Ο Ολάντ στην Αθήνα

Ο Ολάντ στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Εμφανής ήταν η διάθεση του Φρανσουά Ολάντ να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη, κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας, χθες. Ο κ. Ολάντ προέτρεψε τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ έδειξε ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις που ξεκινά η κυβέρνηση. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί η αναφορά του κ. Ολάντ στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μας, και στον καθορισμό της ΑΟζ, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο επικαλείται η Αθήνα και δεν έχει υπογράψει η Άγκυρα. Αυτή η αναφορά στα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον κ. Ολάντ θεωρείται από πολλούς η πιο σημαντική στιγμή της επίσκεψης, καθώς ο κ. Σαμαράς μίλησε για αποθέματα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα είπε ότι τα αποθέματα αυτά θα είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά αποθέματα σε υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με δημοσιογράφους της ΝΕΤ που κάλυπταν την επίσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρθηκε να δανείσει στην Ελλάδα μια φρεγάτα για να συμμετάσχει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος για συνεργασία στην εκμετάλευση των κοιτασμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς καλωσορίζοντας τον κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην ιστορική φιλία των δύο εθνών και στους κοινούς αγώνες εναντίον των ολοκληρωτισμών. «Με τη Γαλλία μας συνδέουν στενοί δεσμοί. Βρεθήκαμε να πολεμάμε πολλές φορές μαζί ολοκληρωτισμούς. Η σταθεροποίηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και η ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη βρήκε συμπαραστάτη τη Γαλλία. Για το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πρόσωπο της Ευρώπης συζητήσαμε με τον γάλλο πρόεδρο» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντηση στο μέγαρο Μαξιμου.

«Ο κ. Ολάντ εξέφρασε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, στήριξε μια γραμμή λιγότερο σκληρής λιτότητας. Κοιτάζουμε την δημιουργία νέων πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας- Γαλλίας για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Επίσης, συζητήσαμε ενδελεχώς την άμεση ανάμιξη της Γαλλίας στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και σε πλήθος επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε θετικός για συνεισφορά μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο Ταμείο Επενδύσεων για τη στήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την παροχή τεχνογνωσίας για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο. Ενέργεια, κατασκευές, Άμυνα, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Υγεία και Τουρισμός θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τους τομείς συνεργασίας για επενδύσεις. Συνεργασία ωστόσο θα υπάρξει και για το φορολογικό σύστημα και για το εθνικό κτηματολόγιο.

«Ο κ. Ολάντ έδειξε ενδιαφέρον για τον ελληνικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης» τόνισε επίσης ο κ. Σαμαράς, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα οι δύο ισχυρότεροι εταίροι στην Ευρώπη στηρίζουν την Ελλάδα παρά την ύφεση. «Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίζονται».

 «Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας. Όταν μάλιστα ακούω έλληνες ηγέτες και υπουργούς να μιλούν γαλλικά καταλαβαίνω πόσο κοντά είναι οι χώρες μας. Ο πρωθυπουργός μου είπε για τους κόπους του ελληνικού λαού. Περνάτε την έκτη χρονιά ύφεσης. Εγώ πρώτος προσπάθησα να πείσω τους ευρωπαίους ηγέτες να μην βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη» δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Ολάντ.

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε ευκαιρία για πετύχει τους στόχους της. Θεωρούμε «κεκτημένο» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος του έθεσε το θέμα των θυσιών των Ελλήνων και του επισήμανε τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, λέγοντας ότι οι Έλληνες είναι στα όριά τους. Ο κ. Ολάντ έδειξε κατανόηση, λέγοντας ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα ζητηθεί κάτι επιπλέον από την Ελλάδα.

 

Τι έγραψε ο γαλλικός Τύπος

Η Le Monde δίνει έμφαση στο γεγονός ότι αντίθετα με τη γερμανίδα καγκελάριο που οι Έλληνες την υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες, ο Ολάντ έγινε δεκτός στην Αθήνα σαν φίλος. Τονίζεται επίσης η δήλωση Ολάντ ότι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμβάλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά και στη δήλωση ότι είναι πλέον κεκτημένη η διατήρηση της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.

Υπογραμμίζεται επίσης η εμπειρογνωμοσύνη της Γαλλίας στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτων, στις μεταφοράς και στους σιδηροδρόμους, εν όψει βέβαια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Τονίζεται επίσης η δέσμευση Ολάντ στην τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η υγεία, η μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Αναφορά γίνεται και στην προθυμία της Γαλλία να συμβάλει στην αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Επισημαίνεται τέλος ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου δεν είχε τη δημοσιότητα που έπρεπε, λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων.

Η εφημερίδα Le Figaro προβάλει κυρίως την παραδοχή Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με το Σαμαρά, ότι η ανάπτυξη στη Γαλλία θα είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που είχε αρχικά προβλέψει ο Γάλλος πρόεδρος, κάτι για το οποίο δέχεται έντονη κριτική στη χώρα του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM