Ο Πούτιν ερωτάται αν θα βοηθήσει την Ελλάδα μετά από ένα Grexit

Ο Πούτιν ερωτάται αν θα βοηθήσει την Ελλάδα μετά από ένα Grexit Facebook Twitter
0

Αναφορά και στην Ελλάδα είχε η συνέντευξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ιταλική Corriere della Sera με αφορμή την επίσκεψη του στο Μιλάνο τις επόμενες ημέρες. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ, ο Ρώσος ηγέτης απαντά:

« Έχουμε ιστορικές σχέσεις με αυτή τη χώρα, είναι πολύ στενή και καλή η συνεργασία, αλλά είναι μια κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού για το τι θα κάνει. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, γι 'αυτό το να προλέγουμε θα ήταν λανθασμένο και  αντιπαραγωγικό τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία και για την ελληνική ».

Ο Πούτιν μιλά και για την ταραγμένη σχέση με την Ε.Ε. με τον δημοσιογράφο να ρωτά αν αισθάνεται προδομένος ως εραστής της Ευρώπης.

« Εμείς ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε την Ευρώπη ως εραστή, λέει. Τώρα μιλάω πολύ σοβαρά. Έχουμε προσφέρει πάντα μακροπρόθεσμη σχέση. Σήμερα, όμως, έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη προσπαθεί να οικοδομεί σχέσεις καθαρά υλικές και αποκλειστικά προς όφελός της. Μιλώ για παράδειγμα για την ενέργεια, δεν έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές τα προϊόντα μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, παρά τις πολλές συμφωνίες. Ή η απροθυμία να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των πράξεών μας και να συνεργαστούμε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την ένταξη στο μετασοβιετικό χώρο, εννοώ την Τελωνειακή Ένωση, που τώρα έχει γίνει Ευρασιατική. Γιατί όταν το κάνει η Ε.Ε. είναι φυσιολογικό, αλλά αν εμείς στο μετασοβιετικό χώρο κάνουμε το ίδιο, λένε ότι χτίζουμε ένα είδος αυτοκρατορίας; Δεν καταλαβαίνω αυτές τις προσεγγίσεις», σημειώνει. 

«Πριν από λίγο καιρό μίλησα για την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου οικονομικού χώρου από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ. Και στην πραγματικότητα, πολλά χρόνια πριν, ακόμη και ο Γάλλος πρόεδρος De Gaulle είχε πει κάτι παρόμοιο. Κανείς δεν εγείρει αντιρρήσεις, ο καθένας λέει: πρέπει να προσπαθήσουμε να το πράξουμε. Αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κοιτάξτε την Ουκρανία», τονίζει ο Πούτιν.

Για τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας δηλώνει ότι πρέπει να ξεκινήσει η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών, «όπου μια ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη και ο καθένας προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα». Τονίζει ότι οι ηγέτες των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών εκεί είχαν δηλώσει ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ για τις οποίες προσπαθεί η Ρωσία,  εξετάζουν το  ενδεχόμενο να θεωρηθούν μέρος του ουκρανικού κράτους. 

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Πούτιν λέει ότι επιδιώκει την ισοδυναμία και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για επιθετικότητα κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία όπως στην Νορβηγία με αμερικανικά υποβρύχια που μπορούν να πλήξουν τη χώρα του με πυραύλους μέσα σε 17 λεπτά και με την αντιπυραυλική ασπίδα. Τονίζει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ είναι 10 φορές υψηλότερες από τις δαπάνες όλων των χωρών του κόσμου μαζί.

 

«Η πολιτική μας δεν έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, προσβλητικό ή επιθετικό. Θέλω να σας πω: δεν πρέπει να φοβάστε τη Ρωσία. Ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο πολύ, ώστε ως λογικός άνθρωπος σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ μια στρατιωτική σύγκρουση σε τέτοια κλίμακα. Έχω άλλα πράγματα να κάνω, σας διαβεβαιώ", τονίζει ο Ρώσος Πρόεδρος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής - Τι λένε κύκλοι της ΝΔ

Πολιτική / Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής - «Ψάχνει μικροκομματικά οφέλη» απαντά η ΝΔ

«Αν ο κ. Μησοτάκης και η ΝΔ εννοούν όσα λένε, δεν έχουν παρά να ανοίξουν την πόρτα για τη διερεύνηση αυτής της δυσώδους και προσβλητικής για τη μνήμη των θυμάτων υπόθεσης» δήλωσε ο Νίκος Παππάς
LIFO NEWSROOM
Συνεργασία με αφρικανικούς συλλόγους για ανάδειξη νέων αθλητών συμφώνησαν Μητσοτάκης και Τσέφεριν

Πολιτική / Συνεργασία με αφρικανικούς συλλόγους για ανάδειξη νέων αθλητών συμφώνησαν Μητσοτάκης και Τσέφεριν

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA, ήταν και ο πρόεδρος της CAF Πατρίς Μοτσέπε, ο πρόεδρος της ECA Nάσερ Αλ Κελαϊφί και ο Γενικός Γραμματέας της UEFA Θεόδωρος Θεοδωρίδης
LIFO NEWSROOM
Θα κρατήσει το ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ;

LiFO politics / Θα κρατήσει το ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ;

H Βασιλική Σιούτη μαζί με την Ντίνα Καράτζιου και τον πολιτικό επιστήμονα Θανάση Δεληγιάννη συζητούν για τους δύο υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στον δεύτερο γύρο και τον ρόλο των άλλων δύο που αποκλείστηκαν, αλλά πέτυχαν σημαντικά ποσοστά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ