Ανακοινώθηκε μία σημαντική αλλαγή στο ψωμί που τρώμε

Ανακοινώθηκε μία σημαντική αλλαγή στο ψωμί που τρώμε Facebook Twitter
7

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν σήμερα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που αφορά τη μείωση του αλατιού σε όλα τα είδη ψωμιού που πωλούνται από αρτοποιεία-μέλη της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, με στόχο η περιεκτικότητα αλατιού στο τελικό προϊόν (ψωμί) να μην ξεπερνάει το 1,2%.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ψωμί είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί μοντέλο διατροφής που συνάδει με την υγεία και τη μακροζωία. Το ψωμί μπορεί ταυτόχρονα όμως να αποτελέσει και κρυφή πηγή αλατιού στη διατροφή του Έλληνα. Πολλοί αρτοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες μείωσης αλατιού σε ένα ή περισσότερα είδη ψωμιού. Όμως η μείωση της προσθήκης αλατιού για την παρασκευή όλων των ειδών ψωμιού από όλους τους φούρνους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και χωρίς διακρίσεις στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης αλατιού στο γενικό πληθυσμό.

Η μείωση αλατιού στο ψωμί είναι εύκολα επιτεύξιμη, δεν επιφέρει αλλαγές στην υπόλοιπη συνταγή και, σε όποιες χώρες του κόσμου έχει επιτευχθεί, η μείωση αυτή είναι αποδεκτή από τον καταναλωτή.

Αν και το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά εθελοντικές δράσεις από τους αρτοποιούς, ο ΕΦΕΤ θεωρεί ότι οι αρτοποιοί είναι ευαισθητοποιημένοι και θα συμβάλουν με κάθε δυνατό μέσο σε αυτή την προσπάθεια, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Τα αρτοποιεία που θα δεσμεύονται σε αυτή τη δράση, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους το λογότυπο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ «Λιγότερο Αλάτι – Καλύτερη Υγεία» προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής ότι συστρατεύονται στην εκστρατεία μείωσης αλατιού.

Σε αυτή την περίπτωση, ο υπεύθυνος της επιχείρησης θα πρέπει να αποστείλει στην ΟΑΕ υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή του με τα στοιχεία της επιχείρησής του και η επιχείρηση θα λάβει το λογότυπο από την ΟΑΕ. Τα στοιχεία όσων επιχειρήσεων συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα αναρτώνται σε σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα της ΟΑΕ για την προβολή τους στη δράση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Μπράβο! Μακάρι να γινόταν και υποχρεωτική η μείωση της προσθήκης αλατιού -πόσο μάλιστα όταν στη Μ.Βρετανία θα επιβληθεί, λέει, επιπλέον "φόρος ζάχαρης" για αναψυκτικά και λοιπά junk-food αποβλέποντας στο να αποθαρρύνουν μερίδα κόσμου να τα καταναλώνει.
Μα γιατι αρτοπαρασκευαστη??? Πολυ ρευμα, πολυ ωρα και τιποτα το ιδιαιτερο...Και το ζυμωμα ειναι πιο γρηγορο τελικα, σκεψου εγω που δεν το'χω με το μαγειρεμα, κανω πολυ ωραιο ψωμι. Εκτος αν εχουν εξελιχθει πολυ οι αρτοπαρασκευαστες. Πριν καμια 10αρια χρονια ειχε η μανα μου κ εκανε 2-3 ωρες κ πολυ θορυβο.
α. Είμαι τεμπέλαβ. Όχι και πολύ ρεύμα! Ο φούρνος της κουζίνας θα έκαιγε το τριπλάσιο για να ψήσει ένα ψωμί.γ. 3 ώρες κάνει το βασικό πρόγραμμα γιατί η πιο πολύ ώρα είναι που κάθεται το ψωμί για να φουσκώσει. Δε μπορείς να την επισπεύσεις αυτή τη διαδικασία αν χρησιμοποιείς μαγιά. Και στο χέρι που ζυμώνεις δεν την αφήνεις τη ζύμη στην άκρη δύο φορές να φουσκώσει;δ. Ο θόρυβος είναι καναδυο δεκάλεπτα σύνολο, μόνο όταν ζυμώνει. Όταν φουσκώνει και όταν ψήνει είναι αθόρυβο.