Με τη φωτογραφία μελών της χρυσής αυγής στην κορυφή και τίτλο « Καλωσήλθατε στη Βαϊμάρη» το περιοδικό Spiegel βρίσκει πολλά κοινά στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη της περιόδου της Βαιμάρης στη δεκαετία του ’30 στη Γερμανία. Το περιοδικό σημειώνει ότι δεν απειλείται μόνο η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, μακροπρόθεσμα απειλείται και η ίδια η δημοκρατία.
Τότε ήταν κατά το περιοδικό, η τήρηση του κανόνα του χρυσού που εμπόδισε την κεντρική τράπεζα να απαντήσει με μια ευέλικτη οικονομική πολιτική και οδήγησε τελικά στο ναζισμό, σήμερα στην Ελλάδα είναι το ευρώ που έχει παρόμοιες συνέπειες για τη χώρα, όπως ο «χρυσός κανόνας» στην Γερμανία στη δεκαετία του τριάντα.
«Το αποτέλεσμα είναι να κάθονται οι ναζί σήμερα στο κοινοβούλιο», γράφει. Το Spiegel προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να μπορέσει η χώρα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική. «Η πολιτική της Μέρκελ μοιάζει να αποτυγχάνει ακριβώς λόγω του «χρυσού κανόνα του ευρώ», κάνοντας την πολιτική λιτότητας να επιδεινώνει την κρίση χρέους».
«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι για εμάς στη Γερμανία, πολύ πιο σημαντικές από την αλλαγή της εξουσίας στο Παρίσι», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Πρόσφατα μίλησα με μια σειρά από Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους, και παρατήρησα μια εκπληκτική ομοφωνία στην πολιτική διάγνωση. Το πρόβλημα δεν είναι οι περικοπές, αλλά η έλλειψη προοπτικών. Εάν γνωρίζεις ότι μετά από τρία χρόνια θα έχεις θέσει και πάλι ένα γερό θεμέλιο για τη μελλοντική ανάπτυξη, τότε η δράση είναι δυσάρεστη, αλλά ψυχολογικά ανεκτή».
Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα βρίσκεται για 5ο χρόνο σε ύφεση και ακόμη δεν ξέρει αν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ. «Ακόμη και οι υποστηρικτές της λιτότητας δεν μπορούν να το εγγυηθούν».
Λίγο παρακάτω ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν εκτός από τον «χρυσό κανόνα» η Ελλάδα θα θυμίσει την Γερμανία του ’30 και ως προς την δικτατορία. Η ελληνική καταστροφή, σημειώνει, μπορεί να λάβει πολλές μορφές: «Η έξοδος από το ευρώ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι στην πραγματικότητα η χειρότερη εκδοχή. Η χειρότερη περίπτωση θα ήταν, η υποτροπή σε μια δικτατορία. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου αυξάνει με το βαθμό της πολιτικής αστάθειας. Ήδη, φαίνεται ότι οι πολιτικές λιτότητας της Μέρκελ μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην ένοπλη βία στους δρόμους της Αθήνας».
«Ο δικός μας υπουργός Οικονομικών Άντριου Μέλον ήθελε να ρευστοποιήσει θέσεις εργασίας, να ρευστοποιήσει τα ακίνητα, να φροντίσει τις φθορές του συστήματος, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Είναι το πιο διάσημο λάθος στην ιστορία της οικονομίας. Στη Γερμανία, οι σύγχρονες εκδόσεις αυτής της παρανόησης εξακολουθούν να είναι κοινωνικά αποδεκτές», καταλήγει το Spiegel.
σχόλια