Πυρά κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Πυρά κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου Facebook Twitter
5



Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές με ατμοποιητές που μιμούνται το κάπνισμα, αφαιρώντας όμως το επικίνδυνο κομμάτι του, δηλαδή την εισπνοή της πίσσας από τον καπνό, αφήνοντας όμως τη νικοτίνη. Δεν προκαλούν ουλίτιδα η καρκίνο του πνεύμονα στους χρήστες, ούτε αφήνουν δυσάρεστες οσμές η ενοχλητικούς καπνούς στους γύρω. Σύμφωνα με τον Εconomist, πολλοί πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται θετικά. Τώρα όμως η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει και το «άτμισμα» στους δημόσιους χώρους, ενώ η Βρετανία σκοπεύει να εντάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην κατηγορία των φαρμάκων από το 2016.

Η στάση που τηρείται απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η Αυστρία και η Νέα Ζηλανδία τα κατατάσσουν στην κατηγορία των ιατρικών συσκευών και περιορίζουν την πώλησή τους. Η Αυστραλία η Βραζιλία ο Λίβανος και η Σιγκαπούρη τα έχουν απαγορεύσει εντελώς. Οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν και σε αεροπλάνα, η Ryanair τα πουλάει κιόλας, όμως oι American και οι Scandinavian  Airlines τα απαγορεύουν. Το 2009 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εντόπισε ίχνη καρκινογόνων ουσιών αλλά και μια επικίνδυνη αντι-ψυκτική ουσία σε δύο μάρκες ηλεκτρονικού τσιγάρου και ακολούθως μπλόκαρε τις εισαγωγές από την Κίνα. Αυτό ήταν η αφορμή που τροφοδότησε τις αμφιβολίες για την καταλληλότητά τους, αν και τα επιστημονικά στοιχεία ήταν ελάχιστα.

Πυρά κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου Facebook Twitter


Μια εκδοχή έχει να κάνει με την ανησυχία ότι μια συσκευή χωρίς καπνό ίσως ενθαρρύνει τους χρήστες να προσλαμβάνουν περισσότερη νικοτίνη, η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδης. (Αν και η δυνατότητα των τσιγάρων να προσφέρουν τόσο μεγάλες δόσεις δεν είναι σαφώς εξακριβωμένη). Αλλά ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλή, τα μέλη του «λόμπι της υγείας» ανησυχούν ότι μπορούν να αποτελέσουν για τους νέους μια πρώτη επαφή με το κάπνισμα, η οποία θα μπορούσε να τους οδηγήσει και στο παραδοσιακό τσιγάρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δεχτεί πυρά από όλες τις πλευρές και αυτό ίσως είναι καλό για τους γίγαντες της καπνοβιομηχανίας, όμως μόνο προς το παρόν, αφού ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα έχουν ξεπεράσει αυτές των παραδοσιακών. Στο μεταξύ η συζήτηση για τη ρύθμισή τους θα συνεχιστεί, με νόμους και περιορισμούς αλλά ίσως και φόρους. Σίγουρα, καταλήγει ο Εconomist πρέπει να διασφαλιστεί η υγεία, αλλά μια υπερβολικά αυστηρή νομοθεσία ίσως φέρει το τέλος σε μια βιομηχανία που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο καλό παρά κακό.


 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ