Τα "στρατόπεδα" των Βρυξελλών

Τα "στρατόπεδα" των Βρυξελλών Facebook Twitter
SOOC
1

Την κατανομή των δυνάμεων με αφορμή το ελληνικό ζήτημα, ανάμεσα σε χώρες του ευρώ, καταγράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα είχε επιφέρει μια ανισορροπία στην ως τότε ισορροπία δυνάμεων: όλοι εναντίον Ελλάδας. Όμως η επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία και ο φόβος μετάδοσης της κρίσης κάνουν χώρες όπως η Γαλλία να επαναπροσεγγίσουν το ζήτημα και να προσπαθούν να προσελκύσουν και άλλους στο όραμά τους.

Έτσι οι ισορροπίες διαμορφώνονται προς το παρόν ως εξής:


Σκληρή γραμμή


Η Γερμανία και οι χώρες της Βαλτικής αλλά και Σλοβακία και Σλοβενία. Εκτός της Γερμανίας όλες οι άλλες χώρες όμως είναι μικρές και δεν έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν μια συμβιβαστική λύση.
Περισσότερο βάρος έχουν άλλες "εχθρικές" προς την Ελλάδα χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία με την τελευταια ειδικά να είναι εντελώς αντίθετη σε κάθε είδους ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Οι λιγότερο σκληρές


Έχουν έντονα αντιταχθεί στις προσπάθειες του Τσίπρα, όμως αναγκάζονται να συμβιβαστούν σε ορισμένα σημεία για να αποφευχθεί μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ. Εδώ περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Κύπρος. Το διπλό ενδιαφέρον τους, τους οδηγεί να υιοθετήσουν αυστηρότερες ή πιο διαλλακτικές στάσεις, ανάλογα με την περίσταση.
Πολιτικά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, επηρεάζονται από τις προσεχείς εκλογές αλλά το αποτέλεσμα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης για τις δικές τους οικονομίες (που έχουν επίσης βιώσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης) τους φοβίζει. Πιστεύουν πάντως ότι σήμερα η ζώνη του ευρώ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη από ό, πριν από μερικά χρόνια για να αποτρέψει τις συνέπειες.
Η χώρα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή έκβαση του ελληνικού δράματος είναι η Κύπρος, που φοβάται ότι μια ελληνική θύελλα μπορεί να επηρεάσει το νησί της Μεσογείου.

Μέτρια γραμμή


Η Ιταλία φαίνεται, να είναι κοντά στην άποψη του Παρισιού, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα, διότι αλλιώς θα υπάρξει υπονόμευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού σχεδίου. Επίσης το Λουξεμβούργο που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο προσπαθεί να διατηρήσει μια ανοιχτή στάση στο διάλογο.

Συμβιβαστική γραμμή


Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ανοιχτά σε αυτήν την ομάδα, αν και δεν έχει την ικανότητα να επηρεάσει άλλους που απειλούνται από την ελληνική κρίση (κυρίως την Κύπρο). Ωστόσο, έχει μια βασική θεσμική στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει παρά την αποτυχία της στις μέχρι τώρα προσπάθειες.

Δείτε αναλυτικά όλε τις εξελίξεις ΕΔΩ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αν κοιτούσατε τον ισπανικό τύπο οι δηλώσεις για την Ελλάδα είναι αρκετά σκληρές απο τον Ραχόι και τον Δε Γκίντος και είναι αρκετά κοντά στη Γερμανία και την σκληρή οικονομική γραμμή εξαιτίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ραχόι λέει οτι έκανε μεταρρυθμίσεις, να κάνουμε κι εμείς. Είναι χαρακτηριστικό όμως οτι στην Ισπανία κάνουν σύγκριση του χρέους του με το ελληνικό ως "3 με 4 φορές μεγαλύτερο" χωρίς να αναφέρουν με ευκολία το νούμερο του χρέους τους ή ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ακόμα και οι Ποδέμος είπαν πως θα ζητήσουν τα λεφτά που μας δάνεισαν πίσω.Επειδή περιμένουν εκλογές έχουν μπει σε μια τροχιά προσλήψεων και δημοσίων έργων απο τα οποία οι εργολάβοι τρώνε με τα δύο χέρια (το γράφω έχοντας πληροφορίες εκ των έσω). Μαντέψτε ποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό πάλι.