Σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους τίθεται η Ελλάδα από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (που συμπτωματικά είναι γνωστό με τα αρχικά GRECO). Αιτία, σύμφωνα με την Έκθεση του Συμβουλίου, «η πλήρης ανεπάρκεια που παρουσιάζει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».
Στην έκθεση στηλιτεύεται το γεγονός ότι από τις 27 συστάσεις που το Συμβούλιο είχε απευθύνει προς τις ελληνικές αρχές πριν από δύο χρόνια, εφαρμόστηκε μόνο μία!. «Ακόμα και αν η σχεδόν παντελής έλλειψη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων μπορεί να είναι κατανοητή δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καμία πρόοδος δεν έχει καταγραφεί ούτε για τις λίγες προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν, κατ ανάγκη, την αλλαγή του νόμου», συμπεραίνει η Επιτροπή, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και τη Ναυτεμπορική.
Τι δεν έκαναν οι ελληνικές αρχές και επισημαίνεται ως «στίγμα» στην έκθεση;
Δεν θεσμοθέτησαν ευρύτερα το αδίκημα της διαφθοράς για δικαστές, κατηγόρους και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τις οποία δεν υπάρχει ποινικοποίηση του αδικήματος της διαφθοράς.
β)Δεν κατήργησαν την προθεσμία παραγραφής που υπάρχει για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων που κατηγορούνται για διαφθορά και δεν κατήργησαν τη νομική φόρμουλα που επιτρέπει την παύση της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία ότι η δίωξη αυτή ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Ως δικαιολογία οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι η συμμόρφωση με τη σύσταση αυτή θα απαιτούσε μια αλλαγή στο Σύνταγμα, η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν από το 2013.
γ) Δεν διασφάλισαν, μέσω της νομοθεσίας, την διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους αλλά γενικότερα.
Εδώ οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την ποινικοποίηση της δωροδοκίας πρώην υπουργών, βουλευτών, δικαστών και ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αλλά (δύο χρόνια μετά τη σύσταση!) δεν έχει υποβληθεί, ακόμη, για συζήτηση και έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων.
Στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής, ωστόσο, επισημαίνεται ότι «η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, σε περιπτώσεις δίωξης και εκδίκασης εγκλημάτων διαφθοράς, οδηγεί σε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για ατιμωρησία και αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στην Ελλάδα».
σχόλια