Τη συνδρομή της ομάδας κρούσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ζήτησε σύμφωνα με το Έθνος ο γ.γ Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης στους ελέγχους που διενεργεί στις ενδοομιλικές συναλλαγές των ξένων επιχειρήσεων στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι αυτή την εποχή διενεργείται έλεγχος σε 10 πολυεθνικές και μάλιστα έχουν βγει «λαυράκια» καθώς εντοπίστηκαν υπερτιμολογήσεις προϊόντων και εικονικές ζημιές. Όλα αυτά για να μεταφέρουν οι εταιρίες τα κέρδη τους στο εξωτερικό και να αποφεύγουν τη φορολόγηση. Αυτό που ζητείται από την Task Force του κυρίου Ράιχενμπαχ είναι να παράσχει τεχνική βοήθεια και συγκεκριμένα εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους υπαλλήλους της ΥΠΕΑ, καθώς το αντικείμενο των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές είναι πολύ εξειδικευμένο.
Ποια είναι τα κόλπα των πολυεθνικών για να αποφεύγουν τους φόρους σύμφωνα με το Έθνος:
Οι μητρικές χρεώνουν υψηλά δικαιώματα χρήσης σημάτων στις θυγατρικές και έτσι εμφανίζοντας υψηλό κόστος αποφεύγουν τη φορολόγηση.
Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, παρουσιάζοντας φουσκωμένο το κόστος.
Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος της θυγατρικές τους, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αυξημένες τιμές.
Μια θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική. Το όφελος για τις θυγατρικές δεν τους αποδίδεται αλλά πάει στη μητρική.
Εταιρίες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας, μεταφέροντας τα κέρδη σε άλλες χώρες με χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης.
Από τις 10 εταιρίες που ελέγχονται δύο δραστηριοποιούνται στο χώρο των σούπερ μάρκετ ενώ υπάρχει και μία πολυεθνική που δραστηριοποιείται στα προϊόντα μαζικής εστίασης (απορρυπαντικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής κτλ)