Aστεροσκοπείο Αθηνών: Ανησυχητικά τα στοιχεία Φεβρουαρίου για το κλίμα και τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Aστεροσκοπείο Αθηνών: Ανησυχητικά τα στοιχεία Φεβρουαρίου για το κλίμα και τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Καμπανάκι ανησυχίας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου μήνα και το ρεκόρ στις μέσες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στην Ελλάδα που ήταν έως και κατά 5,8°C υψηλότερες από τις αντίστοιχες της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα στο Έθνος.

Επιπλέον αναφέρεται πως το πεντάμηνο Οκτώβριος 2015 - Φεβρουάριος 2016 οι βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και στην Κρήτη ήταν σημαντικά περιορισμένες κάτι που προκαλεί ανησυχία για τα υδατικά αποθέματα -κυρίως των νησιών- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σαν αποτέλεσμα, οι γεωπόνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, ειδικά των ελαιόδεντρων στη Νότια Ελλάδα.


Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο μήνας που παρήλθε ήταν ο θερμότερος Φεβρουάριος της δεκαετίας για τη χώρα μας, με τις περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα συνήθη.
Την τελευταία ημέρα του μήνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, το φράγμα των 30°C «έσπασε» στον Αλικιανό Χανίων, όπου κατεγράφη θερμοκρασία 30,5°C.


«Στο Θησείο, όπου έχουμε την παλαιότερη βάση δεδομένων, η μέση μέγιστη θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 18,9°C, υπερβαίνοντας κατά 5 βαθμούς της κλίμακας την κλιματική τιμή των ετών 1961-1990. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ήταν η υψηλότερη μέση τιμή για Φεβρουάριο στην Αθήνα τα τελευταία 100 χρόνια», εξηγεί ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

«Πρωταθλητές» υψηλών θερμοκρασιών αναδείχθηκαν τον Φεβρουάριο η Πτολεμαΐδα με +5,8°C απόκλιση από τη μέση μέγιστη τιμή των τελευταίων δέκα ετών, η Αμφίκλεια και το Νευροκόπι με +5,3°C απόκλιση.

Σε ποιες περιοχές σημειώθηκαν πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα

«Μπορεί στη Δυτική Ελλάδα να μην είχαμε τις υψηλότερες αποκλίσεις της επικράτειας, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Δεκέμβρης ήταν πολύ ξηρός, για παράδειγμα στην Αρτα είχαμε μηδενική βροχή, κάτι που δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει, προκαλούν αίσθηση», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.


«Πολύ μεγάλη σημασία έχει, επίσης, το γεγονός ότι στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα το κρίσιμο πεντάμηνο Οκτωβρίου - Φεβρουαρίου, που είναι σημαντικό για τα υδατικά αποθέματα, είχαμε πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις».


Στη Σαμαριά το ύψος της βροχόπτωσης το εν λόγω χρονικό διάστημα άγγιξε το 50% της μέσης κλιματικής τιμής, ενώ ήταν χαμηλότερο κατά 66% σε σχέση με τις βροχές της περσινής περιόδου. Μειωμένες κατά 66% σε σχέση με πέρυσι ήταν οι βροχοπτώσεις και στο Σπήλι Ρεθύμνου, ενώ σε αρκετά νησιά οι τιμές κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
«Η Κρήτη είναι από τις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο την περίοδο αυτή», λέει στο «Εθνος» ο ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας στα ΤΕΙ Κρήτης κ. Σπύρος Λιονάκης.


«Ολα τα δέντρα έχουν κάποιες απαιτήσεις σε ψύχος για να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο και να καρποφορήσουν.
Για παράδειγμα, το ακτινίδιο θα πρέπει να εκτεθεί τουλάχιστον 900 ώρες σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C για να καρποφορήσει σωστά, η ελιά θα πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C επί δέκα εβδομάδες, ενώ η χονδρολιά Χαλκιδικής σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 12°C. Υπ' αυτήν την έννοια η περίοδος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου είναι πολύ κρίσιμη για τις σοδειές.


Επιπλέον εκφράζονται φόβοι και για την παραγωγή με τον ομότιμο καθηγητή Δενδροκομίας στα ΤΕΙ Κρήτης κ. Σπύρο Λιονάκη να σημειώνει πως όταν η βλάστηση ξεκινά από τώρα, έστω και ατελής, τον Μάιο που υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για το δέσιμο του καρπού τα άνθη θα έχουν χάσει τη δυναμική τους, με αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή.

πηγή: Έθνος

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τελικά υπάρχει κάτι που πηγαίνει καλά σ'αυτό τον τόπο?(μου φαίνεται οτι το ρεκόρ γκαντεμιάς παλαιού πρωθυπουργού, το έχει σπάσει ο τωρινός)