Η ΕΛΑΣ διέκοψε την περίθαλψη επιζώσας βιασμού που αιμορραγούσε, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο «Έλενα»

Η ΕΛΑΣ διέκοψε την περίθαλψη επιζώσας βιασμού που αιμορραγούσε, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο «Έλενα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Επιζώσα βιασμού που προσήλθε στα επείγοντα του «Έλενα» με κολπική αιμορραγία, αναγκάστηκε να μεταβεί για ώρες σε Αστυνομικό Τμήμα -χωρίς την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη- λόγω της παρέμβασης αστυνομικών, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στο γενικό νοσοκομείο και μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», κάνουν λόγο για «ωμή παρέμβαση στη διαδικασία της περίθαλψης» και υποβολή του θύματος που «είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευση της στα επείγοντα», σε «πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ».

«Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστικη διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση, όπως ορίζει ο νόμος» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

H ανακοίνωση των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο - Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»:

«Σοκαρισμένες/οι και οργισμένες/οι είμαστε μετά από ενημέρωση που είχαμε για περιστατικό γυναίκας θύματος βιασμού που προσήλθε πρόσφατα σε εφημερία του νοσοκομείου μας. Ζήτησε ιατρική βοήθεια, καθώς είχε πόνο στην κάτω κοιλιά και κολπική αιμορραγία. Είχε υποστεί βιασμό τρεις ημέρες πριν την προσέλευση της στα επείγοντα. Μετά από σύσταση των εφημερευόντων επικοινώνησε με την αστυνομία. Αυτό που ακολούθησε είναι επονείδιστο.

Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης της, η υποβολή της σε πολύωρη αναμονή σε ένα ΑΤ, για να υποβάλλει κατάθεση, η πλήρης έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών, αποδεικνύουν στην πράξη την ακραία σεξιστική πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες και πολύ περισσότερο στις κακοποιημένες γυναίκες.

Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό, να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της, να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο Α.Τ. του λεκανοπέδιου. Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Αν μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δεν παρενέβαινε σε αυτή την εξοργιστικη διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση, όπως ορίζει ο νόμος. 

Εν τω μεταξύ οι μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό με υψηλό αίσθημα ανθρωπιάς προσπαθούσε να βοηθήσει σε συνθήκες ελλείψεων και υπερεργασίας, αντιλαμβανόμενο το παράλογο της όλης διαδικασίας. Ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι θα κληθεί την επόμενη μέρα για να καταθέσει σε ψυχολόγο και ότι θα την δει ιατροδικαστής τη μεθεπόμενη μέρα. Και με κάποιες ιατρικές συστάσεις ξαναγύρισε σπίτι της. Πέρασαν ημέρες και ακόμα κανένας δεν την έχει καλέσει. Η διαδικασία αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Το αν θα γίνει ο ενδεδειγμενος έλεγχος και η αντιμετώπιση ενός βιασμού δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση ή την προσωπική ενημέρωση κάθε συναδελφισσας/ου.Η σκληρή υποστελεχωση που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια έχει τσακίσει τη δυνατότητα να υπάρχει επαρκές προσωπικό από μαίες, νοσηλεύτριες, γιατρούς μέχρι κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους στα νοσοκομεία μας.

Ακόμα και το προφανές της προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων, το να υπάρχει ειδικός χώρος εξέτασης μέχρι λομωξιολογική κάλυψη είναι ζητούμενο. Χρειάστηκε να κληθεί η διοίκηση για να τηρηθούν τα προφανή. Μάλιστα, την ώρα της σύσκεψης της διοίκησης, συζητήθηκε να καλεστεί ψυχολόγος συμβασιούχος του ΕΟΔΥ, ωστόσο δεν εφημέρευε. Είναι οι εργαζόμενοι που ο Γεωργιάδης ήθελε να απολύσει τέλη Απρίλη και τους έδωσε μια ψωροπαράταση, όπως κάνει με όλους τους συμβασιούχους.

Μέρες μετά εκκρεμεί η ιατροδικαστική εξέταση. Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, η κυβέρνηση και το υπουργείο με τη δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δε δίνουν δεκάρα για την περίθαλψη τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Δημιουργία πρωτοκόλλου περίθαλψης- διαχείρισης κακοποιημένων γυναικών 
  • Καμία εμπλοκή της αστυνομίας στο έργο μας 
  • Μαζικές προσλήψεις στα γυναικολογικά νοσοκομεία και όχι απαξίωση και διάλυσή τους 
  • Καλούμε ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της υγείας να μπουν μπροστά στα ζητήματα της αντιμετώπισης των κακοποιημένων γυναικών, της έμφυλης βίας και του σεξισμού».

Τι απαντά η ΕΛΑΣ στην καταγγελία εργαζομένων του «Έλενα»

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η 28χρονη κοπέλα από την Πολωνία προσήλθε στο «Έλενα Βενιζέλου» στις 24 Απριλίου, όπου ανέφερε ότι υπέστη βιασμό τρεις μέρες πριν, ζητώντας να λάβει κάποια σχετική βεβαίωση από το νοσοκομείο. Ενημερώθηκε από τους εφημερεύοντες γιατρούς πως πρέπει να τηρηθεί άλλη διαδικασία και να γίνει καταγγελία στην αστυνομία και ιατροδικαστική εξέταση.

Η κοπέλα μεταφέρθηκε πρώτα στο ΑΤ Αμπελοκήπων, αλλά αφού τους ανέφερε πως το περιστατικό έλαβε χώρα κάπου στην περιοχή της Ομόνοιας, μεταφέρθηκε με περιπολικό στο ΑΤ Ομονοίας. Εκεί, ενώ περίμενε για να δώσει κατάθεση, έφυγε και επέστρεψε στο νοσοκομείο «Έλενα», όπου πήγαν τελικά οι αστυνομικοί και της πήραν κατάθεση. Της ζητήθηκε να προσκομίσει τα ρούχα που φορούσε την ώρα του βιασμού, όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες,και να προσέλθει την επόμενη ημέρα σε ιατροδικαστή προκειμένου να εξεταστεί. 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η 28χρονη δεν εμφανίστηκε την επόμενη ημέρα στον ιατροδικαστή και για την περίπτωση ενημερώθηκε εισαγγελέας, ενώ αναζητείται για να δώσει κατάθεση και να την εξετάσει πραγματογνώμονας ψυχολόγος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός Αθηνών.

– Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ