Ο μαρτυρικός θάνατος της Τζωρτζίνας: Οι 9 απόπειρες και οι φρικτές παρενέργειες της υπερδοσολογίας

Ο μαρτυρικός θάνατος της Τζωρτζίνας: Οι 9 απόπειρες δολοφονίας και οι φρικτές παρενέργειες της υπερδοσολογίας Facebook Twitter
0

Οι απαντήσεις των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας μπορεί να οδήγησαν στη σύλληψη της μητέρας των τριών παιδιών από την Πάτρα, αλλά γέννησαν ταυτόχρονα και νέα ερωτήματα για την προέλευση της κεταμίνης που χορηγήθηκε σε θανατηφόρα δόση, στο 9χρονο τετραπληγικό κορίτσι. στα τέλη Ιανουαρίου. 

Οι αρχές υποπτεύονται πως συνολικά ενδέχεται να έγιναν 9 απόπειρες δολοφονίας του ανήλικου παιδιού, όσα δηλαδή ήταν και τα επεισόδια που υπέστη μέσα σε έναν χρόνο. Βασικό στοιχείο της δικογραφίας αποτελεί το γεγονός πως και τα εννέα επεισόδια - που συνέβησαν είτε στο Νοσοκομείο της Πάτρας, είτε στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού - σημειώθηκαν ενόσω βρισκόταν σε απλή κλίνη και όχι όσο παρακολουθείτο από γιατρούς σε ΜΕΘ, ενώ το παιδί ήταν υπό την αποκλειστική εποπτεία της μητέρας χωρίς την παρουσία άλλου συγγενικού προσώπου στο δωμάτιο.

Τα περιστατικά της Τζωρτζίνας ξεκίνησαν στις 8 Απριλίου 2021 λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της 6 μηνών αδελφής της Ίριδας και σύμφωνα με τους ειδικούς, η «χαριστική βολή» οδήγησε σε ένα πραγματικό μαρτύριο το κορίτσι πριν «ξεψυχήσει». 

«Προκαλεί στον ασθενή κρίσεις πανικού, ψευδαισθήσεις φοβερές - ειδικά στα παιδιά. Σε τέτοιες δόσεις που αρκούν για να σκοτώσουν, προκαλεί αίσθημα δύσπνοιας, αρρυθμίες, ταχυκαρδία. Είναι τρομακτική η δράση της», εξηγεί ο αναισθησιολόγος Γιώργος Στάχτο. «Η κεταμίνη δεν σε σκοτώνει ακαριαία. Είναι πολύ βασανιστικό να δίνεις κεταμίνη

Η Τζωρτζίνα πέθανε μέσα σε μόλις 20 λεπτά από τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης που της χορηγήθηκε. Σε αυτό το διάστημα, μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου βρισκόταν μόνο η μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου και το ίδιο το παιδί. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Στάχτο, η δοσολογία για να χειρουργηθεί ένα 9χρονο κορίτσι, θα είχε ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 2,2mg ανά λίτρο αίματος.  Στον οργανισμό της Τζωρτζίνας βρέθηκε σχεδόν η τριπλάσια αναλογία - 6mg ανά λίτρο αίματος - ενώ η ουσία δεν είχε φυσικά χορηγηθεί από τους γιατρούς, ούτε περιλαμβανόταν στα 5 φαρμακευτικά σκευάσματα που λάμβανε. 

«Είναι τεράστια δόση, είναι τρεις φορές πάνω από την αναισθητική δόση. Τον τρελαίνεις στην ουσία, μαστιγώνεις όλον τον οργανισμό του, κάνει επιληπτικές κρίσεις», συνεχίζει ο αναισθησιολόγος. «Μορφίνη μπορεί να ζητήσει ένα συνάδελφος για να δώσει σε έναν ασθενή του, κεταμίνη δεν μπορεί, απαγορεύεται. Η χορήγηση και η χρήση μόνο από εξειδικευμένους αναισθησιολόγους».

Η κεταμίνη ανιχνεύθηκε πριν τρεις εβδομάδες από το Εργαστήριο Αθηνών. Όλο αυτό το διάστημα επιστήμονες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσπαθούσαν να προσδιορίσουν την ποσότητα της ουσίας, που αποδείχθηκε 100% θανατηφόρα. 

Η μητέρα αρνείται ακόμα την ενοχή της. 

Στο περίπου 18 σελίδων διαβιβαστικό που εστάλη στην Εισαγγελία αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία που κατέστησαν κεντρικό πρόσωπο της έρευνας την 33χρονη μητέρα του παιδιού. Αναφέρεται μάλιστα και η φράση που είπε η μητέρα στους γιατρούς μία μέρα πριν το παιδί της καταλήξει. «Τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» τους ανέφερε προκαλώντας τους μεγάλη έκπληξη.

«Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Στο χρονικό της αρχής του τέλους της Τζωρτζίνας που καταγράφουν οι αστυνομικοί τονίζουν πως το παιδί:

  • Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών όπου παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική. Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ όπου έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε πίσω στην Κλινική και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία.
  • Το κοριτσάκι εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ όπου μένει εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει συμπτώματα. Τότε αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, τις 26 Ιανουαρίου, για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.
  • Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.
  • Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3 1/5 λεπτών που αντιμετωπίστηκε.
  • Τις επόμενες ημέρες εμφανίζει από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.
  • Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική. -Διασωληνώθηκε και 13.50 ώρα το παιδί κατέληξε.
  • Το κοριτσάκι είχε νοσηλευτεί και στο Ωνάσειο όπου δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί .

Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.

Οι αστυνομικοί τονίζουν πως όταν η 9χρονη μεταφέρθηκε από το Ωνάσειο στο Παίδων η κατηγορούμενη, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της. Ο πατέρας της Τζωρτζίνας βρέθηκε στο νοσοκομείο το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ενώ όλες τις άλλες ημέρες ήταν μόνη της η μητέρα.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό η μητέρα, δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.

Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών, δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει τη χορήγηση των φαρμάκων η μητέρα αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα. Η μητέρα σύμφωνα με καταθέσεις, είχε ρωτήσει να μάθει αν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο δωμάτιο αιτιολογώντας το ενδιαφέρον της για τον φόβο κλοπών καθώς άφηνε, όπως είπε, τα πράγματα της. 

Την κρίσιμη ημέρα, στις 29 Ιανουαρίου, λίγο πριν από τις 14.30, μία από τις νοσηλεύτριες είδε τη μητέρα να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια, έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο.

Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε τη γιατρό που εφημέρευε και σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού.

Κατά την είσοδό τους στο θάλαμο, είδαν ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα 15:50 κατέληξε.

Από την αξιολόγηση του υλικού οι αρχές καταλήγουν πως το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και πως κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δε χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.

Σημειώνεται δε ότι η μητέρα ήταν συνέχεια παρούσα και κοντά στο παιδί. Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μητέρα φέρεται να είπε στους γιατρούς «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Στο διαβιβαστικο αναφέρεται ότι «τα λεγόμενα της κατηγορουμένης έκαναν αίσθηση στους γιατρούς γιατί από τα δεδομένα που είχαν, τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο η κατηγορούμενη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ