Σε συμφωνία που όμως κρύβει περισσότερες εντάσεις, σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους, κατέληξαν οι ηγέτες της ευρωζώνης, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Συμφώνησαν για τη λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύσταση μηχανισμού αντιμετώπισης των επισφαλειών των τραπεζών, όμως οι διαφωνίες έγιναν ορατές στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε, σύμφωνα με το Reuters, κόκκινες γραμμές για τον επιμερισμό των κινδύνων εντός της ευρωζώνης ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι οι προτάσεις για τη δημιουργία ταμείου που θα απορροφά τους «κραδασμούς», αλλά και η κοινή πολιτική πρόνοια υπέρ των ανέργων.
Απέρριψε επίσης την πρόταση Ρομπέι, που είχε τη γαλλική στήριξη, να υπάρξει «δημοσιονομική διευκόλυνση» για την ευρωζώνη, που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για κοινή έκδοση χρέους από τα κράτη του ευρώ.
Η κ. Μέρκελ αντί της πρόταση για κοινή στήριξη των ανέργων, αντιπρότεινε να υπάρξουν μέτρα στήριξης που θα συνδέονται με την πρόοδο σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνά με το Πρακτορείο, η απόρριψη από το Βερολίνο της πρότασης Ρομπέι, είναι πιθανό να οξύνει τις εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας καθώς ο Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε στον στόχο της βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης.
Η γερμανίδα καγκελάριος προέβη και σε προειδοποιήσεις ότι υπάρχει ακόμη πολύς δύσκολος δρόμος μπροστά με επώδυνες μεταρρυθμίσεις, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανεργία. Όπως είπε, οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα από τη χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία των τελευταίων χρόνων, δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε λίγο χρόνο.
«Πρέπει να περάσουμε μια διαδικασία πολύ δύσκολη και επώδυνη», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Κατά το Reuters, δύο ήταν οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης χρέους, στην ευρωζώνη. Η απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα και η πρόθεση για μια "τραπεζική ένωση», μετά τη συμφωνία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπε3ι να είναι επικεφαλής στην εποπτεία των τραπεζών, στις χώρες-μέλη του ευρώ. Από την άλλη όμως τα σημαντικά εμπόδια παραμένουν με τον ευρωπαϊκό νότο να βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλη μια χρονιά ύφεσης, ανεργίας και εμβάθυνσης της φτώχειας.