Ο Τσίπρας αντιδρά στα αιτήματα της Τουρκίας- Ποια προϋπόθεση ζητά η Ελλάδα για την ενταξιακή πορεία

Ο Τσίπρας αντιδρά στα αιτήματα της Τουρκίας- Ποια προϋπόθεση ζητά η Ελλάδα για την ενταξιακή πορεία Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγο το Mega ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αντιδρά στις τουρκικές αξιώσεις που υπάρχουν στο προσχέδιο που συζητείται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορούν να «ξεπαγώσουν» τα πέντε κεφάλαια για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, εάν προηγουμένως η Άγκυρα δεν επιδείξει εμπράκτως καλή θέληση.

Πριν από λίγο, τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού, μετέφεραν και οι κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παρέμβαση και αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.


Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είπε πως "Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".


«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσ

Το δεύτερο "Όχι" στην Τουρκία για επιπλέον χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την προσφυγική κρίση, έρχεται από τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Σε αποψινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, ο κ. Σέλινγκ τόνισε πως δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει περισσότερα χρήματα, πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Δώσαμε τώρα μία κοινή χρηματοδότηση αυτών των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου ένα μέρος προέρχεται από τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα μέρος από τις χώρες-μέλη», σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πρόθυμος να διαθέσω επιπλέον χρηματικά μέσα, πέραν αυτών, ενόσω δεν είναι σαφές εάν θα αντισταθμιστούν επίσης για χώρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση (σ.σ. στο προσφυγικό), όπως η Γερμανία, η Σουηδία ή η Αυστρία» πρόσθεσε ο κ. Σέλινγκ.


Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή του προς τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την παροχή στην Αυστρία 600 εκατομμυρίων ευρώ, για το επιπλέον κόστος που προκλήθηκε από τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ζητούσε ουσιαστικά περισσότερους πόρους για τις λεγόμενες «πρόθυμες» χώρες -- υπονοώντας προφανώς την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία -- οι οποίες με έξοδά τους αναλαμβάνουν τη μέριμνα των προσφύγων, και προσδιόριζε το ποσό για την Αυστρία σε 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η χώρα δαπάνησε επιπλέον για τον σκοπό αυτό, μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Ανέφερε επίσης πως κατά μέσο όρο, η Αυστρία έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει άσυλο σε 35.000 πρόσωπα ετησίως, πέρυσι είχε χορηγηθεί άσυλο σε 90.000 πρόσφυγες, δηλαδή σε κατά 55.000 περισσότερους από αυτόν τον ετήσιο μέσο όρο, ενώ, υπολογίζοντας το κόστος κατά πρόσφυγα σε 11.000 ευρώ, προκύπτει η επιπλέον επιβάρυνση των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που ο ίδιος ζητούσε να παρασχεθεί στη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993 - Δεν υπάρχουν «Σιμπιλίδηδες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν ήταν ο λόγος της διαγραφής
LIFO NEWSROOM
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για διαγραφή Σαμαρά: «Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Πολιτική / Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για διαγραφή Σαμαρά: «Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Οι Έλληνες υπέφεραν από λαϊκιστές που έβγαιναν στις πλατείες και έλεγαν ψέματα, που κυβέρνησαν την Ελλάδα και τώρα είναι κουρέλια» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

«Μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μάκη Βορίδη, τον 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη περιττεύουν»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

Πολιτική / Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

«Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε» επισημαίνει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM