebook Twitter
φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
7

Τα δελφίνια κανονικά δεν ανησυχούν για την οικονομική κρίση. Αλλά τα σημερινά οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα μπορεί να σύντομα να έχουν θανατηφόρα επίδραση στα δελφίνια, τους πιγκουίνους, τους λεμούριους, και τα άλλα ζώα στο Αττικό Πάρκο, αναφέρει το δημοσίευμα του Slate.

Για πολλούς από τους 2.200 κατοίκους του ζωολογικού κήπου επιβάλλεται εισαγωγή ειδικών τροφών για την επιβίωσή τους, κάτι που όμως καθίσταται πλέον δύσκολο λόγων των τραπεζικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση, οι οποίοι μπλοκάρουν την πρόσβαση σε ξένες αποστολές, αναφέρει το ρεπορτάζ. "Χωρίς άμεση ανακούφιση, μερικά από τα ζώα του ζωολογικού κήπου ίσως είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από την πείνα" προσθέτει ο αρθρογράφος.

 

Το πρόβλημα για το Αττικό Πάρκο προκύπτει από τους ελέγχους κεφαλαίου. Οι κανόνες αυτοί περιορίζουν σοβαρά τις αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τη μεταφορά χρημάτων σε ξένες τράπεζες. Θορυβημένοι από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι προμηθευτές του ζωολογικού κάνουν εκ των προτέρων απαιτητά τα μετρητά. Αλλά ο Jean-Jacques Lesueur, ιδρυτής του Αττικού Πάρκου, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ή να μεταβιβάσει επαρκή κεφάλαια για να πληρώσει τους προμηθευτές του στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Ως αποτέλεσμα, ο ζωολογικός κήπος ενδέχεται σύντομα να ξεμείνει από ψάρια, σκουλήκια, πρόσθετα και άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα απαραίτητα για τη διατροφή ορισμένων ζώων.

Όταν χώρες βρίσκονται σε πολιτική ή οικονομική αναταραχή, τα ζώα των ζωολογικών κήπων συχνά πέφτουν θύματα της έλλειψης τροφίμων αναφέρει το Slate το οποίο επικαλείται τα παραδείγματα της κρίσης στην Ουκρανία το 2014, τη Βαγδάτη, στο Κουβέιτ, το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν, περιπτώσεις που οδήγησαν στην εγκατάλειψη και το θάνατο χιλιάδων ζώων ζωολογικών κήπων.

Η πανίδα στο Αττικό Πάρκο αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση και όχι πόλεμο επισημαίνεται. Η προοπτική του Πάρκου ωστόσο, παραμένει ζοφερή ακόμη και αν η κυβέρνηση χαλαρώσει τους τραπεζικούς περιορισμούς.

Η επισκεψιμότητα του ζωολογικού κήπου έχει μειωθεί δραματικά καθώς το διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα στέρεψε. γράφει ο Mark Joseph Stern στο άρθρο του. Δυσοίωνα είναι όμως και τα νέα μέτρα που φέρνουν τεράστιο φόρο που θα πλήξει και άλλο το Αττικό Πάρκο.

Αυτή τη στιγμή, ο Lesueur θέλει απλά να βρει τρόπο ώστε τα ζώα του να συνεχίσουν να τρέφονται. Από εκεί και πέρα, δεν έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο για να κρατήσει τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο σε λειτουργία. Φαίνεται ότι, το 2015, ένας ζωολογικός κήπος μπορεί να είναι η πολυτέλεια που η Αθήνα απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, καταλήγει το Slate.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το Αττικο Παρκο ειναι μια σπανια,οσο και υπεροχη,για τα ελληνικα δεδομενα προσπαθεια.Η οποια απεδωσε ενα θαυμασιο εργο,ειδιακα προς οφελος των παιδιων μας.Την οποια οφειλουμε,φυσικα,σε εναν ξενο....Τα δυσμοιρα ζωα του κινδυνευουν τωρα να πεθανουν της πεινας λογω της καταστασης.Το να υποστουν αυτα τα αθωα ζωα τις συνεπειες οσων επραξαν καποια διποδα "ζωα" τα οποια κυκλοφορουν ελευθερα εκτος παρκου, ειναι μεγαλη αδικια ,την οποια δεν θελει ουτε ο Θεος ουτε ο Διαβολος-ο "προστατης"των "διποδων ζωων"που προαναφεραμε.Το να αντιμετωπισθει αυτο το προβλημα αμεσα απο τους "αρμοδιους"μπορει να μην ειναι "μειζονος σημασιας"ζητημα ,σε συγκριση με τα αλλα προβληματα της χωρας και της πλειονοτητας των πολιτων της.Ειναι ομως το απολυτο μετρο πολιτισμου για μια χωρα.Και οφειλουμε να γνωριζουμε οτι τυχον"αμελεια" για την αποτελεσματικη αντιμετωπιση του θα κοστισει στην χωρα μας παρα πολυ,ιδιαιτερα σε επιπεδο εξαιρετικα αρνητικης προβολης παγκοσμιως.
Προεχει να σωθουν τα ζωα, να μην πεθανουν απο την πεινα. Το ποιες εναλλακτικες λυσεις υπαρχουν - μεταξυ των οποιων και η ασφαλης μεταφορα τους σε μεγαλα παρκα του εξωτερικου που προσιδιαζουν στο φυσικο τους περιβαλλον ειτε η ενταξη τους σε αυτο ειναι κατι που πρεπει να εξεταστει αμεσα. Αν ειναι να κλεισει το παρκο ας κλεισει με αυτο τον τροπο και οχι με το θανατο απο πεινα των ζωων που φιλοξενει...
...μακάρι το παιδί μου να μη δει ποτέ πιγκουίνους, ή λεμούριους , παρά μόνο σε ντοκιμαντέρ ή βιβλία... αν είναι να πληρώνουν με την ελευθερία τους... όχι, να μη δει κανείς μας ζώα που δεν είναι η θέση τους εδώ... δεν έχει νόημα. Είναι εγωιστικό και σαδιστικό. Δε θα έπρεπε καν να θεωρείται ψυχαγωγία η επίσκεψη σε ένα τέτοιο πάρκο, πόσο μάλλον σε έναν απλό ζωολογικό κήπο. Η ταπείνη μου γνώμη.
Ναι, θ' αφήσουμε καμήλες στην Ποσειδώνος και ρινόκερους στο Θησείο. Τα λιοντάρια θα είναι ενα μικρό πρόβλημα αλλά μάλλον θα τα υιοθετήσει ο Καμμένος για να τα βαλσαμώσει για το σαλόνι του ... Συγγνώμη, έχεις πάει να δεις τι ζώα διαβιούν εκεί; Πώς θα ελευθερώσεις τόσα άγρια είδη που έχουν μάθει να ζουν στην αιχμαλωσία και πολύ μακριά απ' τους φυσικούς τους βιοτόπους; Π.χ. υπάρχουν σιβηριανές τίγρεις και κροκόδειλοι, πού θα επιβιώσουν, στα Καμμένα Βούρλα;