Η φτώχεια επηρεάζει τη νοημοσύνη

Η φτώχεια επηρεάζει τη νοημοσύνη Facebook Twitter
5

Τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν καλύτερες επιδόσεις στα iq test αλλά και μεγαλύτερο εγκέφαλο από συνομηλίκους τους που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η έρευνα που έγινε σε 1.099 αγόρια και κορίτσια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience,  δείχνει, ότι το κοινωνικό περιβάλλον έχει μεγάλη επιρροή στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου. Οι διαφορές μεταξύ προνομιιούχων και μη προνομιούχων συνομηλίκων στις ζώνες που αναλαμβάνουν την ομιλία, το διάβασμα, τη μνήμη, την αποφασιστικότητα και την αντίληψη του χώρου ήταν μεγάλες, όπως έδειξαν οι έρευνες με ειδικούς σαρωτές.

Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Σόουελ, μια από τις συντάκτριες της έρευνας,  ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι διαφορές στα χαμηλότερα επίπεδα της κατάταξης, όπου το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται μεταξύ 28.000 και 46.000 ευρώ.

Πάντως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εικόνα μπορεί να αναστραφεί, ακόμη και με μικρές βελτιώσεις όπως είναι η τακτική σίτιση στο σχολείο.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Η συγκεκριμένη "έρευνα",αναφέρει ετήσιο εισόδημα από 28000 και πάνω.Δηλαδή από κει και κάτω τα παιδιά από φτωχότερα στρώματα είναι ηλίθια.Ρε δεν πάτε στον διάολο που ψάχνετε να βρείτε με χίλιους τρόπους και δήθεν έρευνες(που ανάθεμα και αν έχουν κάποιο επιστημονικό αντίκρυσμα) πως να νομιμοποιήσετε τις μ@λ@κίες σας;Ο εγκέφαλος λέει στα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες είναι μεγαλύτερος,άρα αυτό παίζει ρόλο στην νοημοσύνη!Από αυτό να καταλάβεις!Κάτι που έχει αποδειχθεί ΛΑΘΟΣ ξανά και ξανά και ξανά αυτοί το επαναφέρουν στο προσκήνιο!Ευχαριστούμε το Αμέρικα που εν έτη 2015 χρησιμοποιεί τα ίδια στερεότυπα που χρησιμοποιούσαν πριν 70 και 80 χρόνια για να στερούν το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες!Καλά την εκπαίδευση δεν θα την αναφέρω καν.Όχι ότι ένα πιτσιρίκι που είχε τα γκαφρά να πάει στο καλύτερο σχολείο της πόλης του στο USA έχει περισσότερες πιθανότητες να σκαμπάζει καλύτερα μαθηματικά ή να ξέρει περισσότερες λέξεις κ.λπ. από ένα φτωχόπαιδο!Για τους υπόλοιπους δείκτες νοημοσύνης έχει να μας πει κάτι το συγκεκριμένο;Ή μήπως κατάφεραν και βρήκαν και συγκεκριμένο,αποκρυσταλλωμένο ορισμό για την έννοια της νοημοσύνης οι συγκεκριμένοι;Μιλάμε πλήρης οπισθοδρόμηση!Η εκπαίδευση είναι ταξική ρε ηλίθιοι και αυτό έχει αντίκτυπο και σε λογιών λογιών προσλαμβάνουσες που διαπλάθουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός παιδιού,καθώς και τις "δεξιότητες" του!Τα εύπορα παιδιά έχουν περισσότερα ερεθίσματα.Όχι νοημοσύνη!Όπως και να την ορίζετε αυτήν.
Ξέχασα ένα "Ή μάλλον θα την αναφέρω" για την εκπαίδευση.Κατάλαβες;Τους κάνανε ένα iq test,που το iq test εξετάζει πολύ συγκεκριμένα πράγματα(ψάχτε το)και βγάλανε και το πόρισμα νομίζουν!Θα το ξαναπώ:Βρε δεν πάνε στον διάολο!Συγχύστηκα βραδιάτικο.
Τα τεστ iq μετράνε ορισμένα πράγματα.Αποδεδειγμένα και κατά κοινή ομολογία ΧΩΛΑΊΝΟΥΝ.Υπάρχουν 7-8 διαφορετικά είδη "νοημοσύνης".Επίσης για τι καθεστώτα μου λες ακριβώς;Στην Αμερική δεν έγινε η έρευνα;Για Αμερικάνους πολίτες;Εκτός και αν μου λες πως στις ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένο καθεστώς το οποίο στερεί δικαιώματα από τους ανθρώπους,οπότε θα συμφωνήσω.Δεν χρειάζεται να σκοτώσει κάποιον το καπιταλιστικό σύστημα σήμερα.Μια χαρά τα καταφέρνει και με τον οικονομικό στραγγαλισμό.Θες να ρίξεις κάποια μπηχτή;Ρίξε την σε άλλον.
Θα σου πρότεινα μια δεύτερη και πιο προσεκτική ανάγνωση του 1984 για να καταλάβεις ότι δεν αναφέρεται αναγκαστικά σε κάποια συγκεκριμένα καθεστώτα όπως αυτά που έχεις στο μυαλό σου.