Σόρος στο Spiegel: «Η Γερμανία γίνεται μια μισητή αυτοκρατορία»

Σόρος στο Spiegel: «Η Γερμανία γίνεται μια μισητή αυτοκρατορία» Facebook Twitter
0

Με αυτή τη φωτογραφία από τις διαδηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος στην Αθήνα, όπου διαδηλωτές καίνε τη γερμανική σημαία, συνοδεύει το περιοδικό Spiegel τη συνέντευξη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος με θέμα βέβαια την κρίση του ευρώ. Ο Σόρος δηλώνει στο περιοδικό ότι δίνει λίγο πλέον χρόνο για τη διάσωση της ευρωζώνης και εξηγεί, μεταξύ άλλων, το πώς η Γερμανία έγινε μια «μισητή αυτοκρατορία».  

Όπως λέει ο μεγαλοεπενδυτής, η κατάσταση στην Γερμανία σήμερα θυμίζει αυτή της Αμερικής μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τονίζει ότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί πολύ από το ευρώ αλλά δεν δείχνει διατιθεμένη από την πλευρά της να εμπλακεί σε κάτι σαν το σχέδιο Μάρσαλ. Ο Σόρος χαρακτηρίζει την αρνητική διάθεση των Γερμανών ως τραγικό λάθος και εκτιμά ότι η Μέρκελ έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την «αφήγηση» που έχει δημιουργήσει. Για τον Σόιμπλε, λέει ότι είναι «ο τελευταίος Ευρωπαίος που απέμεινε». «Είναι μια τραγική φιγούρα γιατί καταλαβαίνει τι πρέπει να γίνει, αλλά ξέρει επίσης ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια».

Ο Σόρος προειδοποιεί τους Γερμανούς ότι πρέπει να κάνουν κάτι γιατί η διάλυση της ζώνης του ευρώ θα ήταν πολύ δαπανηρή και επιζήμια, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά και για την ίδια τη Γερμανία. Τονίζει επίσης ότι οι δανειστές θα χάσουν τα χρήματα τους από το Νότο, μόνο αν το ευρώ καταρρεύσει και σημειώνει ότι επιταχύνεται συνεχώς η μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτό κατά τον Σόρος σημαίνει ότι οι δανειστές πρέπει να δίνουν όλο και πιο πολλά. Υπολογίζει δε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι γερμανικές απαιτήσεις από τις χώρες που δανείζονται, θα ξεπεράσουν το 1 τρις ευρώ.

Στην ερώτηση, αν η στάση της Μέρκελ είναι μια μπλόφα για να εγκαταλείψει η ίδια η Γερμανία το ευρώ, ο Σόρος απαντά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό  και επικαλείται έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που δημοσίευσε το Spiegel. Στην έκθεση εκτιμάται ότι σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ, η ανεργία στη Γερμανία θα αυξηθεί και οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα είναι δραματικές.

Τονίζει ακόμη ότι με την «ποινική πολιτική» που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στα κράτη που ξέφυγαν δημοσιονομικά, εκτός του ότι την κάνει μισητή αυτοκρατορία , κάνει και την κατάσταση χειρότερη.

«Είναι κοινή η ευθύνη όλων εκείνων που προχώρησαν στη νομισματική ένωση, χωρίς να κατανοούν τις συνέπειες αυτού του βήματος. Όταν εισήχθη το ευρώ, οι ρυθμιστικές αρχές επέτρεψαν στις τράπεζες να αγοράσουν όσα ομόλογα ήθελαν χωρίς να πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια», σημειώνει.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την οικονομική αποξένωση της Γερμανίας μετά την επανένωση, οδήγησε σε μια Ευρώπη χωρισμένη σε πιστωτές και οφειλέτες.
«Οι Γερμανοί ξεχνάνε ότι το ευρώ είναι πρωτίστως μια γαλλογερμανική «γέννα». Καμία άλλη χώρα δεν έχει μέχρι ωφεληθεί από τη νομισματική ένωση, όσο η Γερμανία - ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Ως εκ τούτου, η Γερμανία είναι υπεύθυνη για ό, τι συνέβη με το ευρώ».

Ο Σόρος προτέινει στη Γερμανία να μιμηθεί τις ΗΠΑ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δημιουργήθηκε το νομισματικό σύστημα του Μπρέτον Γουντς-ένα σύνολο κανόνων για την παγκόσμια οικονομία. Οι ΗΠΑ καθιερώθηκαν ως η κεντρική εξουσία και το δολάριο έγινε το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου σε έναν ελεύθερο κόσμο που κυριαρχήθηκε από την Αμερική, η οποία υποστήριξε την ανοικοδόμηση της Ευρώπης με το Σχέδιο Μάρσαλ. «Η Αμερική έγινε μια καλοκάγαθη αυτοκρατορική εξουσία, και αυτό βοήθησε την χώρα πολύ», λέει ο Σόρος.

Ο μεγαλοεπενδυτής χαρακτηρίζει μάλιστα ως «ανοησίες» τους φόβους ότι ένα τέτοιο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη θα μπορούσε να συντρίψει τη Γερμανία. «Θυμηθείτε πόσο ευγνώμων στην Αμερική, είναι η Γερμανία για το σχέδιο Μάρσαλ. Η Ιταλία για παράδειγμα, θα ήταν ευγνώμων, εάν η Γερμανία συνέβαλε στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τη χώρα. Πρόκειται για ένα τραγικό ιστορικό λάθος το ότι η Γερμανία δεν αναγνωρίζει αυτές τις ευκαιρίες».

Τους καλεί ακόμη να θυμηθούν την εποχή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν είχαν επιβληθεί βαριές ποινές κατά της Γερμανίας. «Που οδήγησε αυτό; Σε μια ναζιστική δικτατορία, που έριξε τον κόσμο στο φόβο και τον τρόμο. Η σημερινή Γερμανία δεν αισθάνεται τόσο πλούσια, όπως η Αμερική τότε, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πλούσια».

Το τελευταίο καμπανάκι του Σόρος για τη σωτηρία της ευρωζώνης είναι πολύ πιεστικό. Δίνει τρείς ημέρες διορία, μέχρι δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής. Προτείνει τολμηρά πλέον βήματα, όπως έναν ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό οργανισμό που θα κάνει μαζί με την ΕΚΤ ακριβώς ό,τι η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να κάνει. Να αγοράσει ένα μεγάλο μέρος των ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων και σε αντάλλαγμα, θα πρέπει οι χώρες θα δεσμευθούν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Έτσι θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι ευκολότερες, αφού θα πρόκειται για τα σωστά κίνητρα.

Για την Ελλάδα πάντως δεν εμφανίζεται τόσο αισιόδοξος. Ο Σόρος θεωρεί ότι πλέον θα πρέπει να υπάρξει μια τεράστια γενναιοδωρία για να σωθεί η χώρα. Λέει ότι η σκληρή στάση της Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα δηλητηρίασε την κατάσταση και δυσκολεύει την αλλαγή της στάσης της, αφού πλέον θα πρέπει να πείσει τους Γερμανούς για μια αλλαγή στην τακτική της.  

Όλη η συνέντευξη εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέρκελ και «η μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή»: Το τηλεφώνημα και το «όχι, φυσικά» του Τσίπρα

Πολιτική / Η Μέρκελ εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά να τα βγάλει πέρα μόνη της

Γιατί ο Τσίπρας έκανε στην Μέρκελ την μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή - Τι γράφει στην αυτοβιογραφία της η καγκελάριος της Γερμανίας - Γιατί πίστευε ότι με το δημοψήφισμα και την επανεκλογή Τσίπρα οι Έλληνες απέρριψαν το πρόγραμμα, αλλά ήθελαν το ευρώ
LIFO NEWSROOM