Νέα μελέτη προειδοποιεί πως τροφές υψηλής επεξεργασίας σχετίζονται πιθανώς με καρκίνο

Νέα μελέτη προειδοποιεί πως τροφές υψηλής επεξεργασίας σχετίζονται πιθανώς με καρκίνο Facebook Twitter
0

Πιθανή είναι η σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας και στον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Μολονότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».

Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.

Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.

«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει ότι μία αύξηση για κίνδυνο καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», ανέφεραν οι ερευνητές.

'Αλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ουσιαστικά εντάσσονται στο «τσουβάλι» και δαιμονοποιούνται τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ