Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει «ασφαλές καταφύγιο» για πραξικοπηματίες, έπειτα από την κοινή συνέντευξη του με τον Έλληνα ομόλογό του, ωστόσο ο κ. Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι αρμόδια είναι η ελληνική Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο κ. Τσαβούσογλου παρέθεσε στοιχεία ότι από τον Ιούλιο του 2016, όταν και έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα, 995 άτομα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον κ. Ν. Κοτζιά, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι όσοι αιτούνται άσυλο πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να διασαφηνιστεί αν έχουν σχέση με τον Γκιουλέν ο οποίος κατηγορείται πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «Στηρίζουμε με πάθος τη Δημοκρατία στην Τουρκία και ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα» και συμπλήρωσε: «Έχουμε διαφωνίες, αλλά αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα για να προχωρήσουμε στις μεταξύ μας σχέσεις».
«Ζούμε σε ένα κόσμο δύσκολο, σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα, σε ένα κόσμο που πολλοί νιώθουν ανασφαλείς. Δηλαδή, ότι ζούνε σε αστάθεια και συχνά δεν έχουν στο μυαλό τους κάποια προοπτική για το πώς θα είναι στο μέλλον. Σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είναι σημαντικό να είναι σταθερά αναπτυσσόμενες οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δύο σπουδαίες χώρες με μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερο κοινό μέλλον» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:
«Οι χώρες μας βρίσκονται σε μία περιοχή γεμάτη από κρίσεις: από τα βόρειά μας στην Ουκρανία, από τα νοτιοδυτικά μας στη Λιβύη, νοτιοανατολικά μας στη Συρία και στο Ιράκ. Είμαστε δύο χώρες που θέλουμε την ειρήνη στην περιοχή, που θέλουμε τη σταθερότητα και για αυτό οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε γνώμες και ιδέες σε αυτό το θέμα».
Είναι σπουδαίο να είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας σε ένα κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες, αλλά να υπάρχει αυτή η σταθερή σχέση φιλίας με ειλικρίνεια. Έχουμε και διαφορές έχουμε και διαφωνίες, αλλά έχουμε και μία θετική ατζέντα μπροστά μας για να προχωρήσουμε, σημείωσε.
«Εμείς υποστηρίζουμε, με πάθος θα έλεγα, επειδή έχουμε περάσει και προσωπικές δοκιμασίες, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της δημοκρατίας στην Τουρκία και ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα και σε κάθε είδους πραξικόπημα. Εμείς, επίσης, είμαστε η χώρα που έχει ταχθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια, πεποίθηση και συνέπεια, υποστηρικτής του ευρωπαϊκού δρόμου -εννοώ του δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- της Τουρκίας».
σχόλια