«Οι εξαγωγές, ένα ανεξήγητο μικρό θαύμα στην Ελλάδα»

«Οι εξαγωγές, ένα ανεξήγητο μικρό θαύμα στην Ελλάδα» Facebook Twitter
0

Για σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό  Μanager Μagazin  αναρωτώμενο αν είναι αυτό το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ. Η χώρα αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές της το 2011 συρρικνώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και αυτό σύμφωνα με το περιοδικό, κάνει τους οικονομολόγους να μιλάνε για ένα μικρό θαύμα και να αναρωτιούνται πού οφείλεται. «Πάντως, είναι κάτι περισσότερο από τη φέτα και το λάδι», γράφει.

Και ενώ οι αναλυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα που χτίστηκε ως μέρος της ζώνης του ευρώ έχει ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και το επενδυτικό της κλίμα δεν απέχει πολύ από αυτό της Παπούα-Νέα Γουινέα, υπάρχει μια αύξηση κατά 9,4 ποσοστιαίες μονάδες στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά.

"Αυτό είναι ένα μικρό σημάδι ελπίδας», λένε οι οικονομολόγοι . «Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει προφανώς βελτιωθεί ελαφρώς. Οι  μισθοί μειώθηκαν το 2011 στην Ελλάδα κατά 3,5%,  σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σημειώνει το περιοδικό.

Αυτό βεβαίως, γράφει το Manager Magazine, είναι ένα μικρό κομμάτι ελπίδας αφού υπάρχει η ύφεση και η κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, η πρόσφατη επιτυχία των εξαγωγών, μπορεί τουλάχιστον να αποκαταστήσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης  στην κακοποιημένη χώρα.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού οργανισμού εξωτερικού εμπορίου στην Αθήνα λέει στο περιοδικό ότι είναι πολύ εντυπωσιακή η αύξηση των εξαγωγών στον τομέα των τροφίμων η οποία φτάνει το 80%. Η νούμερο 1 εξαγωγή είναι το αλουμίνιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM