Οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι διαπιστωμένες, αλλά μπορεί να υπάρξει και μία παραγωγική κανονικότητα μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτός είναι ο βασικός άξονας αποτίμησης της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, από την ελληνική κυβέρνηση. Το συμπέρασμα αυτό άλλωστε επισήμανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «Δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας».
Παράλληλα, από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως στην Άγκυρα έγινε ειλικρινής διάλογος, με τη συζήτηση στην κλειστή συνάντηση να διεξάγεται σε καλό κλίμα – ενδεικτικό άλλωστε και το γεγονός πως διήρκεσε μιάμιση ώρα. Μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν συζητήθηκαν θέματα διμερούς (οικονομία, μεταναστευτικό κλπ) και διεθνούς ατζέντας (όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία), ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα τα θέματα από την ελληνική πλευρά, και ειδικά το ζήτημα μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Μετά και τη χθεσινή συνάντηση, επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «περνάμε σε μία νέα φάση σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνοτουρκική συζήτηση», ενώ προκειμένου να χαρακτηριστεί η φάση αυτή, χρησιμοποιείται η λέξη «κανονικότητα», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά τον προσδιορισμό «παραγωγική κανονικότητα». Επισημαίνεται επίσης, πως αυτή η προσέγγιση έχει φέρει ήδη αποτελέσματα, τα οποία είναι εμφανή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πεδίου. Όπως τονίζεται, «έχει εκλείψει το τελευταίο δεκάμηνο η οποιαδήποτε εχθροπαθής ρητορική», ενώ εξηγείται πως η ένταση καταλαγιάζει. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του να έχουμε σχεδόν μηδενικές ροές από τα ανατολικά μας σύνορα, όπως επίσης να μην έχουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Κατά τη συνάντηση, Μητσοτάκης και Ερντογάν αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά. Συμφώνησαν, μάλιστα, η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του χρόνου στην Τουρκία, όπως και ότι η συζήτηση στις επόμενες συναντήσεις θα κινηθεί στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Απόδειξη της δυνατότητας περαιτέρω συνεργασίας, πέραν των όσων ειπώθηκαν για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τις διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων, είναι η υπογραφή από τους υπουργούς των δύο χωρών, μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της πολιτικής προστασίας, όπου ειδικά για το δεύτερο, Ελλάδα και Τουρκία αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση.