Υπέρβαρα αγόρια κάνουν οι άνδρες πρόωροι καπνιστές

Υπέρβαρα αγόρια κάνουν οι άνδρες πρόωροι καπνιστές Facebook Twitter
3

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε πολύ μικρή ηλικία, πριν τα 11 έτη, είναι πολύ πιο πιθανό να αποκτήσουν στη συνέχεια υπέρβαρα αγόρια από τους άνδρες που ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία ή δεν το ξεκίνησαν ποτέ.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση ανθρώπινης γενετικής "European Journal of Human Genetics"  από ομάδα του Πανεπιστημίου Μπρίστολ, η οποία μελέτησε σχεδόν 10.000 πατέρες, μεταξύ των οποίων οι 5.376 (54%) ήσαν καπνιστές. Από αυτούς, οι 166 (το 3%) είχαν αρχίσει να καπνίζουν τακτικά πριν την ηλικία των 11 ετών.

Όπως διαβάζουμε στα Νέα, τα αγόρια αυτών των υπερβολικά πρώιμων καπνιστών, όταν πια ήταν στην εφηβεία, είχαν κατά μέσο όρο πέντε έως δέκα κιλά περισσότερο βάρος από τους συνομηλίκους τους. Τα αγόρια αυτά είχαν συστηματικά μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος) στις ηλικίες των 13, 15 και 17 ετών.

Στα κορίτσια των πρώιμων καπνιστών δεν παρατηρήθηκε ανάλογη επίπτωση στον ίδιο βαθμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ίδιοι οι πατέρες - πρώιμοι καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας.

Τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές, οι οποίες περνάνε στην επόμενη γενιά μέσω του σπέρματος.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ